Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

TOP 13 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ

Μία δημοσίευση που μπαίνει στην ετικέτα "Χιούμορ" (black θα ήταν ακριβέστερο) αφού δε πρέπει να δοκιμαστούν ούτε για αστείο από κανέναν και τις αναφέρω μόνο για πλάκα!

Οι δίαιτες που θα πούμε έχουν σαν στόχο τη μείωση βάρους σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο:
  • H δίαιτα της ταινίας (Tapeworm diet)
Μία δίαιτα που εμφανίστηκε στις αρχές του 20στου αιώνα  Λέγοντας ταινία εννοούμε ένα σκουλήκι το οποίο είτε το τρως σιγά-σιγά είτε παίρνεις χάπια που βοηθούν το σκουλήκι να μεγαλώσει στο σώμα σου. Το σκουλήκι αυτό εμπλέκεται στη λειτουργία της πέψης (απορρόφηση θρεπτικών) με αποτέλεσμα το άτομο που το έχει να μπορεί να καταναλώσει πιο πολλές θερμίδες (αν μπορεί βέβαια επειδή η όρεξή του μειώνεται πολύ) με αποτέλεσμα το άτομο να χάσει κιλά.

Όταν καταφέρει το άτομο να χάσει τα κιλά που θέλει τότε λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή έτσι ώστε να σκοτώσει το σκουλήκι. Με λίγα λόγια δε πρόκειται για δίαιτα αλλά για ασθένεια. Ευτυχώς ο FDA απαγόρεψε τα χάπια που βοηθούν στην ανάπτυξη του σκουληκιού.
Γιατί να μη κάνουμε τη δίαιτα αυτή;
  1. Η δίαιτα μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρα για κάποιους και έχει και πολλές παρενέργειες. 
  2. Τα κιλά που χάθηκαν θα επιστρέψουν αργότερα.
  3. Τα σκουλήκια προκαλούν πρήξιμο στο στομάχι κάτι που φαίνεται αντιαισθητικό ακόμα και αν χάσει ο άλλος κιλά.
  4. Η φαρμακευτική θεραπεία είναι πολύ ακριβή.

  • Η δίαιτα της σούπας (Soup diet)
Υπάρχει σε διάφορες εκδοχές όπως λαχανόσουπας ή κοτόσουπας. Ποιος είναι ο νόμος εδώ; Φάε πρωινό και όλη την υπόλοιπη ημέρα τρώγε σούπα αν πεινάς. Πολύ απλό μάλιστα. Αλλά είναι υγιεινό; Όχι και τόσο αφού οποιαδήποτε καλή διατροφή χρειάζεται την κατανάλωση ποικιλίας τροφών οι οποίες θα μας δώσουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. 
Η δίαιτα αυτή δουλεύει διότι σε αναγκάζει να μη καταναλώνεις πολλές θερμίδες. Λογικό πόση σούπα μπορεί να φάει κάποιος... 
Θα χάσεις βάρος αλλά το σώμα θα έχει υποστεί ένα σοκ, επίσης θα ξαναπάρεις τα κιλά αργότερα.
  • Η δίαιτα του χυμού γκρέιπφρουτ (Grapefruit juice diet)
Μία δίαιτα που ξεκίνησε από το 1930. Η φιλοσοφία της είναι να τρως τα πάντα που σου αρέσουν (dressings, τηγανιτά, οτιδήποτε) αρκεί να μην περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες. Μπορείς να τρως πολλά λιπαρά και πρωτεΐνες και μετά να καταναλώνεις σχεδόν 2 λίτρα χυμό grapefruit τη μέρα. Ο χυμός μαζί με την πρωτεΐνη υποτίθεται ότι έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί την καύση λίπους. 
Εντάξει αδιαμφισβήτητα το grapefruit είναι πολύ υγιεινό φρούτο αλλά ντάξει μη το παρακάνουμε... 
Φυσικά δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη που να επαληθεύει τη θεωρία αυτή.
  • Η δίαιτα των παιδικών τροφών (Baby food diet)
Υπάρχουν πολλές δίαιτες διάσημων. Η δίαιτα αυτή δημιουργήθηκε από τη δημοφιλή personal trainer Tracey Anderson ο οποίος έχει αναλάβει διάφορα αστέρια όπως η Gwyneth Paltrow, η Kate Hudson, ο Jake Gyllenhaal, κλπ. 
Η δίαιτα που έφτιαξε λέει ότι πρέπει να τρως πάνω από 14 βαζάκια παιδικής τροφής ημερησίως και μετά αν θες να φας και ένα κανονικό βραδινό. Οι παιδικές τροφές που συνιστά είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες και είναι εύκολο να καταλάβεις πως μπορείς να χάσεις βάρος με αυτόν τον τρόπο. Όμως η δίαιτα είναι επικίνδυνη και πάλι λόγω έλλειψης θρεπτικών συστατικών που δημιουργεί αλλά επίσης αυξάνει και τις πιθανότητες κραιπάλης.
  • Η δίαιτα HCG (HCG diet) ή και αλλιώς η Μέθοδος Simeons
Μπορεί να είναι γνωστό ότι διάφορες ορμόνες επηρεάζουν την όρεξή μας όπως και τη μείωση και αύξηση σωματικού βάρους, όμως η παραπάνω δίαιτα είναι πολύ "μπροστά" στην ορμονοθεραπεία. Κατά τη δίαιτα αυτή, μπορείς είτε να κάνεις ενέσεις είτε να καταπιείς κάποιο χάπι είτε να βάλεις μία κρέμα τα οποία όλα αυτά περιέχουν την ορμόνη HCG, η οποία προέρχεται από τον ανθρώπινο πλακούντα. 
Υποτίθεται ότι η ορμόνη HCG καίει τα λιποκύτταρα και έτσι μπορείς να χάσεις λίπος και από τα πιο δύσκολα σημεία. Δεν έχει φυσικά αποδειχθεί ότι η ορμόνη κάνει τη δουλειά αφού επίσης η δίαιτα αυτή απαιτεί τη λήψη μόνο 800 θερμίδων ημερησίως. Επίσης η δίαιτα έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών στις γυναίκες (ovarian hyperstimulation syndrome), μία ασθένεια που μπορεί να απειλήσει και τη ζωή.
  • Η δίαιτα των μπισκότων (Cookie diet)
Εντάξει είναι λογικό σε όλες οι δίαιτες να πρέπει να επιτρέπεται καμία φορά κάποιο γλυκάκι για να μη στερείσαι υπερβολικά, αλλά μία δίαιτα που να στρέφεται γύρω στο γλυκό και στην προκειμένη περίπτωση στα cookies είναι το κάτι άλλο.
Φάε λέει 6 μπισκότα τη μέρα και μετά φάε και βραδινό. Τα μπισκότα αυτά όμως δεν είναι η συνταγή ούτε της Βέφας ούτε της μαμάς. Είναι ειδικά μπισκότα τα οποία τα αγοράζεις και περιέχουν πρωτεΐνη από κρέας.
Η δίαιτα δουλεύει για κάποιους για το λόγο ότι απαιτεί την κατανάλωση μόνο 800 με 1000kcal ημερησίως όμως το διαιτολόγιο όπως καταλαβαίνουμε είναι τελείως ανισόρροπο.

Τα συγκεκριμένα μπισκότα δεν έχουν και τόσο φοβερή γεύση αν και αυτά είναι γούστα και το πιο πιθανό είναι να ξεσκιστείς στο αληθινό φαΐ σύντομα.
  • Η δίαιτα του Prolinn (Prolinn diet ή Last Chance diet)
Η δίαιτα αυτή δημιουργήθηκε από τον Roger Linn, ένα γιατρό ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε τη λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας. Η θεωρία στηρίχτηκε στο να μην τρως τίποτα, όμως επειδή κάτι τέτοιο ήταν προβληματικό από μόνο του (αφού το να μην τρως τίποτα δεν είναι καν δίαιτα), αυτός που την έκανε έπρεπε να πίνει ένα ποτό, το Prolinn το οποίο περιείχε 400 θερμίδες.

Αυτό το "μαγικό" ποτό αποτελείται από υποπροϊόντα σφαγείων και εμπεριείχε μαζί με πολλά άλλα κέρατα, τένοντες, οπλές, κλπ. 
Η δίαιτα αυτή συσχετίστηκε με πολλά προβλήματα υγείας και καρδιοπάθειες.
  • Η δίαιτα "φάε ότι θες" (Eat what you want diet)
Στη συγκεκριμένη, ο Dr Herman Taller πρότεινε την αποφυγή τροφίμων που περιέχουν όλους τους υδατάνθρακες και την κατανάλωση προϊόντων με πολλά λιπαρά και πρωτεΐνες. Όμως έπρεπε να καταναλώνεις μετά το φαγητό και ένα χαπάκι το οποίο αγόραζες και περιείχε ένα "ειδικό" φυτικό λάδι το οποίο υποτίθεται ότι ευνοούσε την καύση λίπους. Το χάπι δεν έκανε όμως αυτό που υποσχόταν και  ο γιατρός καταδικάστηκε για απάτη.

  • Η δίαιτα Kimkins (Kimkins diet)
Όταν ένα περιοδικό χαρακτηρίζει μία δίαιτα καλύτερη ακόμα και από ένα γαστρικό bypass είναι πολύ λογικό η δίαιτα αυτή να γίνει πολύ δημοφιλής. Αυτό ακριβώς συνέβηκε με την παραπάνω δίαιτα, όταν το περιοδικό Women's World στην Αμερική  έκανε την εξής δήλωση. Αυτή η δίαιτα δε διαφέρει και πολύ από τις προηγούμενες δίαιτες που είπαμε. Περιόρισε την κατανάλωση θερμίδων σου στις 800 ημερησίως και παίρνε καθαρτικά. Η δίαιτα αυτή ήταν ισχυρή διότι υπήρχαν μαρτυρίες που λέγανε ότι δουλεύει αν και αυτές οι μαρτυρίες αποδείχθηκαν ψευδείς. 
Η δημιουργός της δίαιτας Heidi Diaz ήταν απατεώνας και καταδικάστηκε, αφού η δίαιτα αυτή οδήγησε σε διάφορα προβλήματα υγείας. Ο FDA αν και κατέκρινε κάποια στιγμή τη δίαιτα με αποτέλεσμα αυτή να χάσει τη φήμη της, η δίαιτα όμως αυτή είχε ήδη επιφέρει εκατομμύρια δολάρια στη δημιουργό.
  • H Tongue Patch Diet
Δε νομίζω ότι αυτό είναι ακριβώς δίαιτα. Μάλλον κάποια ανώμαλη ιδέα κάποιου. 
Πως ένα άτομο μπορεί να κάνει αυτή τη "δίαιτα";
Πρέπει σε αυτόν να εμφυτευτεί με χειρουργική επέμβαση μία συσκευή στη γλώσσα η οποία καθιστά το να τρως πολύ ενοχλητικό. Αν και κάτι τέτοιο ακούγεται πρακτική που θα μπορούσε να τη σκεφτόταν κάποιος το μεσαίωνα, στην πραγματικότητα είναι μία διαδικασία που σήμερα την κάνουν πλαστικοί χειρούργοι.
Η συσκευή αυτή κάνει τη διαδικασία της μάσησης σχεδόν ανυπόφορη που αναγκάζει τα άτομα που έχουν κάνει την εμφύτευση να καταναλώνουν ελάχιστες θερμίδες και κυρίως από υγρά τρόφιμα.
Τα άτομα αυτά χάνουν βάρος αλλά έλεος πια το φαγητό πρέπει να είναι απόλαυση και αν θέλει κάποιος να χάσει κιλά ας μάθει πως να ελέγχει τις θερμίδες που λαμβάνει.

  • Η δίαιτα "Επιδόρπιο για πρωινό" (Dessert-for-breakfast diet)
Όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα άτομα που τρώγανε ένα γλυκό την ημέρα χάνανε περισσότερο βάρος σε σύγκριση με αυτά που δε καταναλώνανε κανένα γλυκό, τότε δημιουργήθηκε ένα επικίνδυνο παράθυρο ευκαιρίας. 
Εντάξει αν τρως γλυκό είναι ok και ειδικά αν το τρως για πρωινό, το οποίο πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας ακόμα καλύτερα! 
Γιατί λοιπόν να μη φάμε ντόνατς, μπισκότα, κέικ για να ξεκινησουμε την ημέρα μας;;; 
Να γιατί: Όλα αυτά τα γλυκά σε κάνουν να παίρνεις τις ίδιες θερμίδες είτε είναι πρωί είτε είναι βράδυ. Και ειδικά αν τρως πολλά από αυτά.
Το γλυκό δεν είναι ο διάολος αλλά δεν πρέπει να το παρακάνουμε κιόλας.

  • Η δίαιτα των ζυμαρικών και της σοκολάτας (Pasta chocolate diet)
Πρέπει να είναι όνειρο. Σοκολάτα αναγκαστικά στη δίαιτα και μετά μακαρόνια; 
Δυστυχώς όταν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό συνήθως δεν είναι αληθινό. Δεν μπορείς να πιεις τίποτα παρά μόνο νερό και επιτρέπεται να φας μόνο ένα κομματάκι σοκολάτας για απογευματινό σνακ άντε μαζί με ποπ κορν. Όμως πρέπει να φας μακαρόνια για μεσημεριανό και βραδινό!!! 
Απαγορευμένα είναι η ζάχαρη, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά, ο καφές, το τσάι, οι ξηροί καρποί, όλα τα junk foods, τα τηγανιτά, τα γαλακτοκομικά, το αλάτι και το κόκκινο κρέας.
Ίσως όχι τόσο επικίνδυνη σαν τις άλλες δίαιτες αλλά σίγουρα δεν είναι υγιεινή αφού δεν είναι ισορροπημένη.
  • The 3-day Hot-dog diet
Αν και hotdog πρέπει να φας μόνο το βράδυ της δεύτερης μέρας η δίαιτα έχει πάρει το όνομα από το hotdog για κάποιο λόγο. Πρέπει να πίνεις για 3 μέρες καφέ ή τσάι και να τρως τόνο, τυρί cottage, άλλα τυριά, φρούτα και λαχανικά. Επίσης πρέπει να τρως και μισό φλιτζάνι παγωτό βανίλια κάθε νύχτα.
Ίσως όχι επικίνδυνη αλλά είναι όντως αποτελεσματική στη μείωση βάρους;
  • Η δίαιτα του αέρα (Air diet)
Επίσης όχι επικίνδυνη αφού δεν απαγορεύει κάποιο φαγητό αλλά πρέπει να αναπνέεις πολύ. Αντί να προσπαθείς να σκέφτεσαι το φαγητό προσπαθείς να συγκεντρώνεσαι στην αναπνοή σου. Η θεωρία λέει ότι αν αναπνέεις περισσότερο αέρα τότε θα χάσεις και περισσότερο βάρος. Το καλύτερο είναι ότι μπορείς να το κάνεις καθώς οδηγάς, είσαι ξαπλωμένος, δουλεύεις, περπατάς, κάνεις σεξ, κλπ!!
Δε ξέρω πως σας ακούγεται αλλά προφανώς δεν έχει αποδειχθεί ότι αν αναπνέεις πιο πολύ χάνεις κιόλας...

1 σχόλιο:

  1. Πόσο ηλιθιοι ειναι τελικα καποιοι? Καλα να παθουν και πιανονται κοροιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή