Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ - ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΙ

Κάθε μέρα θα αναφέρω μία super τροφή έτσι ώστε να την εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή και να αποκτήσουμε ένα γερό ανοσοποιητικό και συνεπώς καλή υγεία! 


Λιναρόσποροι
Εξαιρετική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων που πλεονεκτούν σε σχέση με τα λιπαρά ψάρια στην ευκολία κατανάλωσης! (δε μπορείς να τρως ψάρι κάθε μέρα).


Είναι πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, μετάλλων όπως μαγγάνιο και μαγνήσιο, πολλές φυτικές ίνες καθώς και πολλά αντιοξειδωτικά όπως οι λιγνάνες.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι λιγνάνες είναι κατά της πρόληψης του διαβήτη τύπου 2 καθώς επίσης ευνοούν τη γονιμότητα και βοηθούν να μην εμφανιστεί καρκίνος του στήθους. Βέβαια ποτέ δεν πρέπει να υπερβάλλουμε στις ποσότητες αφού οι λιγνάνες περιέχουν φυτοοιστρογόνα που αν και σε μικρές ποσότητες είναι καλά για την υγεία, σε αρκετά μεγάλες, η δράση τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. 


Πρέπει να δωθεί προσοχή στην αποθήκευση των λιναρόσπορων διότι το έλαιό τους που περιέχει κυρίως ακόρεστα λιπαρά είναι πολύ ευαίσθητο στην οξείδωση, δηλαδή το τάγγισμα..


Συνδυάζονται τέλεια με γιαούρτι, σε σαλάτες καθώς και σε σαντουιτς. 


-ένα μικρό tip: Αφήστε τους να μουλιάσουν στο νερό για μερικές ώρες πριν τους φάτε για να μαλακώσει ο φλοιός τους και να απορροφηθούν καλύτερα τα πολύτιμα συστατικά τους. Το μούλιασμα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του φυτικού οξέος, ουσίας που αναστέλλει την απορρόφηση των βιταμινών και μετάλλων από τον οργανισμό.


 

Οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από λινάρι.
Ορισμένες ενδείξεις ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν:

• ξηροδερμία
• ξηρά μαλλιά
• πιτυρίδα
• μαλακά, , ή εύθραυστα νύχια
• εμμηνόρροιας κράμπες



Βιβλιογραφία
http://lowcarbdiets.about.com/od/whattoeat/a/flaxinfo.htm

http://www.webmd.com/diet/features/benefits-of-flaxseed

http://en.wikipedia.org/wiki/Lignan

Chen J, Wang L, Thompson LU (2006). "Flaxseed and its components reduce metastasis after surgical excision of solid human breast tumor in nude mice". Cancer Lett.234 (2): 168–75. doi:10.1016/j.canlet.2005.03.056PMID 15913884.

 Thompson LU, Chen JM, Li T, Strasser-Weippl K, Goss PE (2005). "Dietary flaxseed alters tumor biological markers in postmenopausal breast cancer". Clin. Cancer Res. 11(10): 3828–35. doi:10.1158/1078-0432.CCR-04-2326PMID 15897583.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου