Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Μαύρο πιπέρι - Όσο απλό.. Τόσο θαυματουργό

Αν και τα μπαχαρικά έχουν αρχίσει να γίνονται της μόδας τελευταία και στη χώρα μας ένα από τα πιο κλασικά μπαχαρικά που χρησιμοποιούσαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν οι μανάδες μας είναι το μαύρο πιπέρι.
Αν και αρκετά γνωστό το γεγονός ότι τα μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς, ο κρόκος κοζάνης, η κανέλα κλπ έχουν φοβερά οφέλη για τον οργανισμό δεν έχει δωθεί και πολύ έμφαση στο πιο διαδεδομένο για εμάς πιπέρι που χρησιμοποιούμε όλοι οι έλληνες παντού!

Ας πούμε λοιπόν α οφέλη του για να καταλάβετε τι εννοώ:
  • Προστατεύει από τον καρκίνο χάρη στην ουσία πιπερίνη που περιέχει.
Έρευνα έδειξε ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, δέρματος, παχέος εντέρου και προστάτη.
Αν συνδυαστεί με κουρκουμά αυξάνει δραστικά τις αντικαρκινικές του ιδιότητες!
Επίσης περιέχει και ποσότητες αντιοξειδωτικών βιταμινών C, A, φλαβονοειδών και καροτονοειδών που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες από τον οργανισμό.
Κάτι τέτοιο σημαίνει: αντιγηραντική δράση επιπλέον!
  • Βοηθά στην πέψη
Χάρη στην πιπερίνη, διεγείρονται οι γευστικοί κάλυκες στη γλώσσα κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση παραγωγής υδροχλωρικού οξέος  στο στομάχι άρα και καλύτερη πέψη των πρωτεϊνών που καταναλώνουμε.
Εμμέσως με την καλύτερη πέψη των πρωτεϊνών μπορούν να βελτιωθούν προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα και διάρροια.
  •  Ανακουφίζει από τα αέρια και τις ενοχλήσεις στο έντερο

  • Έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
 Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προστατεύσει από ένα κρυολόγημα ή και να το κάνει να περάσει γρηγορότερα.
Ανακουφίζει επίσης από το βήχα και τη βουλωμένη μύτη. Σε συνδυασμό με το σκόρδο είναι ένα πραγματικό φάρμακο.
Μη ξεχάσετε λοιπόν να βάλετε αρκετό στην κοτόσουπά σας όταν την αρπάξετε...
  •  Μπορεί να βοηθήσει ανορεξικά άτομα
Αυτό συμβαίνει διότι διεγείρει τους γευστικούς κάλυκες στη γλώσσα ανοίγοντας την όρεξη.
  •  Ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και κάποιων φαρμάκων
  •  Έχει αντικαταθλιπτική δράση
Η πιπερίνη σύμφωνα με έρευνα ενισχύει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου και καταπολεμά την κατάθλιψη.
Βάζοντας καθημερινά πιπέρι στα φαγητά σας μάλιστα ενισχύετε τη λειτουργία του εγκεφάλου και αυξάνετε τη διαύγειά σας.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολισμού
Χάρη στα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχει τα οποία διεγείρουν τη διάσπαση των λιποκυττάρων του οργανισμού.
 Έχει και ελαφρώς διουρητική δράση που βοηθά επίσης στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό.
Αν και είναι λάθος να σκεφτείτε ότι θα σας κάνει να αδυνατήσετε μπορεί με μία σωστή δίαιτα να σας βοηθήσει εμμέσως στο να πετύχετε το στόχο σας.
  • Καθαρίζει το δέρμα
 Χάρη στον ιδρώτα που δημιουργούν τα πικάντικα φαγητά βοηθούν στο να αποβληθούν οι τοξίνες από τον οργανισμό μέσω των πόρων του δέρματος.
Επίσης αν τοποθετηθεί στο δέρμα σαν συστατικό κάποιας κρέμας μπορεί να κάνει εξαιρετική απολέπιση, να διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και να βοηθήσει στην καλύτερη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών στοιχείων στο δέρμα.
Βοηθά στην πρόληψη μολύνσεων του δέρματος και είναι κατά της ακμής.
  •  Μπορεί να σας μειώσει κατά πολύ την πυτιρίδα
1 κουταλάκι του γλυκού σε ένα μπολάκι γιαούρτι είναι κατά πολύ αποτελεσματικότερο κατά της πυτιρίδας σε σχέση με οποιοδήποτε σαμπουάν του εμπορίου.

 
Προτιμήστε να το τρίβετε εσείς φρέσκο παρά να το παίρνετε έτοιμο τριμμένο για περισσότερη γεύση αλλά και οφέλη.

 Αποφύγετέ το, μειώνοντάς το αλλά όχι αποκλείοντάς το από τη διατροφή σας μόνο αν έχετε παρατηρήσει ότι μετά την κατανάλωσή του έχετε κάποια ενόχληση ή αν υποφέρετε από καούρες.

.........................................................................................................................................
http://www.ehow.com/about_6110271_black-pepper-prostate-cancer.html
http://www.dnaindia.com/health/1871235/report-black-pepper-more-health-benefits-than-you-know

Mao QQ, Xian YF, Ip SP, Che CT. Involvement of serotonergic system in the antidepressant-like effect of piperine.
Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2011 Jun 1;35(4):1144-7. doi:10.1016/j.pnpbp.2011.03.017. Epub 2011 Apr 6.

Sarojini Naidu Vanita Maha Vidhyalaya, Pavithra Vani Karsha and O Bhagya Lakshmi. Antibacterial activity of black pepper (Piper nigrum Linn.) with special reference to its mode of action on bacteria. Indian Journal of Natural Products and Resources Vol. 1 (2), June 2010, pp. 213-215.

Christine M. Kaefer, John A. Milner. The role of herbs and spices in cancer prevention. Nutritional Science Research Group, National Cancer Institute, Rockville, MD 20892, USA. The Journal of Nutritional Biochemistry. Volume 19, Issue 6, June 2008, Pages 347–361.

Margriet Westerterp-Plantengaa, Kristel Diepvensa, Annemiek M.C.P. Joosena, Sonia Bérubé-Parentc, Angelo Tremblayc. Metabolic effects of spices, teas, and caffeine. Physiology & Behavior. Volume 89, Issue 1, 30 August 2006, Pages 85–91.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου