Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Οι μεταλλαγμένοι σπόροι και ο έλεγχος της διατροφής

Ένα εξαιρετικό βίντεο ακολουθεί το οποίο μιλάει για τους αγρότες σε όλο τον κόσμο και τα παγκόσμια συμφέροντα των βιομηχανιών τροφίμων γιγάντων όπως η αμερικανική Monsanto, οι οποίες προσπαθούν να ελέγξουν τον κόσμο ελέγχοντας τους σπόρους.

Λυπάμαι που δεν έχει υπότιτλους στα ελληνικά είναι εξαιρετικό.

http://seedsoffreedom.info/
Ένας γενετικά τροποποιημένος σπόρος μπορεί να πατενταριστεί (δεδομένου ότι περιέχει γενετικό υλικό, δηλαδή γονίδια που είναι πατέντα της εταιρείας), πράγμα που σημαίνει ότι οι αγρότες πρέπει αναγκαστικά να αγοράζουν κάθε χρόνο νέους σπόρους από την κάθε εταιρεία αφού οι σπόροι είναι σχεδιασμένοι να μην αναπαράγονται.
Πολλοί αγρότες εξαναγκάστηκαν στην κυριολεξία να πάρουν μεταλλαγμένους σπόρους λόγω των γειτόνων τους των οποίων οι σπόροι μεταφέρθηκαν με τον άνεμο στο χωράφι τους. Έτσι μετά από ελέγχους των εταιρειών για "seed piracy" γίνονται μηνύσεις από μέρους των εταιρειών που συνεπάγεται τεράστιο κόστος για τον αγρότη στα δικαστήρια.

Είναι ωραίο να έχεις στο χωράφι σου φυτεμένο καλαμπόκι που έχει την ιδιότητα να παράγει το δικό του φυτοφάρμακο. Αλλά για πόσο θα ισχύει κάτι τέτοιο αφού αργότερα εμφανίζονται σούπερ εχθροί που έχουν την ικανότητα να καταστρέψουν τη σοδειά.

Και όμως μπορεί...

Οι συνέπειες στην τσέπη των αγροτών καταστροφικές, στη φύση και την ποικιλομορφία της μη αντιστρέψιμες και στην υγεία του καταναλωτή πιθανότατα δραματικές αν λάβουμε υπόψη την τελευταία γαλλική έρευνα σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό που έκρινε το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της εταιρείας Monsanto καθώς και τα ίχνη από τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων της ίδιας εταιρείας ότι προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο συκώτι και τα νεφρά καθώς και όγκους σε ποντίκια.
Είναι μία έρευνα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις παγκοσμίως και αδιαμφισβήτητα πρέπει να κάνει πολλούς από εμάς να διερωτηθούμε για ποιο λόγο είναι η πρώτη σοβαρή έρευνα που γίνεται παρόλο που τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα κυκλοφορούν στην αγορά για περίπου 20 χρόνια...

Gilles-Eric Séralini, Emilie Clair, Robin Mesnage, Steeve Gress, Nicolas Defarge, Manuela Malatesta, Didier Hennequin, Joël Spiroux de Vendômois. Long term toxicity of a Roundup herbicide and a Roundup-tolerant genetically modified maize.
Food and Chemical Toxicology, DOI: 10.1016/j.fct.2012.08.005\

1 σχόλιο:

  1. είναι συνκλοστικο! Ας αντισταθούμε εναντια στο θανατο που μας ποτιζουν οι μεγαλοβιομηχανιες και οι πολυεθνικες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή