Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Κριτική: Αλκαλική διατροφή

Η δίαιτα με βάση την οξύτητα ή το PH είναι δίαιτες οι οποίες υποστηρίζονται κατά κύριο λόγο από τους αυστηρά χορτοφάγους (vegans) καθώς επίσης και από διάφορους εναλλακτικούς θεραπευτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμήσουν ασθένειες οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται με τη δυτική ιατρική όπως για παράδειγμα.. ο καρκίνος.
Φυσικά αυτές οι δίαιτες έχουν μία μεγάλη γκάμα υποστηρικτών.

Ας δούμε όμως περί τίνος πρόκειται...

Υπάρχει λοιπόν μία λίστα τροφίμων η οποία είναι τα λεγόμενα αλκαλικά τρόφιμα, τα οποία είναι τα καλά και πρέπει να τα τρώμε όσο γίνεται περισσότερο και μία άλλη λίστα, η οποία περιέχει τα κακά, όξινα τρόφιμα τα οποία πρέπει σίγουρα να αποφεύγουμε!
Σαν λογική είναι εύκολη να την καταλάβει το ευρύ κοινό.

Παρακάτω μπορούμε να δούμε μία αντίστοιχη λίστα ενδεικτικά:

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή του PH τόσο πιο υψηλή είναι η οξύτητα (σύμφωνα με τη χημεία) και ισχύει και το αντίστροφο.

http://www.acidalkalinediet.com/Alkaline-Foods-Chart.htm

Σύμφωνα λοιπόν με τους υποστηρικτές της δίαιτας αυτής, κάποια τρόφιμα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, η ζάχαρη, ο καφές, το αλκοόλ, η σοκολάτα, κάποιοι ξηροί καρποί, κλπ κάνουν το αίμα όξινο και ο οργανισμός αναγκάζεται να το φέρει σε μία ισορροπία μετά για να το κάνει πάλι ελαφρώς αλκαλικό.
Να σημειωθεί ότι το ΡΗ του αίματος είναι ελαφρώς αλκαλικό από τη φύση του.


Άλλα πράγματα που λένε για να πείσουν ότι τα "όξινα" φαγητά είναι κακά είναι ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι επίσης όξινα σε αντίθεση με τα υγιή και διάφορα τέτοια..
Για να πω την αλήθεια προσωπικά μου φαίνεται λίγο αστεία η όλη υπόθεση πολύ απλά επειδή το ανθρώπινο σώμα και οι μηχανισμοί του δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο απλοϊκοί όσο προσπαθεί να κάνει τον κόσμο να πιστέψει η συγκεκριμένη δίαιτα.

Φυσικά οι ισχυρισμοί δεν έχουν αποδειχθεί ποτέ και μάλιστα μπορούν να αμφισβητηθούν εύκολα:

Η θεωρία αυτή είναι όπως είπαμε βασισμένη σε ερευνητικά ευρήματα που λένε ότι τα καρκινικά κύτταρα ευνοούνται από ένα όξινο (με χαμηλό ΡΗ) περιβάλλον και δεν επιβιώνουν σε ένα αλκαλικό ή βασικό περιβάλλον (σχετικά υψηλό ΡΗ).
Παρόλο λοιπόν που αυτό είναι αληθές, ισχύει για κύτταρα τα οποία απομονώθηκαν σε εργαστήριο.
Αυτό σημαίνει ότι δεν ισχύει αναγκαστικά το ίδιο και για κύτταρα που βρίσκονται μέσα στο ανθρώπινο σώμα.
Από την άλλη πλευρά πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι αδύνατο να αλλάξουμε το ΡΗ του κυτταρικού περιβάλλοντος μέσα στο ανθρώπινο σώμα.
Το σώμα μας έχει διάφορους μηχανισμούς που εξισορροπούν το ΡΗ όπως τα νεφρά και διάφορες αναπνευστικές λειτουργίες ώστε να μην αλλάζει σε καμία περίπτωση αφού κάτι τέτοιο θα ήταν άκρως επικίνδυνο για τη ζωή μας.
Ένα από τα επιχειρήματα που έχουν οι υποστηρικτές της δίαιτας είναι ότι τρώγοντας αλκαλικά φαγητά τότε το ΡΗ των ούρων αυξάνεται, κάτι που σημαίνει ότι το σώμα μας γίνεται αλκαλικό.
Τα ούρα λοιπόν είναι το μόνο υγρό του σώματος που επηρεάζεται από τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε. Στην πραγματικότητα η παραμικρή μη φυσιολογική ποσότητα οξέος ή βάσεως που μπορεί να βρεθεί στο σώμα μας αποβάλλεται στιγμιαία μέσω των ούρων για να διατηρηθεί το ΡΗ του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Χάρη στην αλκαλική διατροφή λοιπόν θα αποτοξινωθούμε και θα χάσουμε περιττό βάρος, θα καταπολεμήσουμε τους χρόνιους πόνους, θα έχουμε ενέργεια, δε θα έχουμε άγχος και πολλά άλλα ακόμα οφέλη υποστηρίζουν κάποιοι "ειδικοί" ότι θα έχει αυτή η δίαιτα.

Η παρακάτω σελίδα τα λέει ακριβώς αυτά που πιστεύουν οι υποστηρικτές της δίαιτας αυτής...
http://www.anew.gr/diet/article.php?aid=103

Όλα ακούγονται ωραία αλλά ισχύουν όντως; Ας δούμε τα πράματα λίγο πιο προσεκτικά.

Η συγκεκριμένη δίαιτα είναι κατά τη γνώμη μου αρκετά καλή όμως έχει 2 αρνητικά:
  • δεν της αρέσουν κάποια τρόφιμα τα οποία προσωπικά τα θεωρώ πολύ υγιεινά όπως φυσικά το ίδιο ισχύει για την επιστημονική κοινότητα. Φυσικά πάντα με μέτρο. Αυτά είναι ο καφές, η σοκολάτα, κάποια φρούτα, το αλκοόλ (συμπεριλαμβανομένου του κρασιού και της μπύρας), τα αυγά, το βούτυρο, οι πατάτες, κάποιοι ξηροί καρποί, το ψωμί, κλπ.  
  • δεν της αρέσουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων όπως τα ζωικά τρόφιμα.



Όσοι διαβάζουν άρθρα μου ξέρουν ότι πιστεύω ότι η υγιεινή διατροφή βασίζεται στην κατανάλωση όλων των τροφίμων με μέτρο, σε καμία περίπτωση την αποφυγή κανενός (ίσως με εξαίρεση τα υδρογωνομένα λίπη), τη χαμηλή κατανάλωση ζωικών τροφίμων χωρίς όμως να πρέπει αυτά να είναι αναγκαστικά "με μειωμένα λιπαρά" και τέτοια, και την προτίμηση στη θέση τους δημητριακών ολικής άλεσης, οσπρίων, ξηρών καρπών, φρούτων, λαχανικών, κλπ.

Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να δεχτώ και να επιβραβεύσω μία δίαιτα η οποία θεωρεί τρόφιμα που όταν καταναλώνονται με μέτρο και καθημερινά όπως το κρασί (λευκό, κόκκινο και ροζέ) και τη μπύρα τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (μπύρα λόγω μαγιάς) είναι ανθυγιεινά.
http://yourdailynutritionist.blogspot.fr/2012/02/8.html

Το ίδιο ισχύει και για τον καφέ ο οποίος επίσης είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, τανίνες και άλλα αντιοξειδωτικά και σε καμία περίπτωση ποτέ πουθενά δεν αποδείχθηκε ότι ένας καφές ακόμα και δύο την ημέρα βλάπτουν. Ίσα ίσα οφελούν τον οργανισμό προσφέροντας τη δυνατότητα να είμαστε σε εγρήγορση και να μπορούμε να τελέσουμε εργασίες με καλύτερη απόδοση.

Τα δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η βρώμη, κλπ επίσης δε μπορεί να θεωρηθούν από κανέναν ανθυγιεινά αφού εδώ και αιώνες αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν τη βάση της διατροφής του ανθρώπου προσφέροντάς του την κύρια πηγή ενέργειας που έχει ανάγκη, τους υδατάνθρακες.
Φυσικά πρέπει να προτιμούνται δημητριακά ολικής αλέσεως τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως και ιχνοστοιχεία (όλα αυτά βρίσκονται κυρίως στο πίτουρο των σπόρων και στην περίπτωση του λευκού αλευριού αφαιρούνται μαζί με αυτό).

Το κρέας είναι ένα τρόφιμο που αν και δεν είναι απαραίτητο και υγιεινό να καταναλώνεται συχνά από κάποιον, αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να ωφελήσει το γενικό πληθυσμό αλλά και άτομα τα οποία έχουν προβλήματα όπως η αναιμία.
Είναι πλούσιο σε σίδηρο, ψευδάργυρο και άλλα μέταλλα ενώ ταυτόχρονα πηγή βιταμίνης Β12 και εξαιρετικής ποιότητας ολοκληρωμένων πρωτεϊνών.
Φυσικά είναι προτιμότερο να καταναλώνεται με σαλάτα η οποία περιέχει ελαιόλαδο, δηλαδή και άλλα τρόφιμα συνοδευτικά που έχουν τις βιταμίνες που δεν έχει το κρέας όπως η αντιοξειδωτική C.
Τα αντιοξειδωτικά ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού που συνοδεύει μία μπριζόλα θα εμποδίσουν ως ένα βαθμό την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και των λιπαρών του γεύματος.

Το γιαούρτι και τα ψάρια σε καμία περίπτωση δε μπορούν να μη θεωρούνται υγιεινά και να είναι στο όριο, δεδομένων των πολλαπλών ευεργετικών επιδράσεων που έχουν τα προβιοτικά και το ασβέστιο του γιαουρτιού και τα Ω3 DHA και EPA λιπαρά οξέα των ψαριών.
http://yourdailynutritionist.blogspot.fr/2012/05/blog-post_09.html

Φρούτα με υψηλή αντιοξειδωτική αξία όπως τα βατόμουρα και τα δαμάσκηνα δε μπορούν να θεωρούνται κακά και μάλιστα πολύ όξινα (=κακά).

Από την άλλη πλευρά η δίαιτα είναι ικανή να οδηγήσει σε υπέρμετρη κατανάλωση τροφίμων "αλκαλικών" και άρα "καλών" όπως το γάλα σόγιας, το σιρόπι σφένδαμου (maple syrop), canola oil, σιρόπι ρυζιού, κλπ.
Αν και θεωρώ το γάλα σόγιας καλό να καταναλώνεται μόνο με μέτρο αρκεί να είναι γνωστή η προέλευση της σόγιας καθώς και του τρόπου παρασκευής του "γάλακτος" αυτού.
http://yourdailynutritionist.blogspot.fr/2012/03/blog-post_07.html

Το maple syrop είναι εντελώς αμερικανιά το οποίο δεν έχει και μεγάλη διαφορά από το μέλι σε θρεπτική αξία αφού είναι γλυκαντικό με τα συστατικά του να είναι σχεδόν αποκλειστικά γλυκόζη και φρουκτόζη με μονάχα ίχνη ιχνοστοιείων και αντιοξειδωτικών.
Σίγουρα είναι καλύτερο από τη ζάχαρη αλλά δεν υπερτερεί σε καμία περίπτωση από τα εξαιρετικά ελληνικά μέλια. Το ίδιο ισχύει και για το σιρόπι ρυζιού.
http://yourdailynutritionist.blogspot.fr/2012/05/blog-post_29.html

Το έλαιο κανόλα πάλι, το οποίο είναι από ελαιοκράμβη και είναι όντως πλούσιο σε ω3 όμως συνήθως είναι από μεταλλαγμένα φυτά.
Ας προτιμήσουμε καλύτερα το ψαράκι καθώς και τους λιναρόσπορους ή και το λινέλαιο για την πρόσληψη ω3.
http://yourdailynutritionist.blogspot.fr/2011/12/blog-post_22.html

Ξέρω ότι είμαι πολύ επιθετικός σήμερα και δε το συνηθίζω οπότε θα πω και τα θετικά αυτής της δίαιτας, διότι είναι γενικά πολύ υγιεινή παρόλη την προκλητική της φιλοσοφία.

Η αλήθεια είναι ότι τα τρόφιμα που προτείνει είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά όπως για παράδειγμα τα φρούτα όπως τα εσπεριδοειδή και το γκρέιπφρουτ, λαχανικά όπως κρεμμύδια, σκόρδα, σπαράγγια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γλυκοπατάτες, κλπ, καθώς επίσης και σε βιταμίνες έχοντας πολύ λίγες θερμίδες για τη θρεπτική τους αξία.

Επίσης προτείνει την κατανάλωση οσπρίων και κηπευτικών στη θέση των ζωικών προϊόντων που όπως ξέρουμε υπερκαταναλώνονται από την πλειοψηφία του σύγχρονου ανθρώπου και ιδιαίτερα του σύγχρονου Έλληνα.

Είναι πιθανό η δίαιτα αυτή να δημιουργήσει ελλείψεις σε συγκεκριμένα αμινοξέα που υπάρχουν κυρίως σε ζωικά τρόφιμα καθώς και πρωτεΐνη κυρίως στην περίπτωση  που τα άτομα γυμνάζονται με αποτέλεσμα έτσι να δημιουργηθεί απώλεια μυικής μάζας και άρα επακόλουθη μείωση του βασικού μεταβολισμού.
Τώρα βέβαια αυτό μπορεί να αποφεχθεί αν τα άτομα που κάνουν τη δίαιτα καταναλώνουν κινόα συχνά, το οποίο είναι το μόνο μη ζωικό τρόφιμο που περιέχει ίδιας ποιότητας πρωτεΐνη με του κρέατος, όσπρια και ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα (που θεωρούνται και αλκαλικά!!!).

Απλά το κακό είναι ότι αποκλείει κάποια τρόφιμα χωρίς να υπάρχει κατά τη γνώμη μου λόγος.
Παρόλα αυτά το σίγουρο είναι ότι μπορεί να εμποδίσει κάποια άτομα να κάνουν καταχρήσεις σε διάφορα τρόφιμα που είναι προτιμότερο να μη καταναλώνουμε τόσο πολύ.

Γενικά πάντως δεν εμπεριέχει κινδύνους για την υγεία του ατόμου και ίσως μάλιστα κάποιοι από τους ισχυρισμούς να ισχύουν για κάποιους ανθρώπους λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες, μέταλλα και καλά λιπαρά που περιέχει η δίαιτα.
Βέβαια υπάρχει και η πιθανότητα κάποιο όφελος να υπάρξει λόγω του φαινομένου placebo.




http://www.acidalkalinediet.com/Alkaline-Foods-Chart.htm
http://www.cancer.ca/Canada-wide/About%20cancer/Cancer%20myths/Alkaline%20diet.aspx?sc_lang=EN
http://www.anew.gr/diet/article.php?aid=103
http://www.livestrong.com/article/286156-living-the-alkaline-diet/
http://en.wikipedia.org/wiki/Alkaline_diet
http://www.chimachine4u.com/AA.html
http://preventcancer.aicr.org/site/News2?page=NewsArticle&id=13441

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλους. Είμαι εναλλακτικός θεραπευτής και ασχολούμαι εδώ και 8 έτη εντατικά με την διατροφή διότι έιναι η βάση της υγείας ενός ανθρώπου. Νομίζω ότι μέσω της γνώσης μπορούμε φυσικά να κρίνουμε μία θεωρία αλλά και το βίωμα έχει πολύ μεγάλη αξία. Κατανοώντας λοιπόν αυτό, θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε σκεφτεί ή έχετε βάλει ποτέ τον εαυτό σας σε διαδικασία να ελέγξετε βιωματικά, για επαρκές διάστημα (4-10 μήνες), μία διατροφική "φιλοσοφία". Αν ναι, ποιές θεωρίες έχετε δοκιμάδει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα!
    Φυσικά και το βίωμα είναι το σημαντικότερο αφού η ίδια διατροφή μπορεί να ευνοήσει έναν άνθρωπο περισσότερο ή λιγότερο από κάποιον άλλον, δεδομένου ότι ο κάθε ένας από εμάς είναι μία διαφορετική οντότητα και ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο στον έναν και τον άλλον..
    Η ερώτηση σας από ότι κατάλαβα αφορά γενικά όλους τους αναγνώστες και όχι μόνο εμένα.. Οπότε απαντάω για εμένα:

    Αν με τον όρο διατροφική φιλοσοφία εννοείται αυτό που καταλαβαίνω εγώ σαν διατροφική θεωρία τότε ναι έχω δοκιμάσει κάποιες για διάστημα 6 μηνών και πάνω. Συγκεκριμένα με σειρά:
    Δίαιτα του Montignac που βασίζεται κυρίως στους χαμηλούς γλυκαιμικούς δείκτες, τη Δίαιτα Ατκινς (κατανάλωση κυρίως πρωτεϊνούχων τροφίμων), Δίαιτα South beach (γλυκαιμικοί δείκτες και "καλά" λιπαρά), τη Δίαιτα ORAC (με βάση την αντιοξειδωτική αξία των τροφίμων).
    Αυτή τη στιγμή δοκιμάζω μία διατροφή φτωχή σε ζωικά τρόφιμα και υψηλή σε φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά καθώς και λιπαρά όλων των ειδών εκτός των trans.

    ΑπάντησηΔιαγραφή