Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Υψηλή χοληστερίνη; Αυξήστε ΓΡΗΓΟΡΑ τα λιπαρά!

Πολλοί από εμάς "πάσχουμε" από υψηλή χοληστερίνη, αν αυτό καθεαυτό κάποιοι θεωρούν πάθηση και το πρώτο πράγμα που τους συστήνεται να κάνουν για να τη μειώσουν είναι να μειώσουν την πρόσληψη λιπαρών.
Googlarete τη λέξη "χοληστερίνη" και δείτε τα αποτελέσματα.. Παντού θα δείτε πως πρέπει να τη ρίξετε αν ξεπερνάει τα "όρια". Θα σας γλιτώσει όμως αυτό από τις καρδιοπάθειες;

http://yourdailynutritionist.blogspot.gr/2012/04/blog-post_11.html


Δείτε την παρακάτω διαφήμιση που ενός από τα γνωστά φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη στην Αμερική. Παρατηρείστε στο 29ο δευτερόλεπτο τι γράφει κάτω...
"Creston has not been shown to prevent heart disease or heart attacks".
Δηλαδή το εν λόγω φάρμακο δεν έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει τις καρδιοπάθειες.
http://www.youtube.com/watch?v=IcfcdhRxLdc
Φυσικά το ίδιο ισχύει και με τα υπόλοιπα φάρμακα που μειώνουν την χοληστερίνη (στατίνες).

Ο Dr Ravnskov PhD με δημοσιεύσεις του σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά είναι ένας από αυτούς που αμφισβητούν τη θεωρία που συνδέει άμεσα την υψηλή χοληστερόλη με τις καρδιοπάθειες:

Ravnskov U. The questionable role of saturated and polyunsaturated fatty acids in cardiovascular disease. J Clin Epidemiol 1998; 51:443–60


Uffe Ravnskov. A hypothesis out-of-date: The diet–heart idea. http://dx.doi.org/10.1016/S0895-4356(02)00504-8

U. Ravnskov. Is atherosclerosis caused by high cholesterol? QJM (2002) 95 (6): 397-403. doi: 10.1093/qjmed/95.6.397

U. Ravnskov. High cholesterol may protect against infections and atherosclerosis. QJM (2003) 96 (12): 927-934. doi: 10.1093/qjmed/hcg150


Δεν έχουν όλες οι έρευνες που γίνονται από την ιατρική κοινότητα τα ίδια αποτελέσματα όπως προβάλλονται σαν αυτονόητα παντού.
Για παράδειγμα να μία έρευνα που εξέτασε 43.757 άτομα ηλικιών από 40-75 ετών για να δει τη σχέση μεταξύ της διαιτητικής λήψης λιπαρών και κινδύνου καρδιοπαθειών βρήκε ότι δεν επαληθεύεται η σχέση μεταξύ των "κακών"! κορεσμένων λιπαρών και του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθειών, παρά μόνο αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι η υψηλή χοληστερόλη σημαίνει και κίνδυνος καρδιοπαθειών...

Dietary fat and risk of coronary heart disease in men: cohort follow up study in the United States. BMJ 1996; 313 doi: 10.1136/bmj.313.7049.84 (Published 13 July 1996)
http://www.bmj.com/content/313/7049/84.full

Και υπάρχουν πολλές τέτοιες έρευνες που έχουν παρόμοια αποτελέσματα αν κάτσει να ψάξει λίγο κανείς..


Παρόλα αυτά μπορεί γενικά οι γιατροί να φωνάζουν μειώστε κυρίως τα κορεσμένα "κακά" λιπαρά αλλά δε φωνάζουν το ίδιο δυνατά να αυξήσουν τη λήψη άλλων τροφών πλούσιων σε ακόρεστα "καλά" λιπαρά, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα.
Τα τελευταία μάλιστα (κάποια από τα Ω6) κατηγορούνται από κάποιους ότι δεν είναι και τόσο καλά... Δείτε εδώ..
Από την άλλη είμαστε τόσο σίγουροι ότι τα σίγουρα "κακά" κορεσμένα είναι τόσο κακά; Δείτε εδώ..

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι όταν κάποιος έχει υψηλή χοληστερίνη και ιδιαίτερα υψηλή "κακή" LDL χοληστερίνη κινδυνεύει από αυτήν αφού θα του φράξει τις αρτηρίες και θα του προκαλέσει καρδιοπάθειες!
Σχεδόν κανένας γιατρός και καμία μα καμία φαρμακευτική εταιρεία δε μας λέει το λόγο που η χοληστερίνη μας η LDL ανεβαίνει και ούτε έχει ακουστεί ποτέ και ιδιαίτερα στην Ελλάδα σε τι οφείλεται η άνοδος της χοληστερίνης..

Όλοι μας απλά ξέρουμε ότι απλά πρέπει να απαγορεύσουμε και να στερηθούμε κάποιες τροφές. Λίγοι από εμάς ξέρουμε ότι πρέπει να κόψουμε τις κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και το υπερβολικό αλκοόλ.
Ακόμα λιγότεροι ξέρουμε ότι πρέπει να γυμναστούμε...
Γιατί λοιπόν αυξάνεται η χοληστερίνη;
Όταν το άτομο κάνει "κακή ζωή" (κακή διατροφή, κάπνισμα, υπερβολικό στρες, υπερβολικό αλκοόλ, έλλειψη άσκησης, ελλιπής ύπνος, κλπ), τότε η πίεση του αίματός του ανεβαίνει και καθώς το σώμα του εξαιτίας της καθιστικής ζωής δεν είναι σε θέση να αντέχει τις υψηλές πιέσεις αίματος.
Επίσης τα αγγεία σιγά σιγά χάνουν την ελαστικότητά τους και γίνονται άκαμπτα και συνεπώς οι φθορές γίνονται πολύ μεγαλύτερες...


Αποτέλεσμα αυτού είναι να προκαλούνται φθορές στα αιμοφόρα αγγεία και ακόμα μεγαλύτερες φθορές στις μεγάλες αρτηρίες.

Ο οργανισμός μας λοιπόν παράγει extra αιμοπετάλια τα οποία μέσω της παραγωγής της σεροτονίνης διορθώνουν ως ένα βαθμό τις βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία ενώ στις μεγάλες αρτηρίες χρειάζεται να παράξει ο οργανισμός μόρια λιποπρωτεΐνών συμπεριλαμβανομένων και της γνωστής μας LDL "κακιάς" χοληστερόλης, η οποία δρα σαν επίδεσμος και επουλώνει τα τραύματα (κακώσεις) των αρτηριών.
Συνεπώς έχουμε αύξηση της "κακής" LDL χοληστερόλης.

Με απλά λόγια η χοληστερόλη μας σώζει, προσωρινά βέβαια, από τη δημιουργία ενός θρόμβου που θα μπορούσε να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή και να κινηθεί προς τους πνεύμονες γεμίζοντάς τους αίμα.
Κατά πάσα πιθανότητα αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να επιφέρει το θάνατο στην περίπτωση που καθυστερούσε το ασθενοφόρο.
Παρόλα αυτά δε πρέπει να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα, αφού ενώ η λεγόμενη αθηροσκλήρωση, αρχικά προστατεύει το άτομο από την καρδιακή προσβολή, μετά η ίδια την προκαλεί.

Η καρδιακή προσβολή οφείλεται σε θρόμβο αίματος ή και στα μαλακά τεμάχια των αθηρωματικών υπολειμμάτων που εισέρχονται στην καρδιά. Οι θρόμβοι αυτοί μάλιστα σχεδόν ποτέ δεν προέρχονται από τις σκληρές δομές των αποφραγμένων τμημάτων μίας αρτηρίας αλλά από τις πρόσφατα δημιουργημένες κακώσεις και τους προστατευτικούς "επιδέσμους" της χοληστερόλης.

Αυτός είναι και ο λόγος που η αγγειοπλαστική και το μπαϊπάς δε μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής.

Η αθηρωμάτωση είναι η δημιουργία αθηρωματικών πλακών αποτελούμενων από οξειδωμένη LDL χοληστερόλη με εναπόθεση ασβεστίου.
Οι πλάκες αυτές περιβάλλονται από κάψα ινώδους ιστού, προοδευτικά μεγαλώνουν και στενεύουν σιγά-σιγά τις αρτηρίες ή αδυνατίζουν το τοίχωμά τους με αποτέλεσμα οι αρτηρίες να διατείνονται και να δημιουργούν ανευρύσματα.

Αν κάτι δεν αλλάξει στη ζωή του ασθενή τότε η αθηρωμάτωση τελικά θα προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή ρήξη ανευρύσματος των αρτηριών ή και θρόμβωση των αρτηριών.

Αφού λοιπόν η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τη ζωή (http://yourdailynutritionist.blogspot.gr/2012/04/blog-post_11.html) και είναι συνέπεια ενός λανθασμένου τρόπου αντιμετώπισης του σώματός μας από εμάς τους ίδιους το να τη θεωρούμε υπεύθυνη για τους θανάτους λόγω καρδιοπαθειών είναι κατά τη γνώμη μου αποπροσανατολιστικό και απλά προσφέρει στις τεράστιες φαρμακευτικές εταιρίες υπέρογκα κέρδη.

Δηλαδή είναι απλά μία συνέπεια. Δεν είναι η αιτία του προβλήματος.

Το αστείο είναι ότι υποτίθεται ότι είναι γνωστό ότι σε υγιή άτομα, στην περίπτωση που η λήψη χοληστερόλης μέσω της τροφής είναι αυξημένη, το συκώτι μειώνει τη δική του παραγωγή ώστε να μην υπάρχει πλεόνασμα.
Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση κάποιου που έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης τι νόημα έχουμε να μειώσουμε την ίδια τη χοληστερόλη αντί να διορθώσουμε το πρόβλημα που προκαλεί αυτή την αύξηση.
Εξάλλου όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι αφού λόγω γονιδίων περίπου το 30% του πληθυσμού υπολογίζεται ότι είναι ευαίσθητο στην αυξημένη λήψη χοληστερόλης από τις τροφές.
bad cholesterol cartoons, bad cholesterol cartoon, bad cholesterol picture, bad cholesterol pictures, bad cholesterol image, bad cholesterol images, bad cholesterol illustration, bad cholesterol illustrations
Και ποιος είναι αυτός που εγγυάται ότι με τη μείωση της χοληστερόλης με στατίνες που μπλοκάρουν εν μέρει την παραγωγή της από το συκώτι αλλά και την σχεδόν εξαφάνισή της από τη διατροφή δε θα δημιουργηθεί έλλειψή της στον οργανισμό;

Μη ξεχνάμε ότι χοληστερόλη είναι και συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών όλων των κυττάρων του σώματός μας και επιπλέον όταν υπάρχει πρόβλημα στις αρτηρίες δρα σαν ένας προσωρινός μηχανισμός επιβίωσης που αποτρέπει την καρδιακή προσβολή. 
Άρα οι ανάγκες σε χοληστερόλη του οργανισμού είναι μάλιστα αυξημένες σε έναν καρδιοπαθή.

Από τη στιγμή που δεν έχει αποδειχθεί ότι άμεσα η μείωση της χοληστερίνης αποτρέπει τις καρδιοπάθειες ποιος είναι αυτός που εγγυάται ότι οι αντενδείξεις και παρενέργειες των στατινών δεν είναι χειρότερες από τα οφέλη τους;

Δε θέλω να σχολιάσω συγκεκριμένα τι κινδύνους μπορεί να κρύβει η χαμηλή χοληστερόλη στο αίμα.. Μπορείτε να διαβάσετε κάποια πράματα παρακάτω:
http://cassiopaea.wordpress.com/2011/12/0
http://himaira.blogspot.com/2012/03/blog-post_7731.html

Που θέλω να καταλήξω;
  1. Οι γιατροί χορηγούν στα άτομα φάρμακα τα οποία το μόνο που κάνουν είναι να μπλοκάρουν την ικανότητα του συκωτιού να παράγουν LDL χοληστερόλη και δεν έχουν αποδειχθεί ποτέ ότι μειώνουν και τις καρδιοπάθειες εκτός από τη χοληστερόλη.
  2. Αν και μπορεί να συστήνουν την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής μαζί με τη λήψη φαρμάκων δε φαίνεται να γίνονται αρκετά πειστικοί. Ειδικά όταν βλέπουμε ανθρώπους με ιστορικό καρδιοπαθειών να καπνίζουν 1-2 πακέτα τσιγάρα την ημέρα και ταυτόχρονα να λαμβάνουν στατίνες με τις οποίες νιώθουν και ασφαλείς...
Μήπως λοιπόν είναι πιο λογικό να πειστούμε κάπως ότι όταν βλέπουμε ότι έχουμε υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης στο αίμα και χαμηλά της HDL να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε ότι κάτι δε κάνουμε καλά και να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας;

Είναι αποδεδειγμένα προτιμότερο από οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή!
bad cholesterol cartoons, bad cholesterol cartoon, bad cholesterol picture, bad cholesterol pictures, bad cholesterol image, bad cholesterol images, bad cholesterol illustration, bad cholesterol illustrations

...................................................................................................................................................................

Δε ξέρω αν παρατηρήσατε πριν ότι οι αθηρωματικές πλάκες αποτελούνται από οξειδωμένη χοληστερόλη και ασβέστιο... Οξειδωμένη LDL όχι απλή LDL. Η οξειδωμένη LDL δε φαίνεται στις εξετάσεις αίματος αλλά μόνο η ολική. Αυτό θα με έκανε προσωπικά να σκεφτώ. Πως λοιπόν οξειδώνεται η LDL και συνεπώς πως την εμποδίζουμε να οξειδωθεί...

Η απάντηση είναι απλή και λογική. Οξειδώνεται λόγω των διαφόρων αιτιών των καρδιοπαθειών, που όπως είπαμε είναι η κακή διατροφή, το κάπνισμα, το υπερβολικό στρες, το υπερβολικό αλκοόλ, η έλλειψη άσκησης, ο ελλιπής ύπνος, κλπ.

Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι λέγοντας "κακή" διατροφή.
Και ας επανέλθουμε στο θέμα μας (από το οποίο έχουμε βγει εδώ και ώρα).

Το πρώτο πράμα που θεωρεί ότι πρέπει να κάνει κάποιος με αυξημένη χοληστερόλη είναι να κόψει τα λιπαρά αλλά και τα πλούσια σε χοληστερόλη τρόφιμα.
Αυτό όμως δεν είναι ακριβώς σωστό.
Αν και η υπέρμετρη λήψη κορεσμένων λιπαρών φαίνεται να είναι ικανή να επηρεάσει τα επίπεδα της ολικής και της LDL χοληστερόλης και ιδιαίτερα όταν το άτομο έχει και άλλες κακές συνήθειες, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση το ίδιο για τα καλά μονοακόρεστα λιπαρά καθώς και για κάποια πολυακόρεστα Ω6 και Ω3.

Επίσης η λήψη των πολυσυζητημένων trans λιπαρών ή αλλιώς μερικώς ή ολικώς υδρογωνομένων όχι μόνο μπορεί να αυξήσει την LDL αλλά να μειώσει και την HDL "καλή χοληστερόλη".

Έρευνες επίσης έδειξαν ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα είναι πολύ αποτελεσματικότερα στη μείωση της χοληστερίνης σε σχέση με την μείωση πρόσληψης όλων των λιπαρών.

Όμως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εξαλείψουμε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών από τη διατροφή μας απλά να τα μειώσουμε. 

Το βούτυρο για παράδειγμα είναι πολύ πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες Ε, Α, Κ και D τις οποίες δε βρίσκουμε εύκολα σε πολλές τροφές (μιλώντας κυρίως για την Α). Οι ίδιες επίσης όπως η Ε προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία εμποδίζοντας τη χοληστερόλη του τροφίμου να οξειδωθεί όπως και τα λιπαρά του και να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα.
Επίσης περιέχει τουλάχιστον κατά το 1/3 μονοακόρεστα λιπαρά οξέα!

Το ίδιο ισχύει και για ζωικά τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη όπως το συκώτι που είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Α καθώς επίσης και σε βιταμίνη Β12 που επίσης είναι σχετικά σπάνια.
Απλά πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο και όχι υπερκατανάλωση...

Μην ξεχνάμε ότι όπως και τα ακόρεστα λιπαρά έτσι και τα κορεσμένα είναι αυτά που καθιστούν εφικτή την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών από τον οργανισμό μας.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Για παράδειγμα κάποιος που φοβάται για τα λιπαρά αν πιει ένα ποτήρι γάλα με 0% λιπαρά ή φάει ένα γιαούρτι με 0% λιπαρά, τότε δε θα μπορέσει να απορροφήσει σωστά τις λιποδιαλυτές βιταμίνες του γάλακτος όσο και αν οι διάφορες εταιρείες εμπλουτίζουν τα αποβουτυρωμένα γάλατά τους με αυτές.
 
Τα τρόφιμα με τις μεγαλύτερες περιεκτικότητες σε χοληστερόλη είναι τα παρακάτω:
  1. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει μέχρι 186mg χοληστερόλης η οποία περιέχεται σχεδόν ολοκληρωτικά στον κρόκο του σύμφωνα με τη Mayo Clinic.
  2. Μία κουταλιά της σούπας χαβιάρι περιέχει περίπου 90mg.
  3. To συκώτι οποιοδήποτε κρέατος περιέχει περίπου 550mg ανά 100g.
  4. To foie gras και τα διάφορα πατέ περιέχουν περίπου 250mg ανά 100g.
  5. 100g γαρίδων περιέχουν 195mg ενώ μία μεγάλη γαρίδα περίπου 11mg.
  6. 100g σαρδελών σε κονσέρβα περιέχουν περίπου 140mg ενώ μία έχει 17mg περίπου.
  7. 100g στρείδια περιέχουν περίπου 105mg.
  8. Επεξεργασμένα κρέατα όπως τα λουκάνικα είναι περίπου 160mg τα 100g.
  9. 100g βουτύρου γάλακτος περιέχουν 215mg ενώ μία κουταλιά σούπας 30mg...! Ίσως όχι όσο περιμέναμε...
Τελευταίες έρευνες απενοχοποιούν τρόφιμα όπως τα αυγά των οποίων ο κρόκος παλαιότερα θεωρούταν ωρολογιακή βόμβα....
Ειδικά αυγά από κότες που στη διατροφή τους υπάρχει ο λιναρόσπορος, είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά στη μορφή DHA τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση.
  • Αυγά από κότες που ταΐζονται με πλούσιες σε Ω3 τροφες όπως ο λιναρόσπορος: 120-150mg DHA Ω-3.
  • Αυγά από κότες που ταΐζονται συμβατικά: 15-20mg DHA Ω-3.

    Το συκώτι παράγει καθημερινά γύρω στα 500-1000mg χοληστερόλης προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του σώματος.
    Σε υγιείς ανθρώπους η παραγωγή αυτή γίνεται ανάλογα την πόση χοληστερόλη καταναλώνει μέσω των ζωικών τροφίμων καθημερινά.
    Και να οι διατροφικές συμβουλές:
    • Βάλτε λοιπόν το ελαιόλαδο, τις ελιές και το αβοκάντο στη διατροφή σας για να λαμβάνεται τα πολύτιμα μονοακόρεστα λιπαρά. Τρώτε κάθε μέρα σε ένα γεύμα 1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με ελαιόλαδο και ρίγανη ή θυμάρι..
    http://yourdailynutritionist.blogspot.gr/2012/04/blog-post_05.html
    • Προσθέστε 2 φορές την εβδομάδα φρέσκα ή κατεψυγμένα ψάρια (κατά προτίμηση όχι ιχθυοτροφείου) για να λάβετε τα εύκολα αφομοιώσιμα Ω-3 τους. Επίσης μην ξεχνάτε τους εξαιρετικούς λιναρόσπορους που μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά για να συμπληρώσετε τη λήψη των Ω-3 σας χωρίς να χρειαστείτε συμπληρώματα διατροφής.
    • Καταναλώνετε καθημερινά μία χούφτα ξηρών καρπών ωμών και ανάλατων που θα σας προσφέρουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα ωφέλιμα λιπαρά. Μπορεί να είναι αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, φυστίκια, ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, σουσάμι (ταχίνι ή παστέλι) ή άλλα!
     
      Φροντίστε κάθε γεύμα σας να περιέχει κάποιο τρόφιμο που να περιέχει ακόρεστα λιπαρά. 
      • Μη φοβάστε πια τα αυγά και το βούτυρο γάλακτος. Είναι από τις θρεπτικότερες τροφές που μπορούμε να φάμε αρκεί να τις καταναλώνουμε με κάποιο μέτρο.
      • Αποκοπείτε και λίγο από το κόκκινο κρέας δε χρειάζεται να το καταναλώνετε συχνότερα από 1 φορά στις 10 μέρες... Υπάρχουν και τα όσπρια όπως και τα εξαιρετικά ελληνικά λαδερά φαγητά!
      • Ούτε και τα γαλακτοκομικά είναι τόσο απαραίτητα όσο οι περισσότεροι από εμάς φανταζόμαστε για να τα καταναλώνουμε σε τεράστιες ποσότητες ημερησίως. Αρκεί ένα μικρό κομματάκι τυρί και ένα γιαούρτι την ημέρα.
      • Κόψτε οτιδήποτε γράφει ότι περιέχει trans λιπαρά ή αν έχει τη λέξη υδρογωνομένα μπροστά από το λιπαρά. Αυτό σημαίνει κόψτε παντώς είδους μαργαρίνες οι οποίες είναι κάτι το εντελώς περιττό για τον οργανισμό μας. Ακόμα και αυτές που μπορεί να λένε ότι δεν περιέχουν υδρογωνομένα.
      • Και μη νομίζετε ότι αν φάτε έξω το λάδι που θα χρησιμοποιούν για τα φαγητά θα είναι της καλύτερης ποιότητας αλλά πολύ πιθανόν να είναι και υδρογωνομένο. Αυτό σημαίνει ότι όσο γίνεται είναι καλό να μειώσουμε το fast food. Επίσης τα πολυτηγανισμένα λάδια επίσης είναι ανθυγιεινά και μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να βουλώσουν οι αρτηρίες μας...
      Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, οι αρτηρίες σας θα προστατευτούν και τα κύτταρά σας (εγκεφαλικά, νευρικά, μυικά, κλπ, κλπ) θα αποκτήσουν υγεία ΜΟΝΟ αν η πρόσληψη των καλών λιπαρών σας είναι επαρκής και των κορεσμένων που φυσικά και δε θεωρώ κακά γίνεται με μέτρο και σύνεση!

      Να σημειωθεί ότι απλά ποτέ δεν έχει αποδειχθεί ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι κάτι το επικίνδυνο ή ακίνδυνο για την υγεία του ατόμου παρά μόνο υπάρχουν ενδείξεις που είναι αντικρουόμενες και συνεπώς 2 αντίθετες θεωρίες. 
      Απλά το εκνευριστικό είναι ότι παρόλο το γεγονός αυτό η ενημέρωση που υπάρχει είναι φυσικά αυτή που  συμφέρει τις φαρμακευτικές εταιρείες. 

      http://depts.washington.edu/mchprog/docs/posters/2010/GardnerCapstone.pdf

      bad cholesterol cartoons, bad cholesterol cartoon, bad cholesterol picture, bad cholesterol pictures, bad cholesterol image, bad cholesterol images, bad cholesterol illustration, bad cholesterol illustrations
      Donald J McNamara. Dietary cholesterol and atherosclerosis. Egg Nutrition Center. Washington, DC 20036, USA. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Molecular and Cell Biology of Lipids. Volume 1529, Issues 1–3, 15 December 2000, Pages 310–320

      Donald J. McNamara, Ph.D. The Impact of Egg Limitations on Coronary Heart Disease Risk: Do the Numbers Add Up? J Am Coll Nutr October 2000 vol. 19 no. suppl 5 540S-548S

      J. Gray, B. Griffin. Eggs and dietary cholesterol – dispelling the myth. Article first published online: 10 FEB 2009. DOI: 10.1111/j.1467-3010.2008.01735.x. Volume 34, Issue 1, pages 66–70, March 2009

      S M Artaud-Wild; S L Connor; G Sexton; W E Connor. Differences in coronary mortality can be explained by differences in cholesterol and saturated fat intakes in 40 countries but not in France and Finland. A paradox. Circulation. 1993; 88: 2771-2779 doi: 10.1161/ 01.CIR.88.6.2771

      Patty W Siri-Tarino, Qi Sun, Frank B Hu, and Ronald M Krauss. Saturated fat, carbohydrate, and cardiovascular disease. Am J Clin Nutr March 2010 vol. 91 no. 3 502-509


      A Ascherio and W C Willett. Health effects of trans fatty acids. Am J Clin Nutr October 1997 vol. 66 no. 4 1006S-1010S

      Penny M. Kris-Etherton Ph.D., R.D., Guixiang Zhao M.S., M.D., Amy E. Binkoski B.S., Stacie M. Coval B.S., Terry D. Etherton Ph.D. The Effects of Nuts on Coronary Heart Disease Risk. Volume 59, Issue 4, pages 103–111, April 2001.


      Frank B. Hu, MD, PhD, JoAnn E. Manson, MD, DrPh and Walter C. Willett, MD, DrPh. J Am Coll Nutr February 2001 vol. 20 no. 1 5-19. Types of Dietary Fat and Risk of Coronary Heart Disease: A Critical Reviewx. J Am Coll Nutr February 2001 vol. 20 no. 1 5-19.

      Dariush Mozaffarian, Renata Micha, Sarah Wallace. Effects on Coronary Heart Disease of Increasing Polyunsaturated Fat in Place of Saturated Fat: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. 2010

      Frank B. Hu, M.D., Meir J. Stampfer, M.D., JoAnn E. Manson, M.D., Eric Rimm, Sc.D., Graham A. Colditz, M.D., Bernard A. Rosner, Ph.D., Charles H. Hennekens, M.D., and Walter C. Willett, M.D. Dietary Fat Intake and the Risk of Coronary Heart Disease in Women. N Engl J Med 1997; 337:1491-1499November 20, 1997


      1 σχόλιο:

      1. Φίλε είσαι ωραίος αν μπορέσεις να πείσεις τον καρδιολόγος και την γυναίκα μου και την μικροβιολογικό θα σου κανω οτι δώρο θες

        ΑπάντησηΔιαγραφή