Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Βιταμίνη C - Μια μικρή ενημέρωση

Σίγουρα δεν γνωρίζει όλος ο κόσμος το ασκορβικό οξύ αλλά ποιος δε γνωρίζει τη βιταμίνη C; Λοιπόν είναι ένα και το αυτό.

Ασκορβικό οξύ είναι απλά η ονομασία που δώθηκε από τους επιστήμονες όταν ανακάλυψαν το συστατικό, του οποίου η έλλειψη ήταν η αιτία εμφάνισης του σκορβούτο. Μία ασθένεια που χτύπούσε τους ναυτικούς οι οποίοι ταξιδεύανε συνεχώς και δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Υπολογίζεται ότι είχαν πεθάνει περίπου 2.000.000 ναυτικοί τον 15ο αιώνα από αυτή την ασθένεια!
Μην ανησυχείτε όμως αφού στη χώρα που ζούμε δεν κινδυνεύουμε από σκορβούτο. Aν και... ίσως αυτό δεν είναι και τόσο σίγουρο με την κατάσταση που επικρατεί.
Πάντως το σκορβούτο εμφανίζεται σε περίπτωση μίας έλλειψης βιταμίνης C για 4-6 μήνες.
Πρέπει να σημειωθεί παρόλα αυτά ότι οι αλκοολικοί κυρίως αλλά και οι ηλικιωμένοι και βρέφη εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Κλασικό σύμπτωμα που όλοι γνωρίζουμε ήταν η αιμοραγία στα ούλα αλλά πριν αυτού προηγούταν αυξημένο άγχος και ανησυχία, αναιμία, ανορεξία, κλπ. Για περισσότερα δείτε εδώ:
http://www.e-rheumatology.gr/scientific-articles/skorboyto

Παρόλο που η παρατήρηση ότι τα εσπεριδοειδή φρούτα (πλούσια σε βιταμίνη C) θεράπευαν το σκορβούτο όταν καταναλώνονταν τακτικά, είχε γίνει από τον 16ο αιώνα, η βιταμίνη C, ανακαλύφθηκε μόλις το 1900. Δυστυχώς αυτό έγινε μετά από πολλούς θανάτους βρεφών λόγω του σκορβούτο εξαιτείας του βρασίματος και της παστερίωσης του γάλακτος που τα ταΐζανε.
Η βιταμίνη C είναι πολύ ευαίσθητη στις υψηλές θερμοκρασίες.

Φυσικά το μητρικό γάλα έχει από τη φύση επαρκή ποσότητα βιταμίνης C για το βρέφος κάτι που δεν ίσχυε για τις μητρικές φόρμουλες της εποχής.

Η βιταμίνη C είναι μία από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι εύκολα τοξική αφού δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό μας όπως οι λιποδιαλυτές (Α, Ε, D, K).
Μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού σήμερα που ενδιαφέρεται για τη διατροφή του, καταναλώνει για μεγάλες περιόδους συμπληρώματα βιταμίνης C των 100 mg εως και 1000 mg όχι μόνο μία αλλά και δύο και τρεις φορές την ημέρα.
Αν και μεμονομένες έρευνες που χορηγούσαν σε άτομα 2000 αλλά και 10000 mg βιταμίνης C έδειξαν ότι δεν υπήρξαν προβλήματα ακόμα και μετά από 3 χρόνια, αμφιβάλλω ότι κάποιος θα έπρεπε να ξεπερνάει τα 1000 mg σε συμπλήρωμα.
Άλλες έρευνες δείχνουν ότι 6000mg ημερησίως για καιρό μπορεί να προκαλέσουν πέτρα στα νεφρά, διάρροια, αυπνία, κλπ.
Εντάξει έλεος 6000mg είναι υπερβολικά πολύ...

Χωρίς φυσικά να συνιστώ συμπλήρωμα βιταμίνης C στην περίπτωση κάποιου που καταναλώνει τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

Για ποιο λόγο όμως ο κόσμος παίρνει τόση πολύ βιταμίνη C όταν ο οργανισμός υγείας συνιστά μονάχα 90 mg για τους υγιείς ενήλικες και 135 mg για τους καπνιστές;

Να σημειωθεί ότι οι 5 και πάνω μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως (που συνιστούν οι ειδικοί) μπορεί να μας δώσουν περισσότερη από 500 mg τη μέρα, δηλαδή 5-6 φορές πάνω από τα συνιστώμενα όρια για τη C.
Πρέπει να ξέρουμε ότι τρώγοντας ένα φρούτο ή λαχανικό η βιταμίνη C είναι απλά ένα απο τα εκατοντάδες ωφέλιμα συστατικά που παίρνουμε όπως πλήθος φυτοχημικών αλλά και ιχνοστοιχείων μετάλλων και άλλων βιταμινών.

Κάτι που σημαίνει ότι το φυσικό είναι να μην αντικαθιστούμε με συμπληρώματα τη λήψη φρούτων και λαχανικών γιατί τα οφέλη δεν είναι σε καμία περίπτωση τα ίδια.
Μία έξυπνη χρήση της βιταμίνης C είναι ότι:
  • Ευνοεί την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για αναιμικούς ή χορτοφάγους οι οποίοι λαμβάνουν μόνο "μη αιμικό σίδηρο" (φυτικό) που είναι λιγότερο αφομοιώσιμος από τον αιμικό (ζωικό).
Για παράδειγμα κάποιος με χαμηλές αποθήκες σιδήρου (φερριτίνη) που θα φάει ένα πιάτο σπανακόρυζο ή φακές θα ωφεληθεί αν αφού τελειώσει το φαγητό του φάει και ένα συμπληρωματάκι 500 ή 1000mg ή ακόμα καλύτερα πιεί μία φρέσκια πορτοκαλάδα ή φάει ένα φρέσκο καρότο.

Μη περιμένετε να πάρετε και σοβαρή ποσότητα βιταμίνης C από το σπανακόρυζο μετά από τόσα βρασίματα που κάνουν οι Ελληνίδες νοικοκυρές και μετά το χύσιμο του νερού και την ανανέωσή του. Θα πρότεινα να εμπιστεύεστε περισσότερο ως προς την ευαίσθητη βιταμίνη C τα φρέσκα φρούτα χωρίς να σημαίνει ότι τα μαγειρεμένα δεν έχουν επίσης πολλαπλά οφέλη.


Θρεπτικά συστατικά πορτοκαλιού
Oranges (Citrus sinensis), Fresh,
Nutritive Value per 100 g. Total-ORAC- 1819 µmol TE/100 g. (Source: USDA National Nutrient data base)

Η βιταμίνη C συμβάλλει στην παραγωγή των ορμονών του θυροειδή, στο μεταβολισμό του φολικού οξέος (Β9) και των αμινοξέων τυροσίνη και τρυπτοφάνης άρα διεγείρει την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών νορεπινεφρίνης και επινεφρίνης αντίστοιχα οι οποίες είναι παράγωγα των προηγούμενων αμινοξέων. 
Άτομα τα οποία στρεσάρονται πολύ έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε βιταμίνη C αφού η παραγωγή αδρεναλίνης την κάνει να μειωθεί από το αίμα.
Το ασκορβικό οξύ είναι σημαντικό για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες πάνω των 500 mg μπορεί να μειώσει την παραγωγή της ισταμίνης και πιθανώς τα συμπτώματα των αλλεργειών.
Η βιταμίνη C παίζει επίσης ρόλο σημαντικό στην παραγωγή κολαγόνου που είναι βασικό για να έχουμε υγιές δέρμα, δόντια, κόκκαλα, αιμοφόρα αγγεία,

Μην ξεχνάμε ότι προστατεύει όσο να ναι από την οξείδωση και μπορεί να δώσει μία κάποια παραπάνω προστασία στους καπνιστές μειώνοντας την απευθείας βλάβη που προκαλεί το κάπνισμα στο DNA.
Τέλος νέα στοιχεία δείχνουν τα πιθανά της οφέλη στο καρδιαγγειακό σύστημα και στην εμφάνιση του καρκίνου.

Μπορούμε άραγε να εμπιστευτούμε απολύτως τα επίσημα όρια για βιταμίνες όπως η C τα οποία δεν είναι για τον καθένα από εμάς ξεχωριστά;

Σε αυτή την περίπτωση ίσως όχι.
Έρευνα του 1991 έδειξε ότι ενήλικες που λάμβαναν 2 γραμμάρια αυτής της βιταμίνης ημερησίως μείωσαν σημαντικά τις πιθανότητες που είχαν να εμφανίσουν καταρράκτη σε σχέση με εκείνουν που κατανάλωναν καθημερινά 148 mg μέσω της διατροφής  [Current Eye Research 8: 751-59, 1991].
Μόνο που τα 148 mg δεν ισοδυναμούν στις 5-6 μερίδες λαχανικών και φρούτων παρόλο που είναι πολύ πάνω από τα 90 mg που και καλά θα έπρεπε να είμαστε ασφαλείς.

Κατά τη γνώμη μου, παίρνοντας απλά ένα συμπλήρωμα 500-1000 mg αν δεν καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά μη περιμένετε τίποτα καλό αν και το φαινόμενο placebo δε θα πρεπε να το υποτιμώ...

Επιλέξτε λοιπόν φρούτα είτε είναι bio είτε όχι, πλύντε τα καλά και φάτε τα με τις φλούδες και τα οφέλη για την υγεία σας θα γίνουν εμφανή.

Και αν είστε άρρωστοι τότε πάρτε όσο διαρκεί ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C αν σας καθισυχάζει αφού όντως υπάρχουν στοιχεία ότι μεγάλες ποσότητες της βιταμίνης μπορούν να μειώσουν την ένταση των συμπτωμάτων σας.
Αλλά μην ξεχνάτε ότι μόνο η ξεκούραση, τα ζεστά ροφήματα και ίσως και η κοτόσουπα θα σας κάνει πραγματικά καλά.

Και προσοχή στις υπερβολές! Μία μεγάλη λήψη βιταμίνης C για αρκετό καιρό ενδεχομένως να προκαλέσει τοξικότητα σιδήρου κάνοντάς τον υπερβολικά αφομοιώσιμο (για κάποιον που δεν έχει προβλήματα αναιμίας).



.............................

http://www.diatrofi.gr/index.php/food/sistatika/vitamines/item/595-%CE%B2%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B7-c

http://www.nutrition-and-you.com/orange-fruit.html

http://www.hartsspace.com/vitamin-c-pill-vs-the-orange-food-first/

http://www.telegraph.co.uk/health/8216939/Why-an-orange-is-better-than-popping-vitamin-pills.html

http://www.medlook.net/%CE%95%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CE%B1/1899.html

http://www.medlook.net/%CE%92%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/1359.html

http://www.medlook.net/%CE%92%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/1593.html

http://www.iatrikostypos.com/epistimi/%CE%B7-%CE%B2%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B7-c-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%AC-%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CE%B1

http://www.lef.org/magazine/2008/4/Newly-Discovered-Benefits-Of-Vitamin-C/Page-01

http://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/lifestyle-guide-11/supplement-guide-vitamin-c

http://www.acu-cell.com/vitc.html

http://www.vitamincfoundation.org/bsardi.html

http://students.depaul.edu/~svonk/linkfour.html

1 σχόλιο:

  1. Μπορεί μια κεραλοιφή να έχει βιταμίνες που τρέφουν το δέρμα? Θα βάζατε στο δέρμα σας ότι τρώγεται μόνο και όχι χημικά? είναι μια απορία που έχουν αρκετοί ενημερωμένοι άνθρωποι πλέον... Ωραίο άρθρο πάντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή