Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011

ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ - ΡΟΔΙ (βατόμουρα, φράουλες, φραγκοστάφυλλα)

Ρόδι (ή βατόμουρα ή φράουλες εναλλακτικά)
Από τα πιο πλούσια φρούτα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και με πλήθος βιταμινών (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ) που δημιουργεί μία ασπίδα προστασίας ενάντια στην οξείδωση της κακής χοληστερόλης και διάφορους τύπους καρκίνου.



Περιέχει επίσης σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.
Οι ιδιότητές του πάμπολλες όπως αντιγηραντικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές καθώς επίσης είναι κατάλληλο φρούτο για τους υπερτασικούς όπως και η μπανάνα λόγω του καλίου.


Σαν φρούτο της γονιμότητας όπως ήταν γνωστό από την αρχαιότητα, ασκεί ευεργετικές επιδράσεις στον προστάτη, τους μαστούς και βελτιώνει την ερωτική λειτουργία όπως τα προβλήματα στύσης.

Δοκιμάστε το με γιαούρτι και λιναρόσπορους!




ανά ρόδι (περίπου 280 γρ.)*

Ενέργεια234 kcal
Πρωτεΐνες4,71 γρ.
Λιπαρά3,30 γρ.
Υδατάνθρακες52,73 γρ.
Φυτικές ίνες11,3 γρ.
Ασβέστιο28 mg
Σίδηρο0,85 mg
Μαγνήσιο34 mg
Φώσφορο102 mg
Κάλιο666 mg
Νάτριο8 mg
Ψευδάργυρος0,99 mg
Χαλκός0,446 mg
Σελήνιο1,4 mcg
Βιταμίνη C28,8 mg
Νιασίνη (Β3)0,826 mg
Φυλλικό οξύ107 mcg
Βιταμίνη Ε1,69 mg
Βιταμίνη Κ46,2 mcg
* Πηγή: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 21 (2008)



Arpita Basu, Kavitha Penugonda. Pomegranate juice: a heart-healthy fruit juice. Nutrition Reviews. Volume 67, Issue 1, pages 49–56, January 2009


María I. Gil, Francisco A. Tomás-Barberán, Betty Hess-Pierce, Deirdre M. Holcroft, and Adel A. Kader. Antioxidant Activity of Pomegranate Juice and Its Relationship with Phenolic Composition and Processing. J. Agric. Food Chem., 2000, 48 (10), pp 4581–4589 DOI: 10.1021/jf000404a

Ephraim P. Lansky, Robert A. NewmanPunica granatum (pomegranate) and its potential for prevention and treatment of inflammation and cancer. Punisyn Pharmaceuticals, Ltd., P.O.B. 9945, Haifa, Israel. Journal of Ethnopharmacology. Volume 109, Issue 2, 19 January 2007, Pages 177–206.

2 σχόλια:

  1. άραγε το σκεύασμα συμπυκνωμένου ροδιού που βρίσκουμε στα καταστήματα που πουλάνε αραβικά ή τουρκικά προιόντα, να έχει ακόμα όλες αυτές τις ιδιότητες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το συγκεκριμένο το βρήκα σήμερα στην Αθήνα ελληνικής προέλευσης σε ένα μαγαζί στην Ευριπίδου που πουλάει παστουρμάδες και τέτοια..σάλτσα ροδιού για σαλάτες και τέτοια! δε ξέρω μόνο αν υπάρχει διαφορά στην τιμή...

    τώρα όσον αφορά τις ιδιότητες..διαφέρει σίγουρα..για παράδειγμα έχει σε μεγαλύτερη ποσότητα κάποια αντιοξειδωτικά λόγω της συμπύκνωσης αλλά έχει χάσει άλλα όπως και βιταμίνες C και του συμπλέγματος Β οι οποίες καταστρέφονται εύκολα με τη θέρμανση...

    Επίσης σίγουρα γίνεται πολύ πλούσιο σε μέταλλα όπως το κάλιο και ο φωσφόρος! (κάνει δηλαδή καλό στα μάτια, τα κόκαλα και την πίεση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή