Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ - ΤΣΑΙ

ΤΣΑΙ


Είτε πράσινο είτε μαύρο είτε κόκκινο (pu erh), είτε λευκό είτε του βουνού είτε πλήθος άλλων ειδών (ιβίσκου, oolong, rooibos, φλισκούνι, κλπ) όλα είναι πλούσια σε φαινολικές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως κατεχίνες, ταννίνες, κλπ. Με τις περισσότερες έρευνες να επικεντρώνονται σήμερα στο πράσινο που αναμφισβήτητα είναι θαυματουργό, αυτό δε σημαίνει ότι τα άλλα έχουν μικρότερο όφελος!
Κάθε άλλο το καθένα έχει κάποια λίγο διαφορετικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλους τύπους...
Διαφορές κυρίως υπάρχουν στην περιεκτικότητα σε καφεΐνη των τσαγιών με το μαύρο να υπερτερεί αρκετά των άλλων (γεγονός που το καθιστά κατάλληλο να το πιεις το πρωί αντί για καφέ αλλά όχι να το πιεις το βράδυ, όπου εκεί θα προτιμούσαμε το λευκό ή το κόκκινο).


Ενδεικτικά θα μιλήσουμε για:
Το πράσινο τσάι παρέχει αντιοξειδωτική προστασία, βοηθά στον έλεγχο του βάρους, στο σάκχαρο, τον μεταβολισμό, την καρδιά, και το κυκλοφορικό, λόγω των πολυφαινολών που περιέχει, ενώ έχει ελάχιστη περιεκτικότητα σε καφεϊνη.

Το κόκκινο τσάι (pu erh, roiboos, κλπ) δεν περιέχει καφεϊνη. Εχει χαμηλή συγκέντρωση σε τανίνες. Το κόκκινο τσάι τονώνει χωρίς να διεγείρει το νευρικό σύστημα, για αυτό είναι πολύ καλό ως αντικαταστάτης του καφέ. Έχει αντιαλλεργικές, αντιβακτηριακές ιδιότητες και βοηθά στην καταπολέμηση των αϋπνιων, της νευρικής έντασης και των πονοκεφάλων. Τέλος το κόκκινο τσάι είναι αποτοξινωτικό , βοηθά τον μεταβολισμό και το αδυνάτισμα, ενώ παρέχει ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία. Τονίζω ότι το pu erh έχει πολύ σημαντική θέση στην κινέζικη ιατρική καθώς επίσης βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερίνης στο αίμα.

Το λευκό τσάι έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε καφεϊνη και είναι το πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες. Ηταν γνωστό μόνο σε εξειδικευμένους γνώστες, σήμερα όμως αρχίζει να διαδίδεται, καθώς έρευνες δείχνουν ότι το λευκό τσάι έχει ακόμη περισσότερα οφέλη από το πράσινο τσάι γιατί περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα (πολυφαινολών). Επίσης δρα κατά της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης, ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει την οστική πυκνότητα, προστατεύει το δέρμα, είναι αντιμικροβιακό και αντιμυκητικό καθώς επίσης βοηθά να μειωθεί το στρες.


...................................................................................................................................


Γενικά μόνο ένα φλιτζάνι τσάι παρέχει γύρω στα 200mg φλαβονοειδών (φαινολικά ), πολλά από τα οποία απελευθερώνονται στο ποτό μέσα στο πρώτο λεπτό μετά την παρασκευή του. Εντούτοις, πιο γρήγορη παρασκευή του τσαγιού οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα φλαβονοειδών. Η κατανάλωση τριών φλιτζανιών ημερησίως για 2 εβδομάδες αυξάνει τη συγκέντρωση φλαβονοειδών στο αίμα κατά 25% και, ευτυχώς, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές του δεν επηρεάζονται από την προσθήκη γάλακτος.


Τέλος, τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι το τσάι όχι μόνο δεν αφυδατώνει τον οργανισμό (περίπου 3 φλιτζάνια ημερησίως) αλλά μάλιστα τον ενυδατώνει!
..................................................................................................................................................................
http://www.eufic.org/article/el/nutrition/understanding-food/artid/tea/
http://news.pathfinder.gr/periscopio/tea-healthier-water.html
http://healthfood-guide.com/PuerhTeaHealthBenefits.aspx
http://www.whiteteaguide.com/whiteteahealthbenefits.htm
http://wisemensvitamins.com/white-tea-benefits/


Hirota Fujiki, Masami Suganuma, Kazue Imai, Kei Nakachi. Green tea: cancer preventive beverage and/or drug. Cancer Letters Volume 188, Issues 1–2, 15 December 2002, Pages 9–13

Tea and Cancer. JNCI J Natl Cancer Inst (1993) 85(13): 1038-1049.doi: 10.1093/jnci/85.13.1038. Oxford University Press

Hasan Mukhtar and Nihal Ahmad . Tea polyphenols: prevention of cancer and optimizing health. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 71, No. 6, 1698S-1702s, June 2000


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου