Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ - ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ

Κόκκινο κρασί

Η περιεκτικότητα του κόκκινου κρασιού σε φλαβονοειδή και ρεσβερατρόλη (ουσία που θεωρείται ότι αναστέλλει την έναρξη και την ανάπτυξη των όγκων) μπορεί να προστατεύσει τους καπνιστές, σε αντίθεση με το λευκό που δεν αναφέρεται ως αντίστοιχα ευεργετικό για τους συγκεκριμένους λόγους. Αυτή είναι μία νέα έρευνα.

Τα κλασικά οφέλη στον οργανισμό είναι κυρίως η προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνει την κακή χοληστερίνη, αυξάνει την καλή και προστατεύει από τη δημιουργία θρόμβων.

Είναι από τα διασημότερα αντιγηραντικά αφού μειώνει την οξείδωση που καταστρέφει τα κύτταρα του οργανισμού και έτσι "χαρίζει" χρόνια ζωής. Το λευκό κρασί έχει λιγότερα οφέλη για τον οργανισμό λόγω του ότι δεν περιέχει την ίδια ποσότητα φαινολικών ουσιών όπως το κόκκινο, κάτι που δε σημαίνει ότι δε βοηθά επίσης πολύ.

Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι όλα τα οφέλη που προαναφέραμε και πολλά άλλα εμφανίζονται μόνο με μία μέτρια ημερήσια κατανάλωση κρασιού που σημαίνει 1-2 ποτήρια την ημέρα και όχι με κατάχρηση διότι αυτή οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα. Τέλος η αποχή από το κρασί και γενικά το αλκοόλ δεν κάνει καλό στην υγεία συγκριτικά με τη μέτρια και λογική κατανάλωση.H κατανάλωση ενός με δύο ποτηριών κόκκινο κρασί καλύτερα αλλά ακόμα και λευκού ή ακόμα και μπύρας μειώνει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, ενός δηλαδή από τα αίτια που προκαλούν καρδιοπάθειες. 

Για αυτό να πίνετε κάθε μέρα κάποιο αλκοολούχο (με προτίμηση το κόκκινο κρασί) σε μικρή ποσότητα πάντα και όχι να νιώθετε καθόλου ζαλάδα!


Cecil R. Pace-Asciak, Susan Hahn, Eleftherios P. Diamandis, George Soleas, David M. Goldberg. The red wine phenolics trans-resveratrol and quercetin block human platelet aggregation and eicosanoid synthesis: Implications for protection against coronary heart disease. Clinica Chimica ActaVolume 235, Issue 2, 31 March 1995, Pages 207–219.


B Fuhrman, A Lavy and M Aviram. Consumption of red wine with meals reduces the susceptibility of human plasma and low-density lipoprotein to lipid peroxidation. American Journal of Clinical Nutrition, Vol 61, 549-554

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου