Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Πως να “ξεγελάσετε” το παιδί σας και να το “φορτώσετε” με αντιοξειδωτικά

Παραθέτω ένα όμορφο κείμενο που δίνει παραδείγματα με το τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τη διατροφή των παιδιών σου εμπλουτίζοντάς τη με αντιοξειδωτικές ουσίες στην περίπτωση που αυτά δε θέλουν ούτε να βλέπουν φρούτα και λαχανικά!
Μέσα σε όλα αυτά που αναφέρονται δε πρέπει να ξεχνάτε να υπάρχει στη διατροφή των παιδιών σας το ελαιόλαδο με κάποιον τρόπο όπως και οι ωμοί ξηροί καρποί και τα μπαχαρικά.
Θα σας συστήσω ότι κάνω εγώ στην κόρη μου, που παρ’ όλο τις δικές μου υγιεινές διατροφικές συνήθειες εκείνη, επιμένει σε όλα τα ανθυγιεινά. Για αυτό κατέφυγα στις εξής πονηρές λύσεις που σας παραθέτω πιο κάτω.
Δεν πίνει τσάι:
Λατρεύει όμως τα μακαρόνια! Καθώς βράζουν ρίχνω μέσα δύο κουκούτσια άγριου τριαντάφυλλου. Είναι ένα τσάι απλό που ενισχύει το ανοσοποιητικό και απομακρύνει τις ιώσεις. Μπορείτε να το βρείτε παντού. Για τα καταστήματα βιολογικών προιόντων και βοτάνων, είναι αυτονόητο μέσα στην πάγια τακτική τους, ότι θα υπάρχει στα ράφι τους. Είναι και φθηνό. Δεν θυμάμαι ακριβώς την τιμή του, αλλά εσείς υπολογίστε περίπου 2-3 ευρώ. Κρατάει δε πάρα πολύ. Συνήθως το σακουλάκι έχει άφθονη ποσότητα. Το καλό με το άγριο τριαντάφυλλο, είναι ότι δεν έχει καμία γεύση. Μπορεί να μπεί μέσα σε οποιοδήποτε φαγητό χωρίς να γίνει αισθητό. Περιττό να πούμε ότι καλό θα είναι να το πίνεται και εσείς. Ειδικά αν έχετε αυτοάνοσο νόσημα και δεν μπορείτε να πιείτε εχινάκεια. (θυρεοειδής, λύκος, διαβήτης κ.α.) Το άγριο τριαντάφυλλο είναι γνωστό για τα υψηλά επίπεδα φυσικής βιταμίνης C που περιέχει αλλά και για τις θετικές επιδράσεις του στον οργανισμό.
Κρόκος Κοζάνης
Ένα άλλο διατροφικό μυστικό που δυναμώνει τον οργανισμό της κόρης μου και το ανοσοποιητικό της, είναι ο κρόκος Κοζάνης. Βάζετε δέκα ίνες σε ένα μπουκάλι ενός λίτρου και βάζετε στο φαγητό της ημέρας κατά την διάρκεια βρασμού 2 κουταλιές της σούπας. Χαρίζετε έτσι στην οικογένεια σας, μια βόμβα υγείας!
Εδώ και τριακόσια χρόνια ο Κρόκος Κοζάνης καλλιεργείται και αναπτύσσεται αποκλειστικά στο Ν. Κοζάνης. Ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητα του, που τον κατατάσσει στην πρώτη κατηγορία κρόκου βιολογικής καλλιέργειας στον κόσμο.
Διατίθεται σε δύο μορφές, νηματίδια και σκόνη, σε ειδικές συσκευασίες.
• Αντιθρομβωτικό
Το εκχύλισμα στιγμάτων κρόκου, προκαλεί αναστολή της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων. Παράλληλα, διαπιστώθηκε και η αντιπηκτική δράση του.
• Τονωτικό
Βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, στην πέψη, σε κρίσεις άσθματος, στη ναυτία, στο πρήξιμο της νεογιλής οδοντοφυΐας, είναι εμμηναγωγό, αντιπυρετικό και δυναμωτικό.
Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα, όπως αναφέρεται σε αιγυπτιακό πάπυρο που χρονολογείται από το 1550 π.Χ., ενώ αποτελούσε απαραίτητο συστατικό στα ιατρικά παρασκευάσματα του Ιπποκράτη, του Διοσκουρίδη και του Γαληνού, οι οποίοι τον συνιστούσαν ως παυσίπονο, αντιπυρετικό, υπνωτικό, εμμηναγωγό, επουλωτικό. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και της σύγχρονης ιατρικής για τον κρόκο. Η σχετική έρευνα είναι συνεχής και πολύπλευρη. Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα διαπιστώθηκε με βεβαιότητα ότι ο κρόκος ασκεί:

1. Αντιοξειδωτική δράση
.
Η δράση αυτή θεωρείται σήμερα ιδιαίτερα επωφελής για τον οργανισμό από πολλές πλευρές.
2. Αντιθρομβωτική δράση.
Αποτέλεσμα της αντιαιμοπεταλιακής δράσης που παρατηρήθηκε σε εργαστηριακό επίπεδο. Στη δράση αυτή αποδίδεται η μειωμένη συχνότητα καρδιαγγειακών επεισοδίων στη Valencia της Ισπανίας όπου η κατανάλωση κρόκου είναι μεγάλη.

3. Αντικαρκινική δράση.

Η δράση αυτή διαπιστώθηκε από πολλές έρευνες σε καθαρά πειραματικό επίπεδο.

4. Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και ιδιαίτερα τη μνήμη (στην Ιαπωνία κυκλοφορεί ήδη επίσημα σχετικό σκεύασμα).
ο κροκος χρησιμοποιειται σε πολλα φαγητα
Που θα τον βρείτε: Σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα υγιεινής διατροφής.
Κουρκουμάς
Είμαστε πολύ τυχεροί που υπάρχει ο κουρκουμάς. Είναι μια βόμβα υγείας, ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που αντικαθιστά την κορτιζόνη! Γι αυτό απο πολλούς βοτανολόγους συστήνεται στα άτομα που πάσχουν απο ρευματοειδή αρθρίτιδα πριν καταφύγουν στην κορτιζόνη, να αποφύγουν τους πόνους με κουρκουμά! Μπορεί να μην χρειαστούν ποτέ ξανά κορτιζόνη! Εγώ προσωπικά, τον χρησιμοποιώ πολύ στο τσάι μου. Δίνει έναν αέρα ανατολής. Κάτι μυστηριώδες με γεύση και επίγευση. Γίνεται δε ακόμη απολαυστικότερο για μένα, όταν ξέρω ότι τα οφέλη που εισπράττω για την υγεία μου, είναι ασύγκριτα!
Για το παιδί μου όμως, που καταναλώνει άπειρες επιζήμιες τροφές, λειτουργεί προστατευτικά και προληπτικά. Που το βάζω; Παντού.  Μια πρέζα την φορά κάνει την δουλειά της και δεν γίνεται διακριτή! Επειδή όμως ξέρω ότι υπάρχουν και παιδιά δύσκολα, κανονικοί αστυνομικοί της …μύτης που δεν τους ξεφεύγει τίποτα, αν φοβάστε ότι θα σας καταλάβει, μπορείτε να το βάλετε στην αρχή του μαγειρέματος του φαγητού σας και να συνεχίσετε με ένα άλλο μυρωδικό που του αρέσει έτσι ώστε να καλυφθεί κάθε ίχνος μυρωδιάς. Εσείς ξέρετε ποιο θα είναι αυτό το φυσικό μυρωδικό. Ξέρετε το παιδάκι σας καλύτερα απο όλους μας. Μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, δάφνη, πιπέρι, και ότι βάλει ο νούς σας θα το “εξαφανίσει” μυστηριωδώς. Αν και είμαι σίγουρη ότι δεν θα εμφανιστεί κανένα πρόβλημα. Να σημειωθεί απαραίτητα όμως, ότι ο κουρκουμάς απορροφάται καλύτερα και αποτελεσματικότερα απο τον οργανισμό μας, όταν συνοδεύεται και από πιπέρι. Αν του αρέσει το πιπέρι, είστε τυχερή. Αν δεν του αρέσει δεν είστε άτυχη. Βάλτε τον κουρκουμά σας όπου επιθυμείτε και κάντε μερακλήδικα φαγητά για όλους παρέχοντας υγεία και δύναμη.
Που θα το βρείτε:
Σε όλα τα καταστήματα υγιεινής διατροφής και βοτάνων. Τιμή:1,5 ευρώ
Κουρκουμάς ιδιότητες:
Καρύκευμα με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες. Το κύριο συστατικό του είναι η κουρκουμίνη, η οποία του προσδίδει το χαρακτηριστικό, βαθύ κίτρινο χρώμα του. Μελέτες απέδειξαν ότι η κουρκουμίνη διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης. Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων φλεγμονής σε πειραματόζωα και ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους ανθρώπους. Από άλλες μελέτες προέκυψε ότι μειώνει τη χοληστερόλη, εμποδίζει τη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων (που οδηγεί σε θρόμβους), προστατεύει το ήπαρ από τις τοξίνες, ενισχύει την άμυνα του στομάχου κατά των οξέων, ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικού ς κι εξουδετερώνει αρκετούς καρκινογόνους παράγοντες. Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση.
Αλεύρι φαγόπυρου!
Πεντανόστιμο! Διαβάστε ξανά το όνομα του και μάθετε το επειγόντως! Είναι μια ασύγκριτη τροφή που όμοια της δεν υπάρχει. Είναι σχετικά ακριβή. Τα 500 γραμμάρια κάνουν 3,50 ευρώ. Γι αυτό καλό θα είναι να το βάζετε σε μίξη με άλλα αλεύρια. Σε πίτες ομελέτες ή ως πηκτικό στα φαγητά. Δίνει εξαιρετική γεύση. Εγώ φτιάχνω ψωμάκια απο αλεύρι φαγόπυρου και ρυθμίζω τον διαβήτη μου. Ναι ναι είναι και ρυθμιστής ζαχάρου. Αλλά όχι μόνο. Είναι τροφή αληθινό φάρμακο! Δίνει ευεξία, δύναμη, νοστιμιά και νεότητα!
Που θα το βρείτε: Σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και βοτάνων.
Φαγόπυρο ιδιότητες.
Οι βοτανολόγοι δεν το θεωρούν δημητριακό αλλά σπόρο ενός χαμηλού θάμνου που συγγενεύει με το ραβέντι. Οι διατροφολόγοι το κατατάσσουν στα δημητριακά , γιατί μαγειρεύεται οπως αυτά και οι σπόροι μοιάζουν με αυτούς των δημητριακών.     Το φαγόπυρο περιέχει πολλή πρωτεϊνη σε σχέση με την χαμηλή ποσότητα των δημητριακών, τις περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τις βιταμίνες Ε και Κ, φολικό οξύ και είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. ( Bartimeus, 2009.)
Το αλεύρι χρησιμοποιείται για να φτιαχτούν κρέπες, ψωμί και προϊόντα φούρνου. Το φαγόπυρο μπορεί να συνοδέψει τα λαχανικά και την πρωτεϊνη αφού αποτελείται κυρίως από σύνθετους υδατάνθρακες και επιπλέον από ίνες διαλυτές που ελαττώνουν την χοληστερόλη στο αίμα και σταθεροποιούν τα επίπεδα ζακχάρου σε αυτό και από αδιάλυτες ίνες που ρυθμίζουν τις κινήσεις του εντέρου.
Και τώρα που τα μάθατε όλα, καλή επιτυχία και με υγεία!
Ζωή Κυροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου