Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Γάλα... 
Αν δε πίνεις γάλα δε θα έχεις γερά κόκαλα. 
Αν δε πίνεις γάλα αργότερα θα πάθεις οστεοπόρωση. Θα γίνεις καμπούρης!
Αν δε πίνεις γάλα θα χαλάσουν τα δόντια σου! 


Είναι αυτά που σκέφτεται ο περισσότερος κόσμος όταν τον ρωτήσουν για τα οφέλη του γάλακτος. Και συνήθως το γάλα εννοείται ότι βγαίνει από την αγελάδα!


Ας αδειάσουμε το μυαλό μας από τις άπειρες πληροφορίες που παίρνουμε καθημερινά από πολύ μικρή ηλικία σχετικά με το πόσο καλό μας κάνει το γάλα σε εμάς τους ανθρώπους και ας σκεφτούμε με ανοιχτό μυαλό.
Εγώ εδώ δε πρόκειται να μιλήσω καθόλου ούτε για τα άτομα που δε πίνουν γάλα διότι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη (το κύριο σάκχαρο του γάλακτος) ούτε για τα άτομα που δε μπορούν να το πιουν επειδή είναι αλλεργικά στην καζεΐνη (η κύρια πρωτεΐνη του γάλακτος). 


Επίσης ούτε θέλω να περάσω την άποψη ότι το γάλα και ιδιαίτερα το αγελαδινό είναι "κακό" για τον άνθρωπο!
Κανένας δε μπορεί να το πει με 100% σιγουριά και επίσης τίποτα δεν ισχύει για όλους! Εγώ απλά δίνω πληροφορίες για το γάλα και τα γαλακτοκομικά που δε ακούς στα ΜΜΕ.

Είναι γεγονός δε λέω ότι το γάλα είναι πολύ θρεπτική τροφή γενικά
Είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D, βιταμίνες του συμπλέγματος Β με κύριες τη ριβοφλαβίνη και τη Β12, συζευγμένο λινολεϊκό οξύ CLA το μόνο καλό trans λιπαρό.
Το κακό είναι ότι το ασβέστιο δεν είναι επαρκώς απορροφήσιμο καθώς επίσης και η βιταμίνη D είναι μία βιταμίνη που παράγεται με την έκθεση του δέρματος στο φως του ήλιου και δεν απορροφάται καλά ειδικά όταν πίνουμε γάλατα με 0% λιπαρά


Φυσικά και το αγελαδινό γάλα έχει υψηλή και μοναδική θρεπτική αξία (είναι η ιδιαίτερη τροφή για τα μωρά μοσχαράκια) αλλά... 
μήπως οι αρνητικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό είναι περισσότερες τελικά;;
Και μιλάω για τις μακροπρόθεσμες...

Όσον αφορά για κάποια άλλα οφέλη του γάλακτος που διάβασα σε διάφορα blog όπως η ενυδάτωση του οργανισμού, η πρόληψη της παχυσαρκίας και η μείωση της αρτηριακής πίεσης αυτά είναι αστεία. 
  1. Για να ενυδατώνεστε να πίνετε 2-3 λίτρα νερό την ημέρα. 
  2. Tο όφελος της πρόληψης της παχυσαρκίας συνδέεται με την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου που δε χρειάζεται να λαμβάνεται μέσω του γάλακτος.
  3. Η έρευνα που είπε ότι το γάλα μειώνει την πίεση ήταν έρευνα που δε μιλούσε μόνο για το γάλα αλλά για μία διατροφή με 2 μερίδες γαλακτοκομικών, 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών και λίγο αλάτι η οποία μπορεί να βοηθήσει.

Το γάλα είναι η τροφή που παράγουν τα θηλαστικά προκειμένου να θρέψουν τα μωρά τους με μία εξαιρετικής ποιότητας τροφής που αυτά έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη. Για αυτό το λόγο τα μοσχαράκια πίνουν το γάλα της μαμάς αγελάδας, τα αρνάκια πίνουν το γάλα της μαμάς προβάτου, τα κατσικάκια πίνουν το γάλα της μαμάς γίδας, τα γουρουνάκια πίνουν το γάλα της μαμάς γουρούνας και πάει λέγοντας.
Έτσι ακριβώς γίνεται και με τον άνθρωπο! Όλα τα ζωάκια που είπαμε πίνουν γάλα μόνο τους πρώτους μήνες της ζωής τους με εξαίρεση τον άνθρωπο...


Κανείς δε πίνει γάλα από γουρούνι ή από γάτες ή σκύλους.. Αν κάποιος έλεγε να πιει τέτοιο γάλα θα τον κοιτάζανε λες και είναι τρελός! Όμως το γάλα από αγελάδα είναι απολύτως φυσικό να πίνεται από εμάς για κάποιο λόγο..


Φυσικά αυτό είναι απλά κάτι που πολλοί από εμάς δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ. Βέβαια αυτό από μόνο του δε σημαίνει ότι το να πίνεις γάλα αγελάδας είναι κακό.. 
Εξάλλου ο άνθρωπος σαν ευφυές ων εξημέρωσε κάποια ζώα και τα εκμεταλλεύεται προς όφελός του, είτε αυτό είναι ανήθικο για κάποιους ανθρώπους (βλέπε vegans) είτε όχι! 



Γιατί υπάρχει η άποψη ότι το γάλα είναι ακόμα και... ανθυγιεινό;
Το ασβέστιο που υπάρχει στο γάλα μπορεί να απορροφηθεί από εμάς λόγω του ενζύμου φωσφατάσης (alkaline phosphatase) το οποίο περιέχει. Το κακό είναι ότι η παστερίωση που γίνεται στο γάλα καταστρέφει αυτό το ένζυμο με αποτέλεσμα το ασβέστιο του γάλακτος να μην απορροφάται καλά από τον ανθρώπινο οργανισμό. 
Μετά από αιματολογικές εξετάσεις που έγιναν σε άτομα που έπιναν 3-4 φορές την ημέρα γάλα φάνηκε ότι στο αίμα τους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα ασβεστίου!!! 
Τουλάχιστον σύμφωνα με τον οστεοπαθητικό Dr William Ellis.


Ο Dr Lawrence Plaskett, vice chair του Nutritional Council in Britain από την άλλη είπε ότι παρόλο που το γάλα περιέχει πολύ ασβέστιο, ο λόγος ασβέστιο προς μαγνήσιο που περιέχει, καθιστά την απορρόφηση του ασβεστίου πολύ δύσκολη. Έτσι το ασβέστιο αυτό αποθηκεύεται σε "ανεπιθύμητα" μέρη και γίνεται ένα από τα αίτια της οστεοπόρωσης και της οστεοαρθρίτιδας. 


Άλλα ένζυμα που καταστρέφονται μερικώς όπως η φωσφατάση είναι η λιπάση (η οποία είναι απαραίτητη για να διασπαστούν τα άτομα των λιπών που περιέχουν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες του γάλακτος Α και D) και η λακτάση, η οποία χρειάζεται για να διασπαστεί το κύριο σάκχαρο του γάλακτος, η λακτόζη.


Άλλα κακά που κάνει η παστερίωση και ιδιαίτερα η υψηλή παστερίωση στο γάλα είναι το ότι μετατρέπει τη λακτόζη σε βήτα-λακτόζη, η οποία μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει αλλεργία και επίσης να ανεβάσει περισσότερο σε σχέση με το "ωμό" γάλα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.


Αυτά τα ένζυμα μπορεί να φτιάχνονται και από το σώμα μας όμως είναι πολύ πιο εύπεπτη μία τροφή όταν τα περιέχει από πριν.. Τα ένζυμα αυτά αν και υπάρχουν φυσικά στο γάλα, μειώνονται σημαντικά στο παστεριωμένο γάλα.

Επίσης το γάλα όπως και γενικά η ζωική πρωτεΐνη περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες (σε σύγκριση με τη φυτική πρωτεΐνη) σε ένα θειούχο αμινοξύ, τη μεθειονίνη, η οποία αν και απαραίτητη, η υπερβολική της πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει αυξημένη απώλεια ασβεστίου από τα ούρα
Αυτό συμβαίνει διότι το θείο που περιέχει, στο αίμα μετατρέπεται σε θειώδη οξέα, τα οποία ανεβάζουν την οξύτητα στο αίμα. Για να επανέλθει η ισορροπία αυτή θα πρέπει να αποδεσμευτεί ασβέστιο από τα κόκαλα και να χρησιμοποιηθεί για την εξισορρόπηση της οξύτητας. 
Το ασβέστιο θα ενωθεί με τα θειώδη και τα άλατα που θα σχηματιστούν θα απομακρυνθούν από τα ούρα.



American Journal of Clinical Nutrition, 1995;61,4


Τα άτομα που είχαν στο αίμα τους υψηλές συγκεντρώσεις ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που προκύπτει μετά από την πέψη του αμινοξέος μεθειονίνη, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο γάλα και τη ζωική πρωτεΐνη γενικά φάνηκε από έρευνα ότι είχαν 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν τη νόσο του Alzheimer.



February 14, 2002 issue of the New England Journal of Medicine (Volume 346:476-483, Number 7)

Για παράδειγμα το γάλα αγελάδος περιέχει 0,083g μεθειονίνης ενώ το γάλα από ξηρούς καρπούς περιέχει κάτω από το μισό.


Η απώλεια ασβεστίου με την πολύ υψηλή κατανάλωση γάλακτος και άλλων ζωικών τροφίμων που γίνεται μέσω των ούρων, μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες στα νεφρά. 

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα επίσης μπορούν να παίξουν σοβαρό ρόλο στην εξέλιξη αλλεργιών, άσθματος, εμφάνιση ημικρανιών, δυσκολίες στον ύπνο. 

Israel Journal of Medical Sciences 1983; 19(9):806-809


Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος και ιδιαίτερα το επεξεργασμένο, δηλαδή παστεριωμένο και ομογενοποιημένο έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας όπως η παραγωγή βλέννης (mucous production)... και αλλεργίες.


Townsend Medical Letter, May, 1995, Julie Klotter, MD


Η καζεΐνη είναι η κύρια πρωτεΐνη του γάλακτος. Όταν αυτή διασπαστεί, ένα από τα πεπτίδια που εμφανίζονται είναι η καζομορφίνη (casomorphin), το οποίο είναι οπιούχο (δηλαδή σαν όπιο (opiate)). 
Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι χειροτερεύει τα συμπτώματα των ατόμων που υποφέρουν από αυτισμό καθώς επίσης και η ουσία beta-casomorphin-7 βρέθηκε σε υψηλές συγκεντρώσεις στα ούρα και το αίμα ατόμων που πάσχουν από σχιζοφρένεια και αυτισμό.


Panksepp, J. Trends in Neuroscience, 1979, 2
AUTISM, 1999, 3
http://www.notmilk.com/aa.html


Το ένζυμο που βρίσκεται μόνο στο παστεριωμένο γάλα, η οξειδάση της ξανθίνης (xanthine oxidase), είναι ένα από τα αίτια που προκαλεί αθηρωματικές πλάκες στις αρτηρίες της καρδιάς που έχει σαν συνέπεια καρδιακές παθήσεις (εγκεφαλικό, έμφραγμα του μυοκαρδίου, κλπ). 
Για περισσότερα δείτε εδώ: http://www.notmilk.com/x.html


Νευροτοξικές μυκοτοξίνες (αφλατοξίνη) υπάρχουν σε αρκετές ποσότητες σε δείγματα γαλάτων μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών και σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες... 
Φυσικά κάθε φορά που εντοπίζονται τα γάλατα με ποσότητες αφλατοξινών άνω των ασφαλών ορίων δεν είναι υποχρεωτικό αυτά τα γάλατα να αποσύρονται αφού τα αποτελέσματα αποκρύπτονται πολλές φορές από τις εταιρείες αυτές.


Η χρήση αυξητικής ορμόνης βοοειδών που έχει στόχο τη μέγιστη και ταχύτερη παραγωγή γάλακτος και συνεπώς το μέγιστο κέρδος προκαλούν λοιμώξεις στους μαστούς των αγελάδων, οι οποίοι για να καταπολεμηθούν πρέπει να χορηγηθούν διάφορα αντιβιοτικά. Φυσικά όλα αυτά περνούν στο γάλα σε ίχνη.




Η ορμόνη IGF-I η οποία χρησιμοποιείται στα μοσχάρια προκειμένου να αναπτύξουν μαστούς γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα (80% αύξηση απόδοσης σε γάλα). 


Δυστυχώς είναι μία ουσία που υπάρχει σε όλα τα γαλακτοκομικά που προέρχονται από γάλα αγελαδινό (γιαούρτι αγελάδος, παρμεζάνα, πλήθος τυριών, κλπ) στα οποία ζώα έχει χρησιμοποιηθεί η ορμόνη.
Αυτή η ορμόνη IGF-I (Insulin-like Growth Factor) των βοείων και του ανθρώπου είναι ακριβώς ίδιες! 


Δηλαδή είναι σαν να τρώμε την ινσουλίνη που παίρνουν οι διαβητικοί..
Συσχετίζεται σύμφωνα με έρευνες άμεσα με την εμφάνιση καρκίνων και κυρίως του προστάτη, του μαστού του πνεύμονα, κλπ. 





Λοιπόν ας αφήσουμε τα επιστημονικά και ας πάμε στις στατιστικές που είναι πιο απλές για τον απλό άνθρωπο. 


Σύμφωνα με το United States Department of Agriculture, το 1994 ο μέσος Αμερικανός τρώει περίπου 266 κιλά γάλακτος και γαλακτοκομικών, 179 κιλά λαχανικών, 55 κιλά φρέσκων φρούτων, 90 κιλά κρέατος και 88 κιλά προϊόντων που περιέχουν αλεύρι ή και δημητριακά.
Τα γαλακτοκομικά που κατανάλωναν μέχρι το 1994 αποτελούσαν σχεδόν το 40% των συνολικών τροφίμων που καταναλώνανε.


Πως γίνεται το να είναι αλήθεια ότι το γάλα καταπολεμά την οστεοπόρωση όταν αυτή σαν ασθένεια ακμάζει στις μέρες μας; 
Πως γίνεται να πουλάνε όλο και περισσότερο τα φάρμακα για την οστεοπόρωση αφού η διατροφή μας υποτίθεται ότι είναι πλούσια σε γαλακτοκομικά; 
(25.000.000 Αμερικανίδες τελικά υποφέρουν από οστεοπόρωση και αρθρίτιδα παρά την καθημερινή κατανάλωση 1 κιλού γάλακτος).
  • 1 στις 6 αμερικανίδες παθαίνουν καρκίνο του μαστού εξαιτίας του γάλακτος.
  • 36% αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη οι άντρες.
  • Το 60% των αγελάδων παθαίνουν τον ιό της λευχαιμίας (FeLV). Πόσο καλό σας ακούγεται να πίνετε σωματικά υγρά αυτών των άρρωστων ζώων;
Αυτά σύμφωνα με το συγγραφέα του βιβλίου Robert Cohen, "Milk: The Deadly Poison", ο οποίος φαίνεται να έχει κάνει μία εκτενή έρευνα στο θέμα.
Να προσθέσω ότι τα νεογέννητα είναι απαραίτητο να θηλάζουν από τις μητέρες τους όσο δύσκολο και αν είναι για αυτές! Μόνο αν σκεφτούν οι μητέρες τα πλεονεκτήματα που θα έχουν άμεσα και έμμεσα τα παιδιά τους από το θηλασμό είναι τεράστιας σημασίας! 
(βλέπε εδώ). 


Τα εμπορικά σκευάσματα όσο και αν υποστηρίζονται από "ειδικούς" ότι είναι πολύ καλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανά να αντικαταστήσουν πλήρως το μητρικό γάλα και προκαλούν προβλήματα αργότερα με κύριο αυτό της παιδικής παχυσαρκίας.




Όσον αφορά όλους εμάς και τι θα έπρεπε να κάνουμε για να μην πάθουμε οστεοπόρωση στο μέλλον, ίσως το μυστικό δεν κρύβεται στo να καταναλώνουμε πολύ γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προκειμένου να έχουμε πολύ ασβέστιο στο αίμα μας αλλά στα εξής:
  1. Να μειώσουμε τα ζωικά τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος) και να προτιμούμε να τρώμε φαγητά όπως μπριάμ, όσπρια, φασολάκια, πίτες, κλπ.
  2. Να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά με μέτρο και να προτιμάμε το γιαούρτι και το τυρί από το γάλα και μάλιστα να προτιμάμε να μην είναι αγελαδινά (λόγω ορμονών). Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μίας μέρας να φάμε ένα γιαούρτι και λίγο τυράκι (πχ: γραβιέρα) και όχι υπερβολές. 
  3. Να προτιμούμε το ασβέστιο από φυτικά τρόφιμα αντί ζωικών έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες ασβεστίου.
  4. Να προτιμούμε φρέσκο γάλα και όχι υψηλής παστερίωσης ή συμπυκνωμένο ή σκόνη.
  5. Να μην καταναλώνουμε περισσότερο από ένα ποτήρι γάλα ημερησίως.

Δείτε το σχετικό post για τις πραγματικές πηγές ασβεστίου για ενήλικες και παιδιά.

Και δε λέω τίποτα για το γάλα που θα κυκλοφορήσει από κλωνοποιημένα ζώα ούτε για το πόσο επιβαρύνει το περιβάλλον η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος.


Τώρα αν δε μπορείτε χωρίς να πίνετε γάλα δοκιμάστε άλλα γάλατα που τουλάχιστον δε περιέχουν ορμόνες και αντιβιοτικά (κατσικίσιο, βουβαλίσιο, ακόμα και γαϊδούρας) και κατά προτίμηση να είναι φρέσκα και όχι υψηλής παστερίωσης... Φυσικά είναι πολύ πολύ ακριβότερα!


.............................................................................................................................................................
http://www.notmilk.com/
http://www.clickatlife.gr/story/diatrofi/to-gala-kai-ta-me-gala-ofeli-tou?id=1989236
http://www.vita.gr/html/ent/102/ent.1102.asp
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=923
http://www.arlafoods.gr/healthy-nutrition/---/
http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/69/2
http://miastala.com/s/archives/24034
http://www.mediasoup.gr/node/12108
http://www.mediasoup.gr/node/12108
http://healthyfixx.com/13/pasteurized-milk-killing-the-bad-and-the-good
http://dfwnetmall.com/veg/milkcancerprostate.htm

Tzonou A, Int J Cancer 1999, Mar 1;80(5):704-8

Chan JM, Semin Cancer Biol 1998, Aug;8(4):263-73

Willett WC, Salud Publica Mex 1997, Jul-Aug;39(4):298-309

Talamini R, Br J Cancer 1986 Jun;53(6):817-21

Giovannucci E., Adv Exp Med Biol 1999;472:29-42

Judith C. Juskevich and C. Greg Guyer. SCIENCE, vol. 249. August 24, 1990

M. Lippman Science, Vol. 259, January 29, 1993

World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Re-search. Food, Nutrition, and the Prevention of Cancer: A Global Perspective. American Institute for Cancer Research, Washington, D.C., 1997, p. 322.


Chan JM, Stampfer MJ, Ma J, Ajani U, Gaziano JM, Giovannucci E. Dairy products, calcium, and prostate cancer risk in the Physicians Health Study. Presentation, American Association for Cancer Research, San Francisco, April 2000.

June M. Chan, Meir J. Stampfer, Edward Giovannucci, Peter H. Gann, Jing Ma, Peter Wilkinson,
Charles H. Hennekens, Michael Pollak. Plasma Insulin-Like Growth Factor–I and
Prostate Cancer Risk: A Prospective Study.

Vincent Massey, Philip E. Brumby, Hirochika Komai and Graham Palmer. Studies on Milk Xanthine Oxidase. SOME SPECTRAL AND KINETIC PROPERTIES.

7 σχόλια:

  1. "Το γάλα είναι η τροφή που παράγουν τα θηλαστικά προκειμένου να θρέψουν τα μωρά τους με μία εξαιρετικής ποιότητας τροφής που αυτά έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη. Για αυτό το λόγο τα μοσχαράκια πίνουν το γάλα της μαμάς αγελάδας, τα αρνάκια πίνουν το γάλα της μαμάς προβάτου, τα κατσικάκια πίνουν το γάλα της μαμάς γίδας, τα γουρουνάκια πίνουν το γάλα της μαμάς γουρούνας και πάει λέγοντας.
    Έτσι ακριβώς γίνεται και με τον άνθρωπο! Όλα τα ζωάκια που είπαμε πίνουν γάλα μόνο τους πρώτους μήνες της ζωής τους με εξαίρεση τον άνθρωπο..."

    Πολύ σωστά! Αυτό πρέπει να γίνει τροφή για σκέψη σε όλον τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρίσκω πολύ λογικά όλα τα επιχειρήματα και συμφωνώ απολύτως!!!
    Τελικά σε τι ψεύτικο κόσμο ζούμε...και τι πλύσεις εγκεφάλου κουβαλάμε...
    Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες αυτές και αναμένουμε τις επόμενες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκπληκτική ανάρτηση, την αναδημοσίευσα.Χαίρομαι που σας βρήκα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. " ούτε για το πόσο επιβαρύνει το περιβάλλον η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος." epidi ise anideos, an thes na kseris to kirio aerio tou thermokipiou ine to eksatismeno nero (apoteli 95% ton aerion tou thermokipiou). Oloi i propaganda gia tin iperthermansi ine fail apo to 2006 exi stamatisi na iperthermenete o planitis. Ara ase tis mpourdes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι ναι οπως τα λες ολα βαινουν καλως στον πλανητη.......αιντεεεε

      Διαγραφή
  5. Όταν απο τα 16 μού τους μιλούσα για το γάλα οτι δεν παρέχει κατι στόν άνθρωπο και οτι δεν εκλαμβάνει το ασβέστιο και οτι μετά το 1ετος της ηλικίας είναι άχρηστο... Η οικογένεια μού με έλεγε εξυπνακια καί ότι έλεγα βλακειες... Σε ευχαριστώ φίλε για το χρόνο σου που με έκανες για να ξυπνήσεις τον κόσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή