Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Η σημερινή παράδοξη μεθοδολογία των διατροφολόγων

Ένα άρθρο το οποίο καιρό ήθελα να γράψω ουσιαστικά για να κριτικάρω την "υγιεινή" διατροφή που πιστεύουν και διαδίδουν οι σύγχρονοι σπεσιαλίστες της διατροφής.

Είναι γνωστό ότι όπως και οι γιατροί έτσι και οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι ακολουθούν μία συγκεκριμένη μεθοδολογία ίσως ανάλογα με το άτομο που διαφέρει γενικά σύμφωνα με κάποιους παράγοντες.
Με άλλα λόγια υπάρχουν συγκεκριμένες τακτικές που εφαρμόζονται σε ομάδες ανθρώπων.
Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει ότι σήμερα δυστυχώς δε δίνεται έμφαση σε μία ισορροπημένη διατροφή εφόρου ζωής αλλά στην υιοθέτηση ενός διαιτολογίου "ότι να ναι" και με τον ερχομό του καλοκαιριού, το άγχος για ένα "τέλειο" σώμα οδηγεί στο να ακολουθήσουμε ένα αυστηρό μη ισορροπημένο διαιτολόγιο για τη γρήγορη μείωση βάρους.
Βάρους όχι αναγκαστικά προερχόμενου από λίπος...

Ένας τέτοιος τρόπος ζωής είναι φυσικά μακριά από την καθημερινότητα των παππούδων μας.

Από τη μία λοιπόν βλέπεις τον σύγχρονο άνθρωπο να κινδυνεύει από καρδιοπάθειες, καρκίνους και εκφυλιστικές ασθένειες από την ηλικία των 30 ακόμα και από την άλλη αν πας σε ένα χωριό της Ελλάδας ξεχασμένο από το κράτος όπου κατοικούν μόνο ηλικιωμένοι τους βλέπεις να περπατάνε κανονικά, να κάνουν δουλειές και να έχουν πατήσει τα 90+ χρόνια.

Ακόμα και πολλοί από τους παππούδες μας που ζουν στις πόλεις είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τους πατεράδες μας οι οποίοι με το που πάρουν σύνταξη δε μπορούν να πάρουν τα πόδια τους πια.
Ίσως καταφέρουν με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μετά από ένα εγκεφαλικό ή έμφραγμα να φτάσουν τα 80 αλλά πιο το νόημα αν η ποιότητα ζωής τους έχει πιάσει πάτο;


Οι σύγχρονοι επιστήμονες το μόνο που κάνουν είναι να υπολογίζουν τις ανάγκες στα διάφορα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά με τρόπους που έχουν διδαχθεί και θεωρούνται "σωστοί" για έναν άνθρωπο υγιή ανάλογα κάποιες παραμέτρους όπως το βάρος τους, το ύψος, την ηλικία, κλπ.

Τελικά βγαίνει ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που καταναλώνανε οι παλιότεροι, οι οποίοι το μόνο που κάνανε ήταν μία λιτή και απλή ζωή με την καθημερινή χειρωνακτική εργασία να ήταν κάτι το φυσιολογικό.

Κι όμως αυτοί δε παθαίνανε τόσο συχνά ούτε καρκίνο ούτε καρδιά και επιβιώνανε μέχρι προχωρημένες ηλικίες χωρίς να έχουν ανάγκη τα χίλια δύο φάρμακα που χρησιμοποιούμε όλοι μας σήμερα...
Φυσικά και δεν αμφισβητώ τις μεθόδους αυτές τις οποίες φυσικά και χρησιμοποιώ, απλά αναρωτιέμαι κατά πόσον αυτός είναι ο απόλυτος τρόπος για να συνεχίσει να έχει ένας υγιής άνθρωπος υγεία.

Βλέποντας ότι τη σημερινή εποχή οι ασθένειες παρόλο την ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής και των φαρμάκων όχι μόνο δε μειώνονται αλλά αυξάνονται σταθερά.
Και σε αντίθεση με παλιότερα, πρόκειται για τις ασθένειες οι οποίες κάνουν την εμφάνισή τους λόγω της κακιάς ζωής του σύγχρονου ανθρώπου και όχι εξαιτίας κάποιου θανατηφόρου μικροβίου το οποίο σπείρει το θάνατο.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα με τη δικιά μου περίπτωση για να καταλάβετε τι εννοεί και ο τίτλος του άρθρου:

Εγώ έχω ηλικία 23 ετών, βάρος 71 κιλά, ύψος 1,82 και κάνω μέτρια σωματική άσκηση (3-5 φορές την εβδομάδα).
Σύμφωνα με έναν διαιτολόγο για να μη χάσω βάρος και μυική μάζα πρέπει να παίρνω γύρω στα 130g πρωτεΐνης ημερησίως και περίπου 2850kcal.
Δηλαδή αν κάνω 3 γεύματα τη μέρα να τρώω σχεδόν 40 γραμμάρια πρωτεΐνης στο καθένα.
Δε θεωρώ ότι τα 5-6 που προτείνουν οι διαιτολόγοι είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν από έναν εργαζόμενο νορμάλ άνθρωπο τη σημερινή εποχή.
http://yourdailynutritionist.blogspot.fr/2013/03/blog-post.html
Μην ξεχνάμε φυσικά ότι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι υψίστης σημασίας για τον οργανισμό μας.
Πρέπει να λαμβάνουμε 1000-1200mg ασβεστίου ημερησίως σύμφωνα με τις συστάσεις αν θέλουμε να αποφύγουμε τη σταδιακή μείωση της οστικής μάζας και την οστεοπόρωση.

Τα πράματα όμως δεν είναι όμως τόσο απλά... Το ασβέστιο απορροφάται περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα το τι ζωή κάνουμε, αν είμαστε υγιείς, τι ηλικία έχουμε και κυρίως τι άλλο τρώμε, αν καπνίζουμε, πίνουμε, κλπ.
Το ότι θα πάρουμε σήμερα 1200mg ασβεστίου μέσω της τροφής δε σημαίνει ότι θα τα απορροφήσουμε κιόλας.
Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα και αυτός είναι ο λόγος που η οστεοπόρωση θερίζει παρόλη την πανεύκολη πρόσβασή μας σε όλα τα γαλακτοκομικά του κόσμου.
Πρώτα από όλα τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα είναι άκρως απαραίτητα για την σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και μαγνησίου, όμως αυτή η βιταμίνη κυρίως συνθέτεται από την έκθεση στην "κακιά" υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου (έστω και ολιγόλεπτη).
Μόνο το 20% περίπου της πρόσληψης της βιταμίνης D προέρχεται συνήθως από τη διατροφή και παρόλο που στην Ελλάδα έχουμε άφθονο ήλιο εξαιτίας του γεωγραφικού μας πλάτους που σημαίνει μεγαλύτερο φιλτράρισμα των υπεριώδων ακτίνων σημαίνει ότι αυτοί που δε βγαίνουν από το σπίτι μπορούν εύκολα να έχουν έλλειψη στη βιταμίνη αυτή κατά τους χειμερινούς μήνες.
Το πρόβλημα είναι σοβαρότερο όταν πρόκειται για ηλικιωμένους, γυναίκες στην εμμηνόπαυση, εγκύους και θηλάζουσες.

Η πρόσληψη άλλων μετάλλων όπως το μαγνήσιο, το νάτριο, ο φωσφόρος σχετίζονται άμεσα με την πρόσληψη ασβεστίου και εκτός αυτών είναι βασικά συστατικά των οστών.
Πρέπει η διατροφή μας να τα δίνει στον οργανισμό μας σε ισορροπημένες ποσότητες και όχι σε υπέρμετρες γιατί το ένα επηρεάζει την απορρόφηση του άλλου. 

Ένα άλλο πολύ σημαντικό πρόβλημα που είναι πολύ στο περιθώριο και δεν αναφέρεται και τόσο είναι η υπερκατανάλωση της πρωτεΐνης από τον σύγχρονο δυτικό άνθρωπο, η οποία προκαλεί την αποβολή ασβεστίου από τα ούρα.
Η υπερεκτίμηση της πρωτεΐνης λοιπόν από τον απλό άνθρωπο μέχρι τον ειδικό διαιτολόγο ο οποίος πολύ συχνά προτείνει πρωτεϊνικές δίαιτες τύπου άτκινς για μία γρήγορη απώλεια βάρους. Και όχι μόνο στην απώλεια βάρους αλλά γενικά η πρωτεΐνη για κάποιο λόγο και ιδιαίτερα η ζωική θεωρείται ότι πρέπει να είναι καθημερινά στο διαιτολόγιό μας.
Τι συμβαίνει λοιπόν; Ποιο είναι το παράδοξο;

Ο διαιτολόγος θα σου γράψει ένα διαιτολόγιο που θα περιέχει 2 φορές την εβδομάδα όσπρια άντε 3 φορές στην καλύτερη. Έπειτα θα σου προτείνει να φας κοτόπουλο ή ψάρι 2-3 φορές, 1 φορά κόκκινο κρέας και την άλλη κάποιο λαδερό φαγητό χωρίς κρέας.
Φυσικά θα μπορείς άνετα να τρως αλλαντικά όπως γαλοπούλα ή ζαμπόν με χαμηλά λιπαρά κατά τα σνακ σου που είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεσαι ή με τυρί με χαμηλά λιπαρά όπως το εξαιρετικό cottage cheese το οποίο επιπλέον είναι και πολύ καλή πηγή ασβεστίου!!

Μην ξεχνάμε ότι πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε ασβέστιο κάτι που σημαίνει ότι πρέπει (προτείνεται δηλαδή) να τρώμε τουλάχιστον 3 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως!
Δηλαδή πάλι καλά που έχει προοδεύσει η επιστήμη και ανακαλύψαμε πως να φτιάχνουμε τα light προϊόντα γιατί αλλιώς με τόσα γαλακτοκομικά θα είχαν φράξει όλων μας οι αρτηρίες από το κορεσμένο κακό λίπος και δε θα μας σώζανε ούτε οι καλές στατίνες ούτε κανένα bypass!

Το θέμα λοιπόν είναι ότι, αν και οι έρευνες διχάζονται, πως η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών οδηγεί στην απώλεια ασβεστίου μέσω των ούρων ακόμα και αν οι πρωτεΐνες αυτές προέρχονται από τα πολύτιμα γαλακτοκομικά.
Συγκεκριμένα με την υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών παράγεται μια μεγάλη ποσότητα οξέων στο σώμα λόγω της περίσσειας των θειικών αλάτων και φωσφορικών αλάτων που εξάγονται.
Τα νεφρά στη συνέχεια προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία των οξέων απεκκρίνοντας περισσότερα οξέα καθώς ο σκελετός απελευθερώνει ασβέστιο το οποίο επίσης χάνεται στα ούρα ως ρυθμιστικό.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ασβεστίου από τα οστά το οποίο μπορεί να αυξήσει το κίνδυνο οστεοπόρωσης εάν συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικότερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι γυναίκες.
Άρα απλά τα πράματα! Τρώμε πολλά γαλακτοκομικά και κρέας για να έχουμε αρκετό ασβέστιο και πρωτεΐνες αλλά πρέπει να είναι light όλα αυτά για να μην παίρνουμε και πολλά κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή μας...
Ποιόν άραγε συμφέρει μία τέτοια τακτική;;;

Φυσικά δε πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά την ευρεία χρήση των προϊόντων με χαμηλά λιπαρά αλλά και τα φάρμακα κατά της χοληστερόλης, οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά αυξάνονται κάθε χρόνο.

Επίσης έρευνα που έχω παραθέσει δείχνει ότι η πολύ υψηλή πρόσληψη ασβεστίου εφόρου ζωής μπορεί σε μεγάλη ηλικία να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπορωτικών καταγμάτων.
Αναρωτιέμαι λοιπόν πότε ο άνθρωπος είχε ανάγκη τόσα πολλά ζωικά τρόφιμα για να είναι υγιής αφού από ότι ξέρω η γιαγιά μου στο χωριό είχε μία κατσίκα που έκανε γάλα και τυρί για 6 άτομα και ένα γουρούνι που το σφάζανε στο τέλος του έτους και όχι μόνο ήταν το μόνο κρέας τους για ένα χρόνο αλλά ήταν και το έδεσμα που προσφέρανε στους καλεσμένους.
Δεν είχαν όλες οι οικογένειες κότες αλλά κάποια φρέσκα αυγά όλο και κάπου βρίσκανε κάθε τόσο.

Ο παππούς μου έφυγε μετά τα 90 του χρόνια ενώ η γιαγιά μου έχει περάσει τα 85 χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας.

Φαντάζομαι και εσείς έχετε αντίστοιχα παραδείγματα...

Είναι άραγε επαγγελματίας διαιτολόγος αυτός ο οποίος προτείνει στον ασθενή του (γιατί ασθενής θεωρείται εξαιτίας του τρόπου ζωής του ο δυτικός άνθρωπος) για πρωινό να τρώει ένα μπολ δημητριακών με γάλα χαμηλών λιπαρών και ένα τυποποιημένο χυμό φρούτου,
όταν τα δημητριακά αυτά είναι ένα τρόφιμο απλά εμπλουτισμένο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες (ένα συμπλήρωμα διατροφής δηλαδή) και ο χυμός εμπλουτισμένος σε βιταμίνη C;

Μήπως είναι καλύτερα όταν αντί για βούτυρο γάλακτος (φυσικά πλούσιο σε βιταμίνη Α,Ε,Κ,D, καροτένια, χολίνη, ιώδιο και λεκιθίνη) να μας προτείνει μία μαργαρίνη εμπλουτισμένη σε φυτοστερόλες, Ω-3 και βιταμίνη Ε όταν είναι γνωστό ότι:
τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες ενώ τα ψάρια, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος είναι οι καλύτερες πηγές Ω-3 και ποια η καλύτερη πηγή βιταμίνης Ε από το ελαιόλαδο και μία χούφτα καρύδια;
Ούτε λόγος για τα υδρογωνομένα τρανς λιπαρά που περιέχονται σε μαργαρίνες και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα υπό τη μορφή ραφιναρισμένων φυτικών ελαίων, μόνο- και δι-γλυκερίδια και παρόλο του ότι είναι επικίνδυνα σε οποιαδήποτε ποσότητα σύμφωνα με τους ίδιους τους διατροφολόγους πάντα.
Πάντα δίνουμε βάση στα κακά κορεσμένα...
http://yourdailynutritionist.blogspot.fr/2012/02/vs.html
http://yourdailynutritionist.blogspot.fr/2012/02/top-3-trans.html

Όλοι ξέρουμε το σλόγκαν ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν αντικαθιστούν την υγιεινή ισορροπημένη διατροφή παρόλα αυτά δε βλέπω να εφαρμόζεται και πολύ κυρίως αν κάποιος δει τι περιέχουν οι βρεφικές τροφές...
http://vitamines-metalla.blogspot.fr/
http://iatrognosi.gr/ViewArticle.aspx?tid=49&trid=184
http://www.livestrong.com/article/545106-can-too-much-protein-deplete-calcium/
http://www.bodybuilding.com/fun/maia25.htm

Thijs R. Klompmaker. Lifetime high calcium intake increases osteoporotic fracture risk in old age. Medical Hypotheses. Volume 65, Issue 3, 2005, Pages 552–558

Jamshid Amanzadeh, William L Gitomer, Joseph E Zerwekh, Patricia A Preisig, Orson W Moe, Charles Y C Pak and Moshe Levi. Effect of high protein diet on stone-forming propensity and bone loss in rats. Kidney International (2003) 64, 2142–2149; doi:10.1046/j.1523-1755.2003.00309.x.

Shalini T. Reddy, MD, Chia-Ying Wang, MD, Khashayar Sakhaee, MD, Linda Brinkley, RD, Charles Y.C. Pak, MD. Effect of low-carbohydrate high-protein diets on acid-base balance, stone-forming propensity, and calcium metabolism. American Journal of Kidney Diseases Volume 40, Issue 2, August 2002, Pages 265–274.

Hegsted, D.M. The Journal of nutrition (Nov 1986) v. 116(11) p. 2316-2319. Calcium and osteoporosis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου