Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ - ΣΟΥΣΑΜΙ και τα προϊόντα του


ΠΑΣΤΕΛΙ
Το Νο1 ΣΝΑΚ!


Πλούσιο σε πρωτεΐνες και ακόρεστα καλά λιπίδια Ω6 και λιγότερο Ω3 όπως το λινελαϊκό και το λινολενικό οξύ αλλά και σε μέταλλα (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φωσφόρο, ψευδάργυρο,σελήνιο και σίδηρο) και σε φυτικές ίνες. Επίσης περιέχει πλήθος βιταμινών με κύριες αυτές του συμπλέγματος Β και την βιταμίνη Ε η οποία όχι μόνο είναι ισχυρά αντιοξειδωτική αλλά βοηθά στην απορρόφηση του σεληνίου. Περιέχει και άλλα αντιοξειδωτικά βέβαια, τις στερόλες και τις λιγνάνες 
Είναι βόμβα ασβεστίου αν σκεφτούμε ότι δίνει μέχρι και 750mg ασβέστιο ανά 100g, δηλαδή ένα τέτοιο σνακ καλύπτει σχεδόν τις ανάγκες μας σε ασβέστιο (που είναι 1000-1200mg) χωρίς καν να καταναλώσουμε γαλακτοκομικά. Σκεφτείτε μόνο ότι ένα φλιτζάνι γάλα (περίπου 250ml) δίνει μόνο 250mg ασβέστιο!
 
Περιέχει απαραίτητα θειούχα αμινοξέα (κυστίνη και μεθειονίνη), καθώς και τρυπτοφάνη, που σημαίνει ότι ευνοεί έναν καλό και βαθύ ύπνο.

Επίσης έχει αντιυπερτασική δράση αλλά και βοηθά στην μείωση του οινοπνεύματος στο αίμα! Και μην ξεχνάμε..νηστίσιμο!




ΤΑΧΙΝΙ (καλύτερα ολικής άλεσης)
Το Νο1 ΠΡΩΙΝΟ


Πρόκειται για τον πολτό του σισαμιού. 
Συνδυάστε το με ψωμί ολικής άλεσης και μέλι και δε θα θέλετε να αλλάξετε πρωινό για πολύ καιρό! Είναι το τέλος το τέλειο πρωινό για μετά από μεθύσι! Ο πονοκέφαλος φεύγει άμεσα!
Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ, τις καρδιοπάθειες, το διαβήτη και τον καταρράκτη. Επίσης είναι κατά των ημικρανιών, ευνοεί την καλή λειτουργία του συκωτιού και των νεφρών, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, είναι γνωστό αντιγειραντικό τρόφιμο και ενισχύει τις αρθρώσεις μας!
                      
Μην ξεχνάμε ότι είναι το δεύτερο βασικό συστατικό του χούμους μετά τα ρεβίθια ένα από τα πιο κοινά φαγητά σε μέρη όπως στη μέση ανατολή! 
Επίσης μη ξεχνάμε ότι είναι νηστίσιμο.

Χαλβάς μακεδονικός (προσέξτε στην αγορά του)!

Πολύ υγιεινό σνακ επίσης σαν το παστέλι, αλλά περιέχει περισσότερη ζάχαρη και περισσότερες θερμίδες!
Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή να κοιτάξετε στη συσκευασία τα συστατικά του καθώς ΔΕΝ πρέπει να περιέχει μερικώς υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά ή έλαια (ή γενικά υδρογωνομένα), τα οποία είναι τα πολύ ανθυγιεινά λεγόμενα τρανς λιπαρά!
Επίσης καλύτερα να μην περιέχει σιρόπια γλυκόζης και φρουκτόζης αλλά κανονική ζάχαρη.
Είναι πραγματικά κρίμα να βιομηχανοποιείται έτσι ένα τέτοιο παραδοσιακό προϊόν.. Δε γνωρίζω κατά πόσον υπάρχει στα σούπερ μάρκετ ένας χαλβάς χωρίς τα συστατικά που προανέφερα.

Σισαμέλαιο

Πολύ υγιεινό λάδι πλούσιο σε πολυακόρεστα κυρίως Ω6 λιπαρά οξέα, που θα μπορούσε να συμπληρώνει τα μονοακόρεστα λιπαρά του ελαιολάδου μας! Είναι επίσης πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μάλιστα οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι με το τηγάνισμα (το λογικό τηγάνισμα πάντα 1-2 φορές) καθιστούν τα αντιοξειδωτικά αυτά πιο αφομοιώσιμα για τον οργανισμό μας.


http://www.vita.gr/html/ent/636/ent.1636.asp
http://health.in.gr/nutrition/news/article/?aid=1231097990
http://health.in.gr/nutrition/news/article/?aid=1231097237
http://www.natural-holistic-health.com/benefits-of-sesame-oil/
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=5746
http://krasodad.blogspot.com/2012/02/blog-post_25.html

2 σχόλια:

  1. γι αυτο στην γιαπονεζικη κουζίνα τα λαχανικά σωτάρονται στο γουόκ με τρεις σταγόνες σουσαμόλαδο!

    και το παστελι με μελι ειναι σαφως ανώτερο απο αυτό με τη ζάχαρη του σουπερμάρκετ.

    οσο για το πρωινό με ταχινόμελο....τι να πω? είναι απλά τέλειο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή