Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Φυτικά "Βούτυρα" και Μαργαρίνες VS Βούτυρο Γάλακτος



  1. Ας εξηγήσουμε σήμερα για ποιο λόγο δε πρέπει να τρώμε μαργαρίνες, φυτικά βούτυρα και γενικά όποιο βούτυρο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ζωικής προέλευσης καθώς και οποιαδήποτε άλλη τροφή περιέχει αυτά τα βούτυρα. Αυτό ισχύει και για τις μαργαρίνες οι οποίες υποστηρίζουν ότι είναι υγιεινές και κατάλληλες για άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών!


    Λοιπόν αγαπητοί..για να γίνει ένα λάδι φυτικό βούτυρο, να πάρει δηλαδή στερεά μορφή σε θερμοκρασία δωματίου, πρέπει να περάσει από κάποια επεξεργασία. Αυτή λέγεται υδρογονοποίηση. (Λίγο πολύ έχουμε αρκετοί από μας ακούσει για τη διαδικασία αυτή που λένε όλοι ότι είναι βλαβερή)...

    Δε θέλω όμως να γράφω μισές αλήθειες..φυσικά υπάρχουν και φυτικά βούτυρα χωρίς υδρογονωμένα λιπαρά όπως αυτά που περιέχουν γαλακτοματοποιητές που λέγονται μόνο-και δι-γλυκερίδια τα οποία είναι εστέρες συνθετικών λιπών που παρασκευάζονται από τη γλυκερόλη, τα φυσικά λιπαρά οξέα και κάποιο άλλο οργανικό οξύ.ΠΡΟΣΕΞΤΕ: Εστέρες ΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ ΛΙΠΩΝ...με σύνθεση παρόμοια με αυτή του μερικώς αποικοδομημένου εστεροποιημένου φυσικού λίπους με άλλα φυσικά οξέα.
    fatban_blog
    Η διαδικασία της δια-εστεροποίησης (interesterification) επίσης φτιάχνει τεχνητά λιπαρά που είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου. Για να γίνει αυτό, πρώτα φτιάχνονται trans λιπαρά μέσω της υδρογονοποίησης και έπειτα αφαιρούνται μέσω της διαεστεροποίησης.

    Ας εξηγήσουμε καλά πως γίνονται όλα:
    Οι σπόροι πχ: ηλιόσποροι (ηλιέλαιο) πρώτα αλέθονται σε μύλο και έπειτα μαγειρεύονται σε ατμό για να βγάλουν τα έλαιά τους (για 30-60 λεπτά στους 240-270C). Έτσι γίνεται και η απόσμηση (deodorization) των ελαίων όπου καταστρέφονται μαζί βήτα καροτένιο, τοκοφερόλες (βιτ.Ε), στερόλες και άλλα συστατικά του ελαίου μαζί βέβαια και (για να πούμε και του στραβού το δίκιο) οι τοξίνες και άλλα κατάλοιπα εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων που είχαν οι σπόροι. Έπειτα αναμιγνύονται με διαλύτες για να παραληφθούν τα έλαια που συνηθέστερα αυτοί οι διαλύτες είναι το εξάνιο ή το τριχλωροαιθυλένιο.
  2. Μπορεί να διαχωρίζονται μετά τα έλαια από τους διαλύτες αλλά κάποια ελάχιστα ίχνη των καρκινογόνων διαλυτών παραμένουν στο έλαιο. Το έλαιο έπειτα ραφινάρεται (διόρθωση οξύτητας) με ΝαΟΗ (καυστικό νάτριο και θερμοκρασία πάνω από 200C. Έτσι καταστρέφεται κάθε βιταμίνη, χλωροφύλλη, κλπ. Μετά προστίθενται φυσικά καινούργια.
  3. Η παραπάνω διαδικασία λέγεται purification...μετά από αυτή ακολουθεί η διαδικασία της υδρογονοποίησης και μετά ακολουθεί η διαδικασία της διαεστεροποίησης (χημική ή ενζυματική), η οποία αφαιρεί τα trans-λιπαρά.
  4. (Μιλάμε για τα προϊόντα τα οποία είναι ας πούμε μαργαρίνες και γράφουν χωρίς trans λιπαρά).
  5. Έπειτα για να γίνει η υδρογονοποίηση, θερμαίνεται (συνήθως γύρω στους 260C
    ανάλογα το μέταλλο καταλύτη) το έλαιο με ένα καταλύτη (ψευδάργυρο, χαλκό, νικέλιο κλπ) και αέριο υδρογόνο περνάει βίαια (με μεγάλη πίεση) μέσα στο έλαιο κάνοντας τη δομή του λίπους (ακόρεστα λιπαρά) να αλλάξει και να γίνει στερεή σε θερμοκρασία δωματίου. Ο καταλύτης νικελίου για παράδειγμα που είναι ο πιο σύνηθες αποτελείται από 50% νικέλιο και 50% αλουμίνιο. Ίχνη των 2 αυτών βαρέων μετάλλων (ισχυρά καρκινογόνα) περνούν στα τελικά προϊόντα.

    Έπειτα γίνεται η διαεστεροποίηση με την οποία τα trans-λιπαρά γίνονται διαεστεροποιημέναλιπαρά (IFs). Υπάρχουν 2 τύποι διαεστεροποίησης. Ο ένας χρησιμοποιεί χημικούς καταλύτεςκαι ο άλλος ενζυμικούς. Ο πρώτος είναι φθηνότερος αλλά πρέπει να γίνει η purification που αναφέραμε πριν καθώς και να διώξουμε τη μυρωδιά που αποκτά (σκεφτείτε πόσο ταγγίλα θα μυρίζει). 
  6. Το έλαιο θερμαίνεται υπό κενό και ξηραίνεται.
    Έπειτα προστίθεται ένας καταλύτης για να γίνει η αντίδραση.
    Αφού τελειώσει η αντίδραση, ο καταλύτης απενεργοποιείται προσθέτοντας διάλυμα κιτρικού οξέος.Το προιόν πλένεται με νερό για να φύγουν τα υποπροιόντα σάπωνες και έπειτα ξηραίνεται υπό πίεση.




    General hydrogenation process



    Το μεγάλο πρόβλημα είναι το εξής με όλα αυτά:
    Τα λιπαρά οξέα είναι συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών όλων των κυττάρων ανεξαιρέτως στο σώμα μας. Το γεγονός του ότι τα συνθετικά παραπάνω λιπαρά δεν υπάρχουν στη φύση αλλά παρόλα αυτά μοιάζουν τόσο πολύ με τα φυσικά, κάνει τον οργανισμό μας να τα χρησιμοποιεί.
    Αυτά παίρνουν τη θέση στα κύτταρα των αντίστοιχων λιπαρών που υπάρχουν στη φύση (κυρίως μονοακόρεστα, πολυακόρεστα αλλά ακόμα και τα "κακά" κορεσμένα) στην κυτταρική μεμβράνη κάνοντάς τη να μη λειτουργεί αρκετά καλά και να μη προστατεύει επαρκώς  το κύτταρο από τα ξένα σωμάτια του περιβάλλοντος καθώς και να μη γίνεται σωστή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών του περιβάλλοντος.
    Όταν δε λειτουργεί σωστά το κάθε κύτταρο, δε λειτουργούν σωστά τα όργανα που αποτελούνται από τα κύτταρα αυτά και έτσι παθαίνει ο άνθρωπος τις διάφορες ασθένειες που προσέυχεται να μη πάθει ή που θεωρεί ότι την έπαθε λόγω ατυχίας.

    Τα κακά είναι 2..πρώτον ότι η πλειοψηφία των τροφίμων περιέχει τα λιπαρά αυτά όπως μπισκότα, γλυκά, έτοιμα τρόφιμα, fast food, κλπ και αναγράφει πίσω στις ετικέτες με μικρά γράμματα ότι τα περιέχει. 
    Δεύτερον τα νέα λιπαρά (διαεστεροποιημένα) ακόμα δεν έχουν ενοχοποιηθεί σαν τα trans και πολύ απλά δε ξέρουμε σίγουρα αν βλάπτουν ή όχι πράγμα που σημαίνει ότι δεν αναγράφεται στις συσκευασίες των προιόντων που τα περιέχουν.

    Δηλαδή αν τελικά τα διαεστεροποιημένα λιπαρά είναι εξίσου ανθυγιεινά όπως τα trans αυτή τη στιγμή εμείς δε μπορούμε να τα αποφύγουμε από προϊόντα όπως μπισκότα, γλυκίσματα, έτοιμα τρόφιμα και άλλα διότι πολύ απλά δεν αναγράφονται στις ετικέτες.

    Αλλά περιμένετε λίγο γιατί η ιστορία δε τελειώνει ακόμα...σε λίγο θα έρθουν και τα γενετικά τροποποιημένα φυτικά έλαια.. Αυτά θα υπόσχονται 0% trans λιπαρά!...
    Κρίνετε μόνοι σας...
Για αυτούς που έχουν τη νοοτροπία να διαβάζουν μόνο το τελικό συμπέρασμα και να παραλείπουν τις πληροφορίες που σε οδηγούν σε αυτό... Να αποφεύγετε το δυνατόν περισσότερο ή καλύτερα να διακόψετε κάθε κατανάλωση τροφίμων που να περιέχουν: μερικώς ή ολικώς υδρογονωμένα λίπη/φυτικά έλαια (partially hydrogenated ή fully hydrogenated oils), μόνο και δι-γλυκερίδια (mono- and diglycerids), τρανς λιπαρά (trans fat). 

Σύμφωνα με έρευνες και άρθρο του National Academy of Science (http://www.nasonline.org/) καμία ποσότητα αυτών των λιπαρών δεν είναι σίγουρα ασφαλής για τον άνθρωπο αφού είναι από τα κύρια αίτια καρδιοπαθειών, καρκίνων όλων των τύπων (κυρίως προστάτη, μαστού, κλπ).
Συγνώμη γράψτε λάθος η τελευταία πρόταση αναφέρεται μόνο για τα υδρογονωμένα και trans.. Ακόμα τα μόνο και δι-γλυκερίδια δεν έχουν ενοχοποιηθεί... (μέχρι φυσικά να αποδειχθεί στατιστικά ότι είναι προκαλούν παρόμοιες ασθένειες στον κόσμο).. στα πειραματόζωα τους δηλαδή, εμάς..
trans-fat-cartoon.gif
http://www.iator.gr/2011/04/01/margarini-mia-plastiki-ousia-2/
http://www.oilmillmachinerysuppliers.com/oil_processing_deoderization.html
http://www.food-info.net/
http://www.stop-trans-fat.com/how-is-margarine-made.html
http://www.naturalnews.com/022759.html
http://paleozonenutrition.com/2010/08/12/how-safe-is-trans-fat-free-margarine/


Van der Vijver L.P.L., Van Poppel G., Van Houwelingen A., Kruyssen D.A.C.M 
and Hornstra G. (1996). Trans unsaturated fatty acids in plasma phospholipids 
and coronary heart disease: a case-control study. Atherosclerosis, 1, 156-159



Semma M. (2001). Trans fatty acids: Properties, Benefits and Risks. Journal of 
Health Science, 48, 7-13.

Julie Louise Gerberding, MD, MPH. Safer Fats for Healthier Hearts: The Case for Eliminating Dietary Artificial Trans Fat Intake


Sonia Y. Angell, MD, MPHLynn Dee Silver, MD, MPHGail P. Goldstein, MPHChristine M. Johnson, MBADeborah R. Deitcher, MPH, Thomas R. Frieden, MD, MPH, Mary T. Bassett, MD, MPH. Cholesterol Control Beyond the Clinic: New York City's Trans Fat Restriction

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου