Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ

Το πρώτο πράμα που κοιτάνε όλοι στις εξετάσεις αίματος είναι η χοληστερίνη... Λέγοντας χοληστερίνη σε όλους μας πάει το μυαλό στο κακό ποτέ δε το βλέπουμε σαν κάτι θετικό.

Αν μας βγει στις εξετάσεις υψηλή χοληστερίνη ο γιατρός το θεωρεί πρόβλημα και ανάλογα πρώτον, το επίπεδο του γιατρού και έπειτα την ηλικία μας και άλλους παράγοντες ο γιατρός μπορεί να μας προτείνει κάποιο διαιτολόγιο με χαμηλά λιπαρά και χοληστερίνη που υποτίθεται ότι θα τη μειώσει και στο αίμα μας.
Μετά από κάποιους μήνες που εφαρμόζουμε τη διατροφή ξανακάνουμε εξετάσεις αίματος και αν εξακολουθεί να είναι "υψηλή" τότε ίσως να αποφασίσει ο γιατρός ότι πρέπει να πάρουμε τις διάσημες στατίνες οι οποίες θα μας μειώσουν τη χοληστερίνη στο αίμα...
Βέβαια αν ο γιατρός "τα παίρνει καλά" από τις εταιρείες που φτιάχνουν τέτοια, ή βαριέται γενικά, μπορεί να χορηγήσει και απευθείας το φάρμακο αυτό χωρίς να περιμένει αν θα φτιάξει το πρόβλημα με αλλαγή διαιτολογίου... Ένα πολύ συχνό φαινόμενο...

Φυσικά η διατροφή που θα προτείνει ο γιατρός για να μειωθεί η χοληστερίνη σας προβλέπει μόνο την ελάττωση ή εξαφάνιση τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά (τα λεγόμενα κακά λιπαρά). 
Έτσι, μπορεί να καταναλώνετε ανθυγιεινές τροφές πλούσιες σε trans λιπαρά οξέα, αρκεί να είναι χαμηλές σε κορεσμένα λίπη και χοληστερίνη. 


Οι δίαιτες που "καταπολεμούν" τη χοληστερίνη αποκλείουν κυρίως τα ολόπαχα ζωικά τρόφιμα που υποτίθεται ότι περιέχουν διαιτητική χοληστερίνη που θεωρούν ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.
Κανείς δε λέει ότι η υπερκατανάλωση των επεξεργασμένων υδατανθράκων και της ζάχαρης που προκαλεί απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και συνεπώς αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης, μπορεί να ενεργοποιήσει την παραγωγή χοληστερίνης από το συκώτι.




Όταν πεις σε κάποιον ότι έχεις "υψηλή" χοληστερίνη τότε αυτός θα σε κοιτάξει με ένα ύφος συμπόνιας  και θα προσπαθήσει να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.. ή μπορεί αν είσαι μικρός να αρχίσει να σε κοροϊδεύει... "Καλά ρε σουβλάκια κάθε μέρα τρως";


Πρώτα από όλα...
Ποια είναι αυτά τα θεσμοθετημένα όρια που υποτίθεται ότι είναι ασφαλή για να μην πάθεις καρδιοπάθειες; Μπορείτε να δείτε τα υποτιθέμενα όρια εδώ...
http://www.mayoclinic.com/health/cholesterol-levels/CL00001


Προσωπικά μου φαίνεται αστείος ο χαρακτηρισμός "κακή" και "καλή" χοληστερίνη όταν αναφερόμαστε στην LDL και την HDL αντίστοιχα.


Και σε αυτό το άρθρο θα δικαιολογήσω το γιατί. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν εξηγώντας τι είναι ακριβώς η χοληστερόλη...

Η χοληστερίνη είναι ένα μόριο (λιπίδιο) το οποίο χημικά έχει αυτήν την μορφή:

Με απλά λόγια η χοληστερίνη είναι μία. Δεν είναι μία κακή και μία κακιά!
Υπάρχουν και τα τριγλυκερίδια (λιπίδια και αυτά) τα οποία επίσης έχουν την μορφή:


Όταν τρώμε κάποιο λάδι ή λίπος (είτε από κρέας είτε φυτικό), αυτό αποτελείται από τριγλυκερίδια (κορεσμένα, ακόρεστα) τα οποία με το ένζυμο που υπάρχει στο σώμα μας, τη λιπάση διασπώνται σε λιπαρά οξέα.

Τα λιπαρά που λαμβάνουμε μέσω των τροφών (μονοακόρεστα, πολυακόρεστα, κορεσμένα, trans λιπαρά οξέα) έπειτα απορροφούνται από το λεπτό έντερο και ο οργανισμός τα αποθηκεύει ξανά υπό τη μορφή τριγλυκεριδίων (στην περίπτωση που έχει ήδη καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες (kcal)).
Δηλαδή το λίπος που υπάρχει στο σώμα μας όπως και στο αίμα μας αποτελείται από τριγλυκερίδια.
Στο αίμα είπαμε βέβαια ότι υπάρχει και το λιπίδιο που λέγεται χοληστερίνη.

Τα τριγλυκερίδια και η χοληστερίνη, αφού απορροφηθούν, δε γίνεται να μετακινηθούν μέσα στο αίμα από μόνα τους διότι αυτό αποτελείται κυρίως από νερό. Όπως έχουμε παρατηρήσει αν ρίξουμε λάδι σε νερό αυτό διαχωρίζεται. Για να μεταφερθεί λοιπόν η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα πρέπει να μεταφερθεί με κάποιο άλλο τρόπο (μέσο ή όχημα).
Αυτό που μετακινεί τα λιπίδια είναι οι λιποπρωτεϊνες...!
Ειδικές πρωτεΐνες οι οποίες κάνουν αυτή τη δουλειά. Υπάρχουν οι εξής λιποπρωτεΐνες:
  • Chylomicrons (85-92%trygl, 6-12%phospholip, 1-3%chol, 1-2%protein, 3%esters of chol)
Μόλις φάμε ένα λιπαρό γεύμα λιγότερο ή περισσότερο, το αίμα μας θα γεμίσει με αυτές τις πρωτεΐνες, οι οποίες θα μεταφέρουν τα λιπίδια (κυρίως τριγλυκερίδια αλλά και χοληστερόλη) από το φαΐ που φάγαμε στο συκώτι (κυρίως) αλλά και  στο λιπώδη, σκελετικό και μυικό ιστό και στην καρδιά (λιγότερο). 
  • Very Low Density Lipoproteins  (~50%trygl, ~18%phospholip, ~7%chol, ~9%protein, ~12%esters of chol)
VLDL θα τη βρείτε, κουβαλάει κυρίως τριγλυκερίδια και λιγότερη χοληστερίνη από το συκώτι προς το λιπώδη, μυικό, σκελετικό ιστό (συμπεριλαμβάνεται η καρδιά). Υποτίθεται ότι είναι πιο επικίνδυνη από την "κακιά" LDL επειδή κουβαλάει πιο πολλά τριγλυκερίδια που πολλοί τα θεωρούν χειρότερα από την χοληστερίνη. Μπορεί να μετατραπεί σε IDL ή LDL αν "χαθούν" τριγλυκερίδια στο δρόμο.
  • Intermediate Density Lipoproteins
Ομοίως με την VLDL, απλά κουβαλάει λιγότερα τριγλυκερίδια και πιο πολύ χοληστερίνη. Επίσης τα κουβαλάει από το συκώτι προς το λιπώδη, μυικό, σκελετικό ιστό (συμπεριλαμβάνεται η καρδιά).
  • Low Density Lipoproteins  (~10%trygl, ~20%phospholip, ~8%chol, ~23%protein, ~37%esters of chol)
Αυτή κουβαλάει ακόμα λιγότερα τριγλυκερίδια και ακόμα περισσότερη χοληστερόλη από την IDL. Είναι η γνωστή σε όλους "κακή" χοληστερίνη που πρέπει να μειωθεί πάση θυσία για να αποφευχθούν οι καρδιοπάθειες. Κουβαλάει τα λιπίδιά της από το συκώτι προς το λιπώδη, μυικό, σκελετικό ιστό (συμπεριλαμβάνεται η καρδιά).
  • High Density Lipoproteins  (~4%trygl, ~24%phospholip, ~2%chol, ~55%protein, ~15%esters of chol)
Είναι η γνωστή σε όλους μας "καλή" χοληστερίνη (αν και σίγουρα είναι λιγότερο γνωστή από την "κακιά"). Αυτές οι πρωτεΐνες μεταφέρουν την περίσσεια χοληστερίνης που βρίσκεται στους ιστούς όπως και στα αγγεία και παντού πίσω προς το συκώτι! Για αυτό το λόγο τη θεωρούν καλή.



Ακόμα και αν ο άνθρωπος δε τρώει καθόλου ζωικά τρόφιμα (μόνο αυτά΄περιέχουν χοληστερίνη), το συκώτι του θα παράξει τη χοληστερίνη από μόνο του!
Και αυτό γίνεται επειδή η χοληστερίνη είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ για τη ζωή και την καλή υγεία!!!


Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε χοληστερίνη για να μπορεί το νεογέννητο να αναπτύξει σωστά το νευρικό του σύστημα και τον εγκέφαλό του.
  • Η χοληστερίνη είναι βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών κάθε ενός από τα κύτταρά μας. Χάρη σε αυτήν, γίνεται σωστή εισαγωγή θρεπτικών ουσιών μέσα στο κύτταρο, σωστή αποβολή υποπροϊόντων, σωστή πρόσληψη οξυγόνου και αποβολή διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης εμποδίζεται η εισαγωγή στο κύτταρο άχρηστων ουσιών. Υπενθυμίζω ότι τα πάντα στο σώμα μας είτε είναι όργανα, είτε μυς, είτε κόκαλα είτε ότι άλλο είναι φτιαγμένα από κύτταρα.
Η διατροφική χοληστερίνη παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση τής υγείας τού εντερικού τοιχώματος. Αυτή είναι η αιτία, που οι χαμηλές σε χοληστερίνη δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν σε σύνδρομο διαπερατότητας τού εντέρου και σε άλλες εντερικές παθήσεις.
  • Έτσι και ο εγκέφαλός μας περιέχει πολύ χοληστερίνη. Οι εγκεφαλικές συνάψεις γίνονται από χοληστερίνη. Η χοληστερίνη χρησιμοποιείται επίσης για τη σωστή λειτουργία των υποδοχέων της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη, όντας η ορμόνη της ευδιαθεσίας και όχι μόνο είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης είναι συνδεδεμένα με κατάθλιψη, επιθετική συμπεριφορά και τάσεις αυτοκτονίας. http://yourdailynutritionist.blogspot.com/2012/02/blog-post_23.html
  • Η χοληστερίνη είναι πρόδρομος της βιταμίνης D αφού με τη βοήθεια του ήλιου και των υπεριώδων ακτινοβολιών (UVA, UVB) η χοληστερίνη γίνεται συστατικό της πολύτιμης αυτής βιταμίνης.
  • Η χοληστερίνη είναι πρόδρομος πολλών σεξουαλικών ορμονών (των οιστρογόνων στις γυναίκες και της τεστοστερόνης στους άντρες) καθώς και άλλων πολύ σημαντικών όπως η κορτιζόνη. Οι ορμόνες αυτές ελέγχουν χιλιάδες σωματικές λειτουργίες.
  • Η χοληστερίνη είναι το κύριο συστατικό τής χολής, η οποία απελευθερώνεται από τη χοληδόχο κύστη, για να βοηθήσει στην πέψη των τροφών. Βοηθά το συκώτι επίσης να παράξει χολικά οξέα τα οποία είναι απαραίτητα για να πεπτούν τα λιπαρά και να αποβληθούν οι ανεπιθύμητες ουσίες.
  • Είναι πολύ σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα αφού έχει παρατηρηθεί πως οι άντρες με υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης  έχουν περισσότερα λεμφοκύτταρα, ολικά Τ-κύτταρα, βοηθητικά Τ-κύτταρα και CD8+ κύτταρα. Ακόμα, πολλά είδη βακτηρίων, μπορούν να εξουδετερωθούν σχεδόν αποκλειστικά από την LDL (κακή φυσικά) χοληστερόλη.
Είτε φάμε πολλά φαγητά πλούσια σε χοληστερίνη είτε όχι, έρευνες έχουν δείξει ότι σε υγιείς ανθρώπους, το συκώτι παράγει χοληστερίνη ανάλογα την ποσότητα που παίρνουμε μέσω της τροφής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οργανισμός μας περίπου έχει ανάγκη από 1000mg χοληστερίνης/μέρα για να λειτουργεί σωστά και πως ακόμα και αν εμείς δε φάμε καθόλου ζωικές τροφές, το συκώτι θα παράξει από μόνο του όλη την ποσότητα χωρίς πρόβλημα.
Επίσης είναι σχεδόν αδύνατο να πάρουμε όλη την ποσότητα της χοληστερίνης μέσω της τροφής αφού θεωρητικά θα απαιτούνταν πάνω από 8 κρόκοι αυγών για να πάρουμε αυτά τα 1000mg.

Έχοντας σαν δεδομένο η πλειοψηφία της ιατρικής κοινότητας ότι
υψηλή χοληστερίνη = υψηλός κίνδυνος καρδιοπαθειών,
χορηγούν το φάρμακο που μειώνει τη χοληστερόλη, τις στατίνες.

Είναι ένα φάρμακο το οποίο εμποδίζει το συκώτι να παράξει χοληστερίνη οπότε έτσι μειώνεται και η συγκέντρωσή της στο αίμα. Το φάρμακο αυτό χτυπάει το σύμπτωμα του προβλήματός μας και όχι το αίτιο με αποτέλεσμα η ζημιά να γίνει αργότερα στον ασθενή είτε αυτός έχει χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης είτε όχι.

Το αίτιο είναι φυσικά η οξείδωση της χοληστερίνης λόγω κακών συνηθειών όπως η κακή διατροφή, το άγχος, το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης και καθιστική ζωή, η έλλειψη ύπνου, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, η χαμηλή κατανάλωση νερού, κλπ.
Είναι φοβερό και ανατριχιαστικό να βλέπεις ανθρώπους με ιστορικό από εγκεφαλικά ή εμφράγματα που να παίρνουν χάπια για τη χοληστερίνη και να καπνίζουν ή να κάνουν γενικά καταχρήσεις.
http://yourdailynutritionist.blogspot.com/2012/04/blog-post.html

Όλοι οι γιατροί συμβουλευόμενοι από τις φαρμακευτικές εταιρείες που βγάζουν δισεκατομμύρια από την πώληση στατινών, χορηγούν τις στατίνες και αναγκάζουν τους καρδιοπαθείς να στερούνται σε υπερβολικό βαθμό τρόφιμα με λιπαρά και χοληστερίνη όπως και οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ. Κανείς φυσικά δε σας λέει ότι το να μειώσετε τη χοληστερίνη στο αίμα σας δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα γλιτώσετε το έμφραγμα, το εγκεφαλικό ή την καρδιακή προσβολή.

Δε σχολιάζω καν τα ψέματα για τις παρενέργειες των στατινών, τις οποίες οι φαρμακευτικές εταιρείες λένε ότι είναι ελάχιστες! http://www.statinanswers.com/effects.htm

Είναι πολύ σημαντικό να διαχωριστεί εδώ την χοληστερίνη από τους εστέρες χοληστερίνης!
Οι εστέρες χοληστερίνης προκύπτουν έπειτα από την οξείδωση της χοληστερίνης και φαίνεται να ευθύνονται σύμφωνα με τελευταίες έρευνες για την αρτηριακή πλάκα.
Οι εστέρες χοληστερίνης αποτελούν τα 2/3 της ολικής χοληστερίνης στο πλάσμα του αίματος.
Για αυτό το λόγο βλέπει κανείς ότι τα τελευταία επιστημονικά άρθρα δε λένε ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις οφείλονται στην υψηλή χοληστερίνη αλλά στην οξείδωση της χοληστερίνης.

Εδώ θέλω ακόμα να σημειώσω ότι οι ιατρικές εξετάσεις που δείχνουν τις τιμές της χοληστερίνης δε μας δείχνουν κατά πόσον η χοληστερίνη στο αίμα μας είναι οξειδωμένη ή όχι.

Η χοληστερίνη όπως και τα λιπαρά γενικά οξειδώνονται όπως το λέει και η λέξη λόγω του οξυγόνου.
Οι υψηλές θερμοκρασίες όπως και το φως του ήλιου μπορεί φυσικά να επιταχύνει την οξείδωση.

Μέσα στο σώμα μας η χοληστερίνη μπορεί να οξειδωθεί από τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από το οξειδωτικό στρες ενώ επίσης στα ίδια τα τρόφιμα, τα λιπαρά μπορεί να αλλοιωθούν εξαιτίας του υπερβολικού τηγανίσματος. 
Τώρα υπάρχουν και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που ήδη περιέχουν αλλοιωμένα λιπαρά επικίνδυνα για την υγεία (υδρογονωμένα ή trans λιπαρά) ή μπορεί να τα περιέχουν κρυμμένα με το όνομα μόνο και δι-γλυκερίδια ή απλά λέγοντας χωρίς υδρογονομένα (που υπονοούνται τα νέα τεχνητά λιπαρά με το άγνωστο όνομα "διαεστεροποιημένα").
http://yourdailynutritionist.blogspot.com/2012/02/vs.html
http://yourdailynutritionist.blogspot.com/2012/02/top-3-trans.html

Τα παραπάνω είναι το πρόβλημα και σε καμία περίπτωση η αναλοίωτη χοληστερόλη που βρίσκεται στα αυγά και τυριά.
Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι και αυτά είναι μόνο ένα από τα πολλά αίτια που προκαλούν τις καρδιοπάθειες!


Επίσης η υψηλή χοληστερίνη τις περισσότερες φορές οφείλεται στην υπολειτουργία του θυρεοειδή, ο οποίος δε μπορεί να παράξει την απαραίτητη ποσότητα ορμονών (θυροξινών) που θα μετατρέψουν τη χοληστερίνη σε βιταμίνη D, τεστοστερόνη, οιστρογόνα, κλπ.

Επίσης η έλλειψη έκθεσης στον ήλιο χωρίς "προστασίες" σημαίνει μειωμένη παραγωγή βιταμίνης D, άρα και αυξημένη συγκέντρωση χοληστερίνης στο αίμα η οποία δεν έχει μετατραπεί σε D.
Μπορώ να προσθέσω ότι σε περίπτωση φλεγμονής ή κάποιας πάθησης το συκώτι μπορεί επίτηδες να παράξει περισσότερη χοληστερίνη πιστεύοντας ότι όταν το άτομο βγει στον ήλιο, θα τη μετατρέψει σε extra βιταμίνη D, η οποία ως γνωστόν ενισχύει το ανοσοποιητικό. Δυστυχώς όμως σήμερα δε βγαίνουμε αρκετά στον ήλιο (οι UVB ακτινοβολίες δεν διαπερνά τα τζάμια του σπιτιού μας), οπότε η χοληστερίνη μένει αχρησιμοποίητη στο αίμα.
http://yourdailynutritionist.blogspot.com/2012/03/blog-post_12.html

Το σώμα χρησιμοποιεί τη χοληστερίνη, για να επισκευάσει τα κύτταρα, που έχουν πάθει βλάβη. Αυτό σημαίνει, ότι τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης είναι στην πραγματικότητα ευεργετικά. Ο Meyer Texon, γνωστός παθολόγος στο New York University Medical Center, επισημαίνει, ότι το να κατηγορούμε το λίπος και τη χοληστερίνη για τη σκλήρυνση των αρτηριών είναι σαν να κατηγορούμε τα λευκά αιμοσφαίρια για την πρόκληση μόλυνσης.
Ας δούμε όμως κάποια... παράδοξα σχετικά με τη χοληστερίνη που έχουν αρκετό ενδιαφέρον:

Το γαλλικό παράδοξο και η περίπτωση των Μασάι είναι τα πιο χαρακτηριστικά.
Οι Γάλλοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών σα λαός όπως και οι Αμερικάνοι και οι Έλληνες. Όμως οι Γάλλοι δε παθαίνουν καρδιοπάθειες όπως εμείς και οι Αμερικάνοι. Αυτό έχει αποδοθεί στο ότι οι Γάλλοι καταναλώνουν με τα γεύματά τους κρασί. 
Η περίπτωση των μασάι είναι ακόμα πιο παράδοξη όμως! Οι μασάι είναι λεπτοί άνθρωποι, που έχουν επιβιώσει ως βοσκοί για χιλιάδες χρόνια. 
Η διατροφή τους είναι ακραία. Πιστεύουν ότι, τα λαχανικά και οι φυτικές ίνες είναι φαγητά για αγελάδες. Καταναλώνουν μόνο γάλα, κρέας και αίμα. Η πρόσληψή τους σε χοληστερίνη και κορεσμένα λιπαρά είναι πάρα πολύ υψηλή, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους, που προσθέτει ένα με δύο κιλά κρέατος στην καθημερινή του δίαιτα γάλακτος (πίνουν μισό γαλόνι γάλα ημερησίως).
Στις γιορτές τους 2 με 4,5 κιλά κρέατος ανά άτομο είναι συνηθισμένες ποσότητες, σύμφωνα με τον καθηγητή Mann. 


Αν η ιδέα συσχέτισης τής καρδιοπάθειας με τη διατροφή ήταν σωστή, η καρδιοπάθεια θα ήταν επιδημία στην Κένυα. Αλλά ο καθηγητής Mann βρήκε, ότι οι μασάι δεν πεθαίνουν από καρδιοπάθεια. 
Αλλά αυτή δεν ήταν η μόνη έκπληξη. Η χοληστερίνη των μασάι δεν ήταν υψηλή, όπως ο Mann περίμενε. Ήταν πολύ χαμηλή. Στην πραγματικότητα, η χοληστερίνη τους ήταν από τις χαμηλότερες, που έχουν μετρηθεί στον κόσμο, περίπου 50% χαμηλότερη από τη χοληστερίνη των περισσότερων αμερικανών.

Άλλες παρατηρήσεις που δε συμφωνούν με τα λεγόμενα των φαρμακευτικών εταιριών:
Ο dr. Harlan Krumholz στο πανεπιστήμιο τού Yale ανέφερε, ότι οι ηλικιωμένοι με χαμηλή χοληστερίνη πέθαιναν δυο φορές πιο συχνά από καρδιακή προσβολή απ΄ ότι αυτοί με υψηλή χοληστερίνη.


Ο David Jacobs και οι συνεργάτες του βρήκαν, ότι η χαμηλή χοληστερίνη είναι προάγγελος για  έναν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ασθένειες τού στομάχου, των εντέρων και των πνευμόνων.


Η LDL είναι και αυτή καλή και όχι κακή, σύμφωνα με τον Dr. Sucharit Bhakdi και την ομάδα του από το Giessen στη Γερμανία!!! Αυτό διότι οι λιποπρωτεΐνες όπως είναι η LDL, εξουδετερώνουν τους βλαβερούς μικροοργανισμούς καθώς επίσης και τα τοξικά τους κατάλοιπα.
Ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν καταφέρει να συνδέσουν την υψηλή χοληστερίνη στο αίμα με τις καρδιακές παθήσεις όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, λόγω του ότι έχουν βρει ότι οι φραγμένες αρτηρίες έχουν φραχτεί κυρίως από εστέρες χοληστερίνης, κανείς δεν έχει καταφέρει να συνδέσει το εγκεφαλικό με την υψηλή χοληστερίνη!!!


Σημειώνω ότι εγκεφαλικό και έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι παρόμοιες παθήσεις.
Στο εγκεφαλικό μπλοκάρει κεντρική αρτηρία η οποία στέλνει αίμα προς τον εγκέφαλο ενώ στο έμφραγμα, αρτηρία που στέλνει αίμα προς την καρδιά.


Το 1995 στο Lancet δημοσιεύθηκε μια μεγάλη μελέτη, που εξέτασε 450.000 ανθρώπους σε μια περίοδο 16 ετών, οι οποίοι έπαθαν 13.000 εγκεφαλικά.
Μια πανευρωπαϊκή μελέτη γνωστή ως EUROSTROKE, που δημοσιεύθηκε το 2002 εξέτασε το ίδιο πράγμα. Ξανά τα ίδια αποτελέσματα.


Κοινωνίες με χαμηλή πρόσληψη λίπους και ζωικής πρωτεΐνης, όπως η παραδοσιακή Ιαπωνία, τείνουν να έχουν υψηλά ποσοστά αιμορραγικού εγκεφαλικού. Ένας αυξημένος κίνδυνος για εγκεφαλικό βρίσκεται ανάμεσα στα τμήματα τού ιαπωνικού πληθυσμού με χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης, ειδικά μεταξύ αυτών με υψηλή πίεση αίματος.

Τι να κάνουμε λοιπόν για να έχουμε υγιή καρδιά;;;;;;;
Εννοείται ότι δε σας λέω να τρώτε χωρίς σταματημό παϊδάκια και μπριζόλες καθημερινά και ούτε γράφω αυτά που γράφω για να ξεκινήσετε τις κρεπάλες!
Εσείς που είστε υγιείς ενήλικες και ιδιαίτερα τα παιδιά, μην φοβάστε να καταναλώνεται αυγά και κρέατα όταν νιώθετε την ανάγκη να το κάνετε..
ΜΗΝ ΣΤΕΡΕΙΣΤΕ ΤΙΠΟΤΑ! και φυσικά.. ΜΗΝ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ!
(ίσως εδώ να εξαιρέσω τις μαργαρίνες, τα trans λιπαρά και τα μονο και δι-γλυκερίδια)..

Βάλτε στην καθημερινή σας διατροφή τα φρούτα και τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τις υπερτροφές που έχουμε αναφέρει στο blog γενικότερα.
Μαζί με τα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά γεύματα που κάνετε (τυριά, κρεατικά, κλπ), καταναλώστε μαζί κόκκινο κρασί, φάτε σαλάτες και βάλτε μυρωδικά, μπαχαρικά (πολύ αντιοξειδωτικά), τρώτε γεύματα ξεχωριστά με φρούτα, πίνετε τσάι, μειώστε το αλάτι, τη ζάχαρη και πάνω από όλα μην καπνίζετε, μην κάνετε καθιστική ζωή και απαλλαχτείτε από το άγχος μέσω της άσκησης, της yoga, του διαλογισμού, κλπ.



Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά υπάρχει ένα ελληνικό βιβλίο το οποίο είναι το καλύτερο και για μένα δε μπορεί να αμφισβητηθεί...



http://www.fao.org/docrep/V4700E/V4700E0i.htm
http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=2485


http://www.mynchen.demon.co.uk/Ketogenic_diet/Understanding/Butter_and_margarine_and_other_fats.htm
JOLLIFFE N. N Y State J Med. 1957 Aug 15;57(16):2684-91. Fats, cholesterol, and coronary heart disease.
Behar S. et al., Eur Heart J. 18, 52-59, 1997;
Casiglia E., Eur J Epidemiol. 9, 577-586, 1993; 
Chyou PH., Eaker ED., Age Ageing 29, 69-74, 2000; 
Forette B., et al., Lancet 1,868-1,870, 1989; 
Fried LP., et al., JAMA, 279, 582-592, 1998; 
Harris T., et al., J Clin Epidemiol 45, 595-601, 1992, 
Jonsson A., et al., Lancet 350, 1778-1779, 1997;
Raiha I et al., Arterioscl Thromb Vasc Biol 17, 1224-1232, 1997, 
Rudman D., et al., J Am Geriatr Soc 35, 496-502, 1987;
Schatz IJ., et al., Lancet 358, 351-355, 2001; 
Schupf N et al., J Am Geriatr Soc 53, 219-226, 2005; 
Siegel D., et al., Am J Epidemiol 126, 385-399, 1987;
Staessen J., et al., J Hypertens 8, 755-761, 1990; 
Ulmer H., et al., J Womens Health 13, 41-53, 2004; 
Weverling-Rijnsburger AW., et al., Lancet 350, 1119-1123, 1997
Krumholz HM et al., JAMA 272, 1335-1340, 1994
Ravnskov U., QJM 96, 927-934, 2003
Jacobs D et al., Circulation 86, 1046-1060, 1992
Δημόπουλος Μ., Χοληστερίνη: Ένας σύγχρονος μύθος, 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου