Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΗΛΙΟΣ...ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Είναι γνωστά διάφορα ρητά για τον ήλιο όπως: "άι λιάσου" που λέγανε οι παλιότεροι, καθώς επίσης το "ο ύπνος θρέφει τα μωρά θρέφει και τα μοσχάρια" και διάφορα άλλα. Ο ήλιος όμως δε θρέφει μόνο τα μοσχάρια και τα ζώα αλλά και τους ανθρώπους.


Προβληματίστηκα σχετικά με την επικινδυνότητα του ήλιου όταν αγοράσαμε σπίτι ένα παπαγαλάκι, το οποίο όπως διάβασα στο ίντερνετ έχει ανάγκη κάθε μέρα να βγάζουμε το κλουβί εκτός σπιτιού. Είτε στον ήλιο (όχι βέβαια τις μεσημεριανές ώρες και όταν κάνει πολύ ζέστη) είτε κάπου που να μην το βλέπει ο ήλιος άμεσα. Είναι δυνατόν ο ήλιος να ωφελεί όλα τα ζωντανά εκτός των ανθρώπων;

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι οι UVA, UVB, UVC. Οι UVC δε μας απασχολούν αφού απορροφώνται ολοκληρωτικά από το όζον και τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας. Το μεγαλύτερο ποσοστό της υπεριώδης ακτινοβολίας του ηλίου είναι οι ακτίνες UVA (περίπου το 95% ανάλογα σε τι υψόμετρο και πόσο κοντά στον ισημερινό βρισκόμαστε).

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου UVB δε μπορούν να διαπεράσουν τα τζάμια του σπιτιού και γενικά επιφάνειες κάποιων χιλιοστών. Επομένως δε μπορεί να γίνει επαρκής έκθεση στον ήλιο και παραγωγή βιταμίνης D από το ανθρώπινο σώμα αν βρισκόμαστε μέσα στο σπίτι μας. Η παραγωγή αυτή εξαρτάται άμεσα από τη UVB.

Η UVA ακτινοβολία μπορεί να διεισδύσει περισσότερο στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος κυρίως όταν δεν υπάρχει αρκετή μελανίνη και για αυτό το λόγο τα άτομα με πολύ λευκό δέρμα δε συνιστάται να μένουν στον ήλιο όση ώρα μένουν και αυτά με πιο σκούρο δέρμα. Η ακτινοβολία που απορροφάται δρα συσσωρευτικά και μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις που να οδηγήσουν ακόμα και σε καρκίνο του δέρματος. Επίσης η ακτινοβολία UVB, η οποία θεωρείται πολύ βλαβερή για το δέρμα δε μπορεί να το διαπεράσει και είναι η υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύματα. Αυτοί είναι οι ισχυρισμοί των εταιρειών που παράγουν αντηλιακά. Δεν είναι κάτι το ψευδές φυσικά απλά είναι η μισή αλήθεια. 
Όπως πάντα άλλωστε...

Η εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας που παρέχουν τα ΜΜΕ και οι εταιρείες αντηλιακών του τύπου "Για να μπορείτε να απολαμβάνετε τον ήλιο ελεύθερα" είναι εγκληματικές. Τα αντηλιακά ποτέ δεν "προστατεύουν" επαρκώς από την ακτινοβολία, αν και όπως θα δούμε παρακάτω η ακτινοβολία μόνο κακό δε κάνει. Παρόλα αυτά, τα αντηλιακά και τα γυαλιά ηλίου σε κάνουν να έχεις μία ψευδή αίσθηση προστασίας και να κάθεσαι πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό στον ήλιο... 
Φταίει άραγε ο ήλιος όμως.. και η τρύπα του όζοντος για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος τα τελευταία χρόνια; 
Μήπως φταίει κάτι άλλο; όπως...τα αντηλιακά τα ίδια;;;

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι σχεδιασμένος ώστε να βρίσκεται υπό το φως του ηλίου όπως ομοίως συμβαίνει και με τον οργανισμό των ζώων. Ξαφνικά μέσα σε τόσες λίγες δεκαετίες να είναι ο ήλιος υπεύθυνος για όλα τα κακά που συμβαίνουν στον άνθρωπο και όλοι να τον φοβούνται είναι πολύ ύποπτο κατά τη γνώμη μου.
Όντως η υπερέκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα που σημαίνει πόνο αλλά καμία έρευνα αν κάποιος κάτσει να ψάξει όλες τις έρευνες που έχουν να κάνουν με τον καρκίνο του δέρματος, δεν έχει αποδείξει ότι τα εγκαύματα έχουν σχέση με τον καρκίνο μακροπρόθεσμα. Σε όλες τις έρευνες υποθέτεται κάτι τέτοιο και μπαίνει στα συμπεράσματα των "επιστημόνων". 
Επίσης αν και τα αντηλιακά προστατεύουν ανάλογα την προστασία που παρέχουν από τα εγκαύματα, πουθενά δεν έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν απευθείας προστασία από τον καρκίνο του δέρματος.

Σε όλες τις έρευνες που σχετίζονται με τον καρκίνο του δέρματος συνυπάρχουν παράγοντες όπως η οξέωση των ιστών (λόγω κακής διατροφής), μη ισορροπημένος τρόπος ζωής, κάπνισμα (ειδικά ευνοεί την εμφάνιση καρκίνου δέρματος (όχι μελάνωμα)), λήψη διαφόρων φαρμάκων και ΠΑΝΤΑ χρησιμοποιείται "προστασία" των συμμετεχόντων από αντηλιακά και γυαλιά ηλίου.
Πως γίνεται λοιπόν τα ποσοστά εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος να είναι υψηλότερα κατά 10 φορές στους νήσους Orkney και Shetland στα βόρεια της Σκοτίας (όπου σπάνια έχει ήλιο) σε σχέση με τα νησιά της Μεσογείου;
Πως γίνεται στις χώρες με ήλιο μόνο όμως όπου χρησιμοποιούνται περισσότερο τα αντηλιακά να παρατηρούνται επίσης τα περισσότερα κρούσματα καρκίνου του δέρματος;




Τα γυαλιά ηλίου δεν είναι απαραίτητα πάντα όταν βρισκόμαστε στον ήλιο.
Όταν το οπτικό νεύρο διεγερθεί από το φως του ηλίου, η υπόφυση(μικρός ενδοκρινής αδένας στή βάση τού κρανίου κάτω από τόν εγκέφαλο) παράγει ορμόνες που διεγείρουν τα μελανοκύτταρα. Τα μελανοκύτταρα παράγουν τη μελανίνη που μας προστατεύει από τον ήλιο. Όμως όταν φοράμε πάντα γυαλιά η διαδικασία διαταράσσεται και αντί να προάγει την παραγωγή μελανίνης, η υπόφυση θεωρεί ότι έξω είναι σκοτεινά και παράγεται λιγότερη μελανίνη και το δέρμα φθείρεται (αυτό επηρεάζει και την παραγωγή βιτ.D).


Τα μάτια μας επίσης γίνονται ευαίσθητα στον ήλιο όταν φοράμε γυαλιά ηλίου τόσο που μπορεί να φτάσεις στο σημείο να μη μπορείς να είσαι έξω χωρίς τη χρήση τους.


Η εμφάνιση καταρράκτη δεν έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνεται με τη χρήση γυαλιών ηλίου αρκεί το άτομο να βρίσκεται στον ήλιο για φυσιολογικά χρονικά διαστήματα. 
Ο καταρράκτης, αν δεν οφείλεται σε λήψη κάποιων φαρμάκων ή κορτιζόνης, τραυματισμού ή χρόνιες παθήσεις, είναι μία φυσιολογική αλλοίωση του φακού του ματιού που βρίσκεται ακριβώς πίσω από την κόρη που συμβαίνει με την πάροδο των χρόνων.

Η χρήση γυαλιών που δεν είναι από ειδικούς φακούς για να προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι η χειρότερη όλων (αυτά που πουλάνε δηλαδή εκτός των οπτικών)!!! Οι κόρες των ματιών στην περίπτωση αυτή, διαστέλλονται (αφού τα γυαλιά σκοτεινιάζουν τα μάτια) για να απορροφήσουν περισσότερη ορατή ακτινοβολία προκειμένου να δουν με αποτέλεσμα να εισέρχεται σε αυτά ακόμη περισσότερη "βλαβερή" υπεριώδης ακτινοβολία. Έτσι μπορεί να πάθει κάποιος πλήθος ασθενειών των ματιών.


Νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο ήλιος προάγει την παραγωγή ντοπαμίνης στα παιδιά η οποία "σταματά" την υπερβολική ανάπτυξη του ματιού. Για αυτό το λόγο τα παιδιά που βγαίνουν στον ήλιο και παίζουν έχουν κατά πολύ μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν μυωπία αργότερα. 



Η χρήση γυαλιών ηλίου ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη χρόνια ανεπάρκεια βιταμίνης D που μαστίζει το 80% των δυτικών!

Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες όταν απορροφούνται από το σώμα μας, εξυπηρετούν πλήθος βιολογικών λειτουργιών. 
  • Αυξάνεται η αντοχή στο στρες και στην κατάθλιψη.
  • Ενισχύεται η αντίσταση του δέρματος στις λοιμώξεις.
  • Αυξάνεται η περιεκτικότητα του αίματος σε οξυγόνο.
  • Μειώνεται η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός σε ανάπαυση. 
Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες ενεργοποιούν μία σημαντική ορμόνη του δέρματος τη σολιτρόλη, η οποία επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και πολλά άλλα ρυθμιστικά κέντρα του ανθρώπινου οργανισμού. Σε συνεργασία με τη μελατονίνη, προκαλεί αλλαγές στην ψυχική διάθεση. Επίσης, η αιμοσφαιρίνη χρειάζεται τις υπεριώδεις ακτινοβολίες για να δεσμευτεί με το οξυγόνο (από τις βασικότερες λειτουργίες του οργανισμού μας). Επίσης η μειωμένη έκθεση στον ήλιο σχετίζεται με διανοητικά προβλήματα.
  • Μειώνεται η χοληστερίνη και αυξάνεται η παραγωγή σεξουαλικών ορμονών.
  • Βελτιώνεται η λειτουργία του θυρεοειδή.
Η έκθεση στον ήλιο είπαμε ότι έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή βιταμίνης D. 
H βιταμίνη D εκτός από τον ήλιο για να κατασκευαστεί χρειάζεται και χοληστερίνη, πράγμα που σημαίνει μείωση της ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης η χοληστερίνη είναι πρόδρομος των σεξουαλικών ορμονών τεστοστερόνη στους άντρες και οιστρογόνα στις γυναίκες (που σε συνδυασμό με την επαρκή έκθεση στον ήλιο), οι ορμόνες αυτές δημιουργούνται. Να προσθέσω ότι οι ορμόνες αυτές δημιουργούνται από τον θυρεοειδή αδένα, επομένως όταν δεν εκτιθέμεθα στον ήλιο επαρκώς ο θυρεοειδής δε λειτουργεί επαρκώς!
Οι υπεριώδεις ακτίνες είναι αυτές που διεγείρουν το θυρεοειδή, παράγουν τις θυρεοειδικές ορμόνες και αυξάνουν το βασικό μεταβολικό ρυθμό.
  • Ρυθμίζεται το σάκχαρο στο αίμα και αυξάνονται τα επίπεδα γλυκογόνου στο συκώτι.
Η μείωση του σακχάρου στο αίμα γίνεται λόγω της αύξησης του γλυκογόνου στο συκώτι. Η κανονική λειτουργία του θυρεοειδή που ευνοείται από την έκθεση στον ήλιο, βοηθά στο να χαθεί το περιττό βάρος και να αυξηθεί η μυική μάζα. Τα ζώα που εκτρέφονται μακριά από τον ήλιο παχαίνουν πολύ γρήγορα, κάτι που γνωρίζουν καλά οι τεχνολόγοι και εταιρείες τροφίμων. Αυτό ισχύει φυσικά και για τον άνθρωπο. 



Δεν έχει αποδειχθεί ότι τα αντηλιακά προλαμβάνουν το μελάνωμα (καρκίνος δέρματος), τουλάχιστον σύμφωνα με τους γιατρούς Cedric και Frank Garland από το πανεπιστήμιο της California. Είτε αυξάνουν τον κίνδυνο είτε δεν τον επηρεάζουν. "Δεν είμαστε σίγουροι ότι τα αντηλιακά παρέχουν προστασία από τον καρκίνο του δέρματος" επισήμανε η dr. Berwick. 
 
Πολλά δημοφιλή αντηλιακά έχουν ισχυρή οιστρογονική δράση και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική ανάπτυξη των παιδιών και τη σεξουαλική λειτουργία των ενηλίκων αλλά και την επικινδυνότητα εκδήλωσης καρκίνων. Περιέχουν πλήθος μη ελεγμένων χημικών ουσιών καθώς επίσης και διαφόρων που ήδη γνωρίζουμε ότι είναι τοξικές με αποτέλεσμα να τροποποιείται η ορμονική ισορροπία του οργανισμού.
Οι παραγωγοί αντηλιακών υποστηρίζουν ότι οι χημικές ουσίες που περιέχουν εξουδετερώνονται όταν είμαστε στον ήλιο. Κάτι που δεν έχει αποδειχθεί ποτέ και μάλιστα είναι ψέμα αφού σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου της Νόσησης.


Η οξυβενζόλη είναι μία εξαιρετικά τοξική ουσία των αντηλιακών που περιέχεται στα περισσότερα από αυτά. Το 97% των Αμερικάνων που χρησιμοποιεί αντηλιακά φαίνεται από έρευνα να έχει προσβληθεί από αυτή την ουσία. 
Η αβοβενζόλη (βουτυλ-μεθοξυδιβενζοϋλμεθάνιο), μία άλλη τοξική ουσία που υποτίθεται ότι προστατεύει από τις UVA ακτινοβολίες. Οι 2 αυτές απορροφώνται από το δέρμα πολύ γρήγορα!
Άλλες τοξικές χημικές ουσίες που θα μπορούσατε να ελέγχετε στα συστατικά των αντηλιακών είναι η διοξυβενζόνη, το παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ (ΡΑΒΑ) και οι εστέρες του (αιθυλ-διϋδροξυ-προπυλικό ΡΑΒ, γλυκερυλ-ΡΑΒΑ, π-αμινοβενζοϊκό οξύ, παδιμάτη-Ο ή οκτυλ-διμεθυλικό ΡΑΒΑ), κινναμωμικά, σαλικυλικά, το τριελαϊκό διγαλλοΰλιο και το ανθρανιλικό μενθύλιο.


Αυτές οι ουσίες συνδυάζονται με τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και παράγουν πλήθος ελευθέρων ριζών.



ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΝΑ ΤΡΩΓΑΜΕ ΤΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΠΑΡΑ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΑΣ ΑΦΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΕΠΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΘΑ ΦΙΛΤΡΑΡΙΖΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΤΟΞΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΙΣ ΑΠΟΡΡΟΦΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΑ ΖΩΤΙΚΑ ΜΑΣ ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ.


Τα γυαλιά ηλίου και τα αντηλιακά αναστέλλουν την παραγωγή βιταμίνης D. 
Τα μεν εμποδίζουν τον εγκέφαλο να ξεκινήσει την παραγωγή μελανίνης (που προστατεύει το δέρμα από τη UVA) και βιταμίνης D και τα δε, μπλοκάρουν την ευεργετική UVB ακτινοβολία (χάρη στην οποία παράγεται η βιταμίνη D και πλήθος ορμονών).
Όμως και τα αντηλιακά αναστέλουν την παραγωγή βιταμίνης D (βλέπε στη βιβλιογραφία: Sunscreens Suppress Cutaneous Vitamin D3 Synthesis).
 http://www.newswithviews.com/Howenstine/james4.htm#_ftn2
  • Η έλλειψη βιταμίνης D στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει ελλιπή ανάπτυξη των οστών τους ενώ στους μεγάλους οστεοπόρωση. Μήπως εν μέρει φταίει και αυτός ο παράγοντας στην εκδήλωση οστεοπόρωσης σήμερα;
  • Η ανεπάρκεια βιταμίνης D επίσης συνδέεται με την κατάθλιψη, τον καρκίνο του προστάτη και του μαστού καθώς και τα περισσότερα εκφυλιστικά νοσήματα. Η κλινική Mayo ανακοίνωσε ότι οι ηληκιωμένοι που δεν εκτίθενται επαρκώς στον ήλιο μπορεί να κινδυνεύουν από ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Η ανεπάρκεια αυτή συνδέεται με παθήσεις οστών και κατάγματα! Γιατί άραγε τόσοι ηληκιωμένοι πάσχουν από παθήσεις οστών;
  • Επίσης, οι άντρες με ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν διπλάσιο κίνδυνο να πάθουν καρδιακή προσβολή ακόμα και αν αποκλειστούν οι παράγοντες: υπέρταση, παχυσαρκία, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια. Οι πληθυσμοί των βορείων χωρών κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από καρδιακές παθήσεις σε σχέση με αυτούς στις ηλιόλουστες χώρες. Δεν είναι τυχαίο που οι καρδιακές προσβολές είναι αυξημένες όταν υπάρχει μειωμένη ηλιοφάνεια.
  • Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, είναι πολλές φορές αίτιο εμφάνισης καρκίνου προστάτη και μαστού, γεγονός που οφείλεται στην αντικαρκινική επίδραση της βιταμίνης D η οποία αυξάνει την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων και μειώνει την εξάπλωσή τους.
  • Κατά την ώρα που ο ήλιος μεσουρανεί (μεσημέρι) παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα σεροτονίνης, μία ορμόνη (ισχυρός νευροδιαβιβαστής που παίζει σημαντικότατο ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος), που ρυθμίζει τα συναισθήματα, τον ύπνο, την όρεξη, το μεταβολισμό. Επίσης δρα σαν μιτογόνο (διεγείρει τη μίτωση των κυττάρων, τον τρόπο διαίρεσής τους δηλαδή). Είναι γνωστό ότι η αποτυχημένη κυτταρική διαίρεση αποτελεί βασική αιτία καρκίνου. Παρόλο που κάποια φρούτα και λαχανικά περιέχουν σεροτονίνη, το πεπτικό σύστημα δύσκολα μπορεί να τα πέψει.
  • Η ηλιοθεραπεία φαίνεται να συμβάλει στην πρόληψη 16 διαφορετικών τύπων καρκίνου (παγκρέατος, προστάτη, μαστού, πνευμόνων, ωοθηκών, παχέος εντέρου, κλπ), όπου έρευνες έχουν δείξει μείωση της επικινδυνότητας μέχρι και 60%!!! Από την άλλη πλευρά, η χρόνια ανεπάρκεια βιταμίνης D φαίνεται να σκοτώνει πάνω από 1.000.000 ανθρώπους ετησίως!
  • Το μητρικό γάλα για κάποιο λόγο δεν περιέχει τη βιταμίνη D. Όχι για να την παίρνουν τα μωρά μέσω εμπλουτισμένων τροφών που πουλάνε οι διάφορες εταιρείες αλλά για να την παράξουν μέσω του ήλιου (μιλάμε για μία μικρή έκθεση λίγων λεπτών για τα μωρά που είναι πιο ευαίσθητα και δεν έχουν την ίδια ποσότητα μελανίνης με τους ενήλικες). Τα μωρά αυτά που δεν παράγουν βιταμίνη D λόγω μηδενικής έκθεσης στον ήλιο έχουν ελαττωματική διαβίβαση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο γεγονός που πιθανολογείται να είναι το βασικό αίτιο του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. 
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο πιο επικίνδυνος τύπος καρκίνου (μελάνωμα) εκδηλώνεται συνηθέστερα σε σημεία του δέρματος που δεν έχουν εκτεθεί στον ήλιο καθόλου ή εκτίθενται ελάχιστα. 

Οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη D είναι 400IU. Σημαντικό είναι το ότι η πρόσληψη βιταμίνης D μέσω της τροφής είναι αδύνατη πρακτικά αφού οι κύριες πηγές της είναι το συκώτι, τα ιχθυέλαια, ο κρόκος αυγού, κάποια ψάρια όπως η ρέγκα, ο σολομός, ο τόνος, το λαυράκι, το φαγκρί, ο κολιός, οι σαρδέλες. Επίσης μαργαρίνες και γαλακτοκομικά που έχουν εμπλουτιστεί. Δε το σχολιάζω καν το τελευταίο...  Δεν είναι εφικτό να καταναλώνουμε αυτά τα τρόφιμα καθημερινά και χρειάζονται ποσότητες αρκετές για να καλυφθούν οι ανάγκες. Μόνο το 10% περίπου της D λαμβάνεται μέσω της τροφής. 


Συνιστάται η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D με πολύ προσοχή μόνο σε περίπτωση που δε βγαίνουμε καθόλου στον ήλιο ή ζούμε σε χώρες χωρίς ηλιοφάνεια. Τα συμπληρώματα αυτά πρέπει να περιέχουν βιταμίνη D σε ποσότητα ΜΟΝΟ (το μέγιστο) όση είναι η συνιστώμενη ποσότητα από τον RDA. Σαν λιποδιαλυτή βιταμίνη η D, μπορεί σε υψηλές δόσεις να γίνει πολύ τοξική!!! Καλύτερα είναι να έχει προηγηθεί συμβουλή γιατρού ή διατροφολόγου.


Συνεπώς αν θέλετε καλή υγεία να κάθεστε στον ήλιο χωρίς αντηλιακό και γυαλιά ηλίου για περίπου 15-20 λεπτά ημερησίως ανάλογα το χρώμα δέρματος, αν είστε σκουρόχρωμοι περισσότερο. 
Μην περιμένετε ότι με τα αντηλιακά και τα γυαλιά θα μπορείτε να κάτσετε παραπάνω στον ήλιο. 
Απλά αποφύγετέ τον κατά τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας μένοντας μέσα στο σπίτι!!! αν και τις μεσημεριανές ώρες γίνεται η μέγιστη παραγωγή βιταμίνης D...


Επειδή υπήρξαν πολλές αντιδράσεις προσθέτω τα παρακάτω...
Αν αναγκαστικά πρέπει να κάτσετε στον ήλιο για περισσότερο από 20 λεπτά και καίγεστε εύκολα λόγω πολύ λευκού δέρματος προτιμήστε τα λεγόμενα φυσικά αντηλιακά (sunblocks) από τα χημικά (sunscreens).


ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ

  1. Ο δείκτης SPF σημαίνει το εξής. Αν έχουμε για παράδειγμα κάποιον που φορά αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) 15, αυτός μπορεί να μείνει στον ήλιο 15 φορές περισσότερη ώρα από όσο αν δε φορούσε.
  2. Ο δείκτης SPF δείχνει την προστασία που παρέχουν τα αντηλιακά ΜΟΝΟ από τις UVB ακτινοβολίες (στα sunscreens) μέσω των ουσιών PABA. Κάποια αντηλιακά που περιέχουν τις ουσίες οξυβενζόλη, αβοβενζόλη προστατεύουν εν μέρει και από τις ακτινοβολίες UVA αλλά δεν έχει βγει ακόμα δείκτης προστασίας για αυτές τις ακτινοβολίες.
  3. Οι όροι στα αντηλιακά "water resistant" και "waterproof" έχουν τη διαφορά ότι τα πρώτα συγκρατούν τον δείκτη προστασίας τους για 40 λεπτά τουλάχιστον μέσα στο νερό ενώ τα δεύτερα για τουλάχιστον 80.
  4. Η διαφορά των χημικών αντηλιακών (sunscreens) από τα φυσικά (sunblocks)... Χοντρικά τα χημικά αντηλιακά απορροφούν μέρος της UVB και ίσως και UVA ακτινοβολίας ενώ τα φυσικά τις αντανακλούν. 
  5. Τα φυσικά αντηλιακά δε μπορούν να έχουν τον ίδιο δείκτη προστασίας με τα χημικά επειδή δε μετριέται η προστασία τους με τον ίδιο τρόπο.
ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ Η ΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΕΙΤΕ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕΣΩ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΕΛΩΝ!
 


Αν κοιτάμε τον ήλιο απευθείας είναι λογικό να προκληθούν βλάβες στα μάτια μας καθώς επίσης το ίδιο συμβαίνει και αν υπάρχει αντηλιά (οι UVA εξακολουθούν να υπάρχουν)..

Επίσης δε θέλω να κατηγορούμε ΜΟΝΟ τον ήλιο για βλάβες στα μάτια όπως ο καταρράκτης. Είναι αλήθεια ότι υπεριώδεις ακτινοβολίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβες όμως είναι μόνο ένας παράγοντας από τους πολλούς. 
Σημαντικότερος παράγοντας που θεωρώ ότι εξηγεί την αύξηση των κρουσμάτων καταρράκτη για παράδειγμα είναι το κάπνισμα, ο αλκοολισμός, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή (μεγάλες ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών και ελάχιστα φρούτα και λαχανικά). Τα τελευταία περιέχουν τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά και βιτC τα οποία προστατεύουν το φακό του ματιού από τη συσσώρευση πρωτεϊνών που ευθύνεται ο καταρράκτης.. Η βιταμίνη Ε επίσης προστατεύει τα μάτια και ακόμα περισσότερο τα καροτονοειδή όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.
 
Το ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξηθεί τα κρούσματα καταρράκτη στους ανθρώπους είναι πολύ λογικότερο να οφείλεται στη πανάθλια διατροφή που κάνουνε παρά στην τρύπα του όζοντος που σιγά πια! πόσο περισσότερη υπεριώδης ακτινοβολία να περνάει! Η UVC ακόμα δε μπορεί!

Δε θεωρώ ότι το κοκκίνισμα των ματιών ή ακόμα και ο καταρράκτης (που είπαμε δε φταίει μόνο ο ήλιος!) που θα μπορούσε να πάθει κάποιος είναι σοβαρότερο από το πλήθος ασθενειών όπως ο καρκίνος που μπορείς να πάθεις αν ποτέ δε βγαίνεις στον ήλιο όπως βγαίνανε οι παππούδες μας.

...........................................................................................................................................................

  1. KC Farmer and 
  2.  
  3. MF Naylor
  4. Sun exposure, sunscreens, and skin cancer prevention: a year-round concern

Ainsleigh, H. Gordon. Benefical effects of sun exposure on cancer mortality. Preventive Medicine, Vol. 22, 1993, pp. 132-40


Philippe Autier, Mathieu Boniol, Jean-François Doré. Sunscreen use and increased duration of intentional sun exposure: Still a burning issue. International Journal of Cancer. Volume 121, Issue 1, pages 1–5, 1 July 2007
C F Garland, F C Garland, and E D Gorham. Could sunscreens increase melanoma risk?

LOIS Y. MATSUOKA, LORRAINE IDE, JACOBO WORTSMAN, JULIA A. MACLAUGHLIN, MICHAEL F. HOLICK. Sunscreens Suppress Cutaneous Vitamin D3 Synthesis. doi: 10.1210/jcem-64-6-1165 The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism June 1, 1987 vol. 64 no. 6 1165-1168

Ευθαλία Λιαπαρινού. Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ.

6 σχόλια:

  1. υπέροχο το άρθρο!!!!!!
    σβήνουμε ότι έχουμε μάθει με την πλήση εγκεφάλου και αρχίζουμε...μια νέα ζωή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας αγαπω ολους!Σας ευχαριστω.δεν ειμαι μονος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σίγουρα το άρθρο είναι καταπληκτικό. Λόγο δουλειάς είμαι στον δρόμο όλη την ημέρα , χωρίς γυαλιά ηλιου δεν βλέπω τίποτα σχεδόν και βάζω αντηλιακό στα ακάλυπτα μέρη του σώματος ,χέρια και πρόσωπο . Τα γυαλιά είναι από μαγαζί όχι από τον δρόμο θα ήθελα την προτασή σας . Ευχαριστώ πολύ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τα γυαλιά ηλίου σε περίπτωση που είμαστε αναγκασμένοι να βρισκόμαστε συνεχώς σε εξωτερικό περιβάλλον και κυρίως αν είμαστε στο αυτοκίνητο θεωρώ ότι χρειάζονται με κάποιο μέτρο. Παρόλα αυτά πρέπει να υπάρχει και η κατάλληλη προστασία όταν τα φοράμε στο δέρμα μας, δηλαδή να είμαστε "καλυμένοι" με ρούχα επειδή όπως είπα το σώμα μας δε μπορεί να μας προστατέψει επαρκώς αν εμείς το κάνουμε να μπερδέψει τη νύχτα με τη μέρα.
      Όλα τα γυαλιά που είναι από οπτικά προσφέρουν 100% προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες.. Τα ψεύτικα γυαλιά είναι καταστροφή για τα μάτια.. Δε νομίζω ότι θα μπορούσα να αντικαταστήσω τη γνώμη του οπτικού.. Μιά χαρά ξέρει!
      Αλήθεια γιατί βάζετε τόσο αντιλιακό? ακόμα και το χειμώνα? τι δουλειά κάνετε αν επιτρέπεται?

      Διαγραφή