Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Top 3 ΦΑΓΩΣΙΜΑ με trans λιπαρά και μονο και δι-γλυκερίδια!

Πρώτα απ'όλα ξεκινάω λέγοντας τι εστί μόνο και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων καθώς επίσης και εστέρες των μόνο και δι-γλυκεριδίων... Είναι γαλακτοματοποιητές ημισυνθετικοί  με το κωδικό όνομα 
E-471 και Ε-472 οι οποίοι δίνουν μία στερεά υφή σε διάφορα προϊόντα όπως τα φυτικά βούτυρα τα οποία δε μπορούν να είναι στερεά στη θερμοκρασία δωματίου. Φυσικά χρησιμοποιούνται σε πλήθος τροφίμων. 
Οι λόγοι που προστίθενται τα υδρογονωμένα λιπαρά και τα μόνο και δι-γλυκερίδια στα τρόφιμα είναι:
  • Λόγω κόστους (υδρογονωμένα είναι φθηνότερα από το βούτυρο).
  • Έχουν την ιδιότητα να κάνουν τα τρόφιμα να αντέχουν περισσότερο στο χρόνο (μεγαλύτερη ημερομηνία λήξης).
  • Καλύτερη υφή και όψη προϊόντος
Αν προσθέσεις κάποιο έλαιο (υγρό λίπος) στο νερό, αυτό θα διαχωριστεί από το νερό μοιάζοντας σαν κηλίδες. Αντίστοιχα αν ήταν στερεό λίπος θα έπεφτε σαν μάζα στο νερό. Ο γαλακτοματοποιητής είναι μία ουσία που δεσμεύει λίπος και νερό με αποτέλεσμα να προσδίδει στο  τελικό προϊόν απαλή υφή. Το μόνο που χρειάζεται είναι ανακάτεμα. 
Την ιδιότητα αυτή την οφείλουν στο ότι αποτελούνται από ένα λιπαρό οξύ που είναι λιποδιαλυτό και  'ένα μόριο γλυκερόλης που είναι υδατοδιαλυτό.
Γιατί όμως τα μόνο και δι-γλυκερίδια είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία ακριβώς όπως και τα υδρογωνομένα (trans) λιπαρά; Για το λόγο του ότι το λιπαρό οξύ που τα αποτελεί, περιέχει πολλές φορές trans λιπαρά οξέα. 
Αυτά τα trans δε χρειάζεται να αναφερθούν στις ετικέτες τροφίμων που αναγράφουν No trans fat (σε περίπτωση χωρών που το απαιτεί η νομοθεσία). Σύμφωνα με τη νομοθεσία γενικά τα trans λιπαρά που αναφέρονται είναι μόνο αυτά που προέρχονται από τριγλυκερίδια και όχι μόνογλυκερίδια και διγλυκερίδια. 

Τα trans λιπαρά δημιουργούνται όμως και σε αυτούς τους γαλακτοματοποιητές αφού κατά την παρασκευή τους στο εργαστήριο χρησιμοποιούνται από φτηνά φυτικά λάδια (φοινικέλαιο) τα οποία θερμαίνονται τουλάχιστον για 3 ώρες σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες παρουσία μεταλλικού καταλύτη με ταυτόχρονο πέρασμα υδρογόνου από τη μάζα του ελαίου (δημιουργία υδρογονωμένων ελαίων). Επίσης χημικές ενώσεις όπως νικέλιο, καυστικό νάτριο, συνθετικό γαλακτικό οξύ, κλπ που περνάνε σε ίχνη στα μόνο και δι-γλυκερίδια είναι επίσης βλαβερά ακόμα και αν είναι σε ίχνη.

ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ ΛΟΙΠΟΝ:

1) Μαργαρίνη, βούτυρα που δεν είναι από ζωική προέλευση (γάλακτος ή άλλα ζωικά).


Είναι πραγματικά τραγική η πώληση τέτοιων "τεχνητών" προϊόντων και να πλασάρονται σαν υγιεινά τρόφιμα και ειδικά σε άτομα τα οποία έχουν προβλήματα καρδιαγγειακά.
Είναι έγκλημα οι παραπλανητικές και πεπαλαιωμένες πληροφορίες που γράφονται στα site των μαργαρινών.

2) Συσκευασμένα τρόφιμα σνακ, κατεψυγμένα τρόφιμα.
πχ: πατατάκια, γαριδάκια, σοκολάτες, γλυκά, μπισκότα, έτοιμα μίγματα για τούρτες, σούπες, καραμέλες, δημητριακά πρωινού, toppings και dips,κλπ.
Πάντα να διαβάζετε τις συσκευασίες τα πρόσθετα και λιπαρά αυτά μπορεί να υπάρχουν οπουδήποτε!
Προτείνω να αγοράσετε αλεύρι και αυγά και να αρχίσετε να φτιάχνετε μόνοι σας αυτά που τρώτε...
ΠΡΟΣΟΧΗ! Όλα εκτός κάνα δύο ψωμιά για τοστ περιέχουν μόνο και δι-γλυκερίδια και γενικά τα περισσότερα κέικ, ντόνατς, μπισκότα.

3) Fast food
Αν και τα goodys και mc donalds λένε ότι δε τα χρησιμοποιούν στην Ελλάδα, ακόμα κι έτσι το βαθύ τηγάνισμα (για πάρα πολλές φορές δηλαδή) ακόμα και του "ανθεκτικού" ελαιολάδου το καταστρέφει οποιοδήποτε όφελός του και το καθιστά ανθυγιεινό! Φυσικά τα μόνο και δι-γλυκερίδια κρύβονται παντού σε αυτά τα μέρη!

Τέλος θέλω να τονίσω τη μοναδική εξαίρεση trans λιπαρού οξέος που βρίσκεται στο κρέας (CLA) το οποίο ΔΕΝ είναι βλαβερό αλλά ωφέλιμο για την υγεία.. Σημαντική παρατήρηση επειδή πήρε το μάτι μου κάποια ελληνικά άρθρα που μιλάνε για τα κακά τρανς λιπαρά του κρέατος.. 
Το κρέας έχει πολλά κακά αλλά τα μοναδικά φυσικά trans του δεν είναι πρόβλημα.
Τώρα βέβαια εδώ τρώμε προϊόντα που έχουν υδρογωνομένα τα οποία είναι αποδεδειγμένα βλαβερά και σε άλλες χώρες γίνεται αγώνας απαγόρευσής τους... Τα βλέπουμε κιόλας στις ετικέτες... 
Θα μας πειράξουν οι γαλακτοματοποιητές που υποτίθεται ότι θεωρούνται ασφαλείς κιόλας;

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ:

  1. Αύξηση της οξειδωμένης LDL χοληστερόλης καθώς και μείωση της HDL που σημαίνει αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων (έμφραγμα, εγκεφαλικό, κλπ).
  2. Αύξηση πιθανότητας εκδήλωσης καρκίνου οποιουδήποτε τύπου λόγω συγκόλλησης των τεχνητών αυτών λιπαρών οξέων στις κυτταρικές μεμβράνες των κυττάρων μας που έχει σα συνέπεια την κακή λειτουργία τους (ανταλλαγή ουσιών, οξυγόνου, διοξειδίου του άνθρακα).
...............................................................................................................................................................
http://www.treelight.com/health/nutrition/Mono-Di-Glyderides.html
http://www.fitsugar.com/Label-Able-Mono--Diglycerides-1651373
http://www.organic-coconut-oil.com/trans-fats.htm

FH Mattson, EJ Hollenbach and AM Kligman. Effect of hydrogenated fat on the plasma cholesterol and triglyceride levels of man, American Journal of Clinical Nutrition, Vol 28, 726-731

Clement Ip, Sebastiano Banni, Elisabetta Angioni, Gianfranca Carta, John McGinley, Henry J. Thompson, David Barbano and Dale Bauman. Conjugated Linoleic Acid–Enriched Butter Fat Alters Mammary Gland Morphogenesis and Reduces Cancer Risk in Rats. Journal of Nutrition. 1999;129:2135-2142

6 σχόλια:

  1. τα κορεσμένα λιπαρά περιέχουν μονο ή δι γλυκερίδια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όχι όχι τα κορεσμένα λιπαρά υπάρχουν στη φύση και με μέτρο είναι ακόμα και ωφέλιμα για την υγεία (ή τουλάχιστον δεν βλάπτουν). Παρόλο που οι εταιρείες που παράγουν μαργαρίνες τα χαρακτηρίζουν σκόπιμα "κακά"(λέω μόνο ότι ακόμα και το ωφέλιμο ελαιόλαδο περιέχει κορεσμένα κατά 10-15% περίπου).

      Τα μόνο και δι-γλυκερίδια είναι τεχνητά πρόσθετα που φτιάχνονται στο εργαστήριο και δεν υπάρχουν στη φύση. Περιέχουν τα επικίνδυνα trans λιπαρά που είπαμε και δεν το χρειάζεται να το αναφέρουν καν στην ετικέτα.

      Διαγραφή
  2. Είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις προιόντα που να μην περιέχουν μονο και δι-γλυκεριδια, πρέπει δυστυχώς να ξοδεύεις αρκετό χρόνο για να βρίσκεις προιόντα που δεν περιέχουν.Ισως θα πρέπει να φτιαχτεί μια λίστα απο προίοντα που δεν εχουν για την έχεις και μην χρειάζεται να ψαχνουν όλοι απο την αρχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί αδύνατο; Οτιδήποτε φρέσκο και το οποίο μαγειρεύεις εσύ αρκεί να μη χρησιμοποιείς πολύ επεξεργασμένα πράγματα όπως η μαργαρίνη.. Τα μόνο και δι-γλυκερίδια βρίσκονται κυρίως στα επεξεργασμένα προϊόντα όπως το ψωμί του τόστ, τα γλυκά τύπου μπισκότα και κάποιες φορές σε έτοιμες σάλτσες για μαγείρεμα.. Βασικό εννοείται να αποκτήσουμε τη συνήθεια να διαβάζουμε τις ετικέτες πριν αγοράσουμε κάτι...

      Διαγραφή
  3. Δυστυχώς βρίζονται κ σε όλα τα glutein free τρόφιμα, για όσους έχουν ευερεθιστο έντερο φαντάζομαι θα είναι κ χειρότερα γης γλουτενης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι επηρεάζουν με έμμεσο τρόπο και το έντερο στα ευαίσθητα άτομα. Για αυτό είναι προτιμότερο να ενημερωνόμαστε και να συμβουλευόμαστε ειδικούς διατροφολόγους και να μην εμπιστευόμαστε το μάρκετινγκ των προϊόντων στα ράφια..

      Διαγραφή