Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΣΟΓΙΑ

Η σόγια είναι ένα όσπριο το οποίο πραγματικά έχει φοβερή διατροφική αξία αν το συγκρίνουμε με άλλα όσπρια και γενικά όλα τα τρόφιμα. Για αυτό το λόγο σήμερα θεωρείται μία υπερτροφή και έχει πολλούς υποστηρικτές ανά τον κόσμο... Είναι η βασική πηγή πρωτεΐνης για τους χορτοφάγους.
Εγώ θα σας δείξω την άλλη άποψη σχετικά με τη σόγια... Ας πούμε όμως γιατί όλοι τη θεωρούν φοβερή...
Είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη, πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών φυτοχημικών ουσιών, με μεγάλη περιεκτικότητα σε μέταλλα όπως ο φωσφόρος, το κάλιο, ο σίδηρος, το ασβέστιο, κλπ. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι έχει τεράστια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και υψηλής σχετικά βιολογικής αξίας. 12 φορές περισσότερη από το γάλα! 4 φορές περισσότερη από τα αυγά και 2 φορές περισσότερη από το κρέας!!! 
Υποστηρίζουν ότι την καταναλώνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια λαοί ολόκληροι της Ασίας και μάλιστα σε ποσότητες, έχει υπέροχη γεύση, είναι πλούσια στη σπάνια βιταμίνη Β12, είναι αντικαρκινική τροφή, μειώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, προστατεύει τα νεφρά αφού η πρωτεΐνη της σόγιας δεν τα επιβαρύνει όπως του κρέατος, προστατεύει από τις καρδιοπάθειες, βοηθά τη λειτουργία της μάθησης, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, βοηθά στον έλεγχο της χοληστερίνης, προστατεύει από την οστεοπόρωση, κλπ... Επίσης προστατεύεις το περιβάλλον με το να καταναλώνεις σόγια αντί κρέατος λόγω μειωμένων εκπομπών CO2 και είναι η τροφή που θα σώσει τους τριτοκοσμικούς λαούς από την πείνα.
Αυτοί όμως οι ισχυρισμοί είναι μισές αλήθειες ή ασάφειες...
  • Η σόγια σαν τρόφιμο άρχισε να καταναλώνεται όντως πολύ παλιά, περίπου το 1134-246 π.Χ μόνο όμως, όταν οι Κινέζοι ανακαλύψανε ότι μπορούν να τη ζυμώσουν σε προϊόντα που λέγονται natto, tempeh, tamari (είδος σάλτσας σόγιας).
  • Οι Ασιάτες δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σόγιας παρά μόνο περίπου 10g ημερησίως, δηλαδή 2 κουταλιές της σούπας και δε τη χρησιμοποιούν για να αντικαταστήσουν τα ζωικά τρόφιμα. 
  • Η πρωτεΐνη της σόγιας δεν είναι τόσο υψηλής βιολογικής αξίας όσο λένε αφού δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα όπως τα ζωικά τρόφιμα. Τις λείπουν τα θειώδη αμινοξέα όπως η μεθειονίνη αλλά και το μη απαραίτητο κυστίνη. Επίσης ο τρόπος επεξεργασίας της σόγιας σήμερα καταστρέφει τη λυσίνη. Επιπλέον περιέχει αναστολείς ενζύμων που αναστέλλουν τα ένζυμα που εξασφαλίζουν την πέψη των πρωτεϊνών και την απορρόφηση των αμινοξέων.
  • Η σόγια όχι μόνο δε δίνει βιταμίνη Β12 αλλά μπορεί να προκαλέσει και ανεπάρκειες σε αυτή. Μόνο τα ζυμωμένα προϊόντα της περιέχουν λόγω των μικροοργανισμών που την παράγουν.
  • Επίσης η σόγια σε καμία περίπτωση δεν προστατεύει από οστεοπόρωση αφού το ασβέστιο που περιέχει ενώνεται με τα οξαλικά και τα φυτικά οξέα της σόγιας και αποβάλλεται από το σώμα επιβαρύνοντας τα νεφρά. Επίσης αυτές οι ουσίες εμποδίζουν να απορροφηθούν και η βιταμίνη Β12 και τα άλλα μέταλλα της (ψευδάργυρος, σίδηρος, μαγνήσιο, κλπ).
  • Οι ισοφλαβόνες που περιέχει σε τόσο μεγάλη ποσότητα (φυτο-οιστρογόνα) όχι μόνο δεν είναι καλά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού αλλά μπορεί να ευνοήσουν την αύξηση των καρκινικών κυττάρων, αφού μπλοκάρουν τα οιστρογόνα που παράγονται φυσιολογικά. 
  • Επίσης έρευνα έδειξε ότι 4 κουταλιές σούπας σόγια την ημέρα μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό (μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδή) που να έχει σα συνέπεια κούραση, λήθαργο, δυσκοιλιότητα και αύξηση βάρους.
  • Όχι μόνο δε βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών αλλά τα επιβαρύνει πάρα πολύ λόγω της μεγάλης ποσότητας οξαλικών οξέων που περιέχει η σόγια, τα οποία σιγά σιγά μπορεί να προκαλέσουν νεφρολιθίαση (πέτρες από οξαλικό ασβέστιο).
  • Όσον αφορά αν πρέπει οι γυναίκες να την τρώνε κατά την εμμηνόπαυση, αυτό μπορεί να προκαλέσει όγκους εξαιτίας των οιστρογόνων καθώς επίσης η κακή λειτουργία του θυρεοειδή που προκαλείται συνδέεται με δυσκολίες στην εμμηνόπαυση.
  • Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία συγκριτικά με το τι φωνάζουν όλοι όσον αφορά την αντικαρκινική της δράση και μάλιστα φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει και καρκίνο. Περιέχει ουσίες όπως η αιμοσυγκολλητίνη η οποία προάγει τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων και αναστέλλει την πρόσληψη οξυγόνου. Επίσης περιέχει αναστολείς της τρυψίνης που ενδέχεται να προκαλέσουν διόγκωση του παγκρέατος και έπειτα παγκρεατικό καρκίνο.
  • Μπορεί σε κάποιους ανθρώπους η σόγια να μειώνει τη χοληστερίνη αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη για το ότι η μειωμένη χοληστερίνη από μόνη της ευθύνεται για τις καρδιοπάθειες!!!
  • Όχι μόνο δε βοηθά στη μάθηση αλλά ιαπωνική έρευνα έδειξε ότι άτομα που τρώγανε tofu κατά τη μέση ηλικία τους, αργότερα όταν γεράσανε εμφάνισαν τη νόσο Alzheimer.
  • Η σόγια φυσικά και δε προστατεύει το περιβάλλον αφού η πλειοψηφία των καλλιεργειών είναι μεταλλαγμένη, γεγονός που είναι καταστροφικό για το οικοσύστημα!
  • Η σόγια δεν είναι η λύση για να ταϊστούν οι τριτοκοσμικοί λαοί αφού στις τριτοκοσμικές χώρες οι παραδοσιακές καλλιέργειες ξεριζώνονται για να φυτευτεί η γενετικά τροποποιημένη σόγια.
  • Η σόγια ΔΕΝ έχει υπέροχη γεύση τουλάχιστον όσον αφορά το "γάλα" σόγιας και θα το καταλάβετε αν τη φτιάξετε σπίτι σας με φασόλια σόγιας αφού βρωμάει αν δε βάλεις πολύ βανίλια ή κανέλα ή οτιδήποτε... Η ωραία γεύση στα επεξεργασμένα προϊόντα σόγιας προέρχεται από τις αρωματικές ύλες που προστίθενται. 
Το χειρότερο είναι όταν κάποιοι γονείς vegans ταΐζουν τα νεογέννητα με γάλα σόγιας. Κάτι το άκρως επικίνδυνο αφού προκαλεί υπανάπτυξη στα αγόρια, πρόωρη ανάπτυξη στα κορίτσια καθώς επίσης οι βρεφικές φόρμουλες σόγιας έχουν συνδεθεί με αυτοάνοσες θυρεοειδοπάθειες  μέχρι και το θάνατο!

Ζύμωση σάλτσας σόγιας
Η ζύμωση είναι μία διαδικασία κατά την οποία μικροοργανισμοί καταναλώνουν κάποια συστατικά από ένα τρόφιμο και παράγουν άλλα. Η σόγια ζυμώνεται όπως συμβαίνει και με το μούστο που γίνεται κρασί, το γάλα που γίνεται γιαούρτι και τυρί, κλπ.
Η πραγματική πολύ καλή τροφή αλλά όχι και υπερτροφή δεν είναι η αζύμωτη αλλά η ζυμωμένη σόγια!
Κατά τη ζύμωση τα τρόφιμα γίνονται περισσότερο εύπεπτα και συνεπώς η θρεπτική τους αξία για τον άνθρωπο πολλαπλασιάζεται. Επίσης αποικοδομούνται ουσίες όπως πολλά από τα φυτικά οξέα από τους μικροοργανισμούς και έτσι τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα) απορροφούνται πολύ περισσότερο.

Αζύμωτη σόγια είναι τα απλά φασόλια σόγιας, το γάλα σόγιας, το tofu, ο κιμάς σόγιας και όλα τα "κρέατα", "λουκάνικα", κλπ από σόγια.
Από την άλλη προϊόντα ζυμωμένης σόγιας είναι τα:
Tempeh: Λόγω της ζύμωσης, οι υδατάνθρακες που περιέχει γίνονται πιο εύπεπτοι (ολιγοσακχαρίτες) κι έτσι δεν υπάρχει το πρόβλημα δυσπεψίας, φουσκώματος και αερίων που έχουμε με το tofu. Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Β12 που παράγεται από τα βακτήρια που το φτιάχνουν, όμως αυτό ισχύει μόνο για τα παραδοσιακά tempeh και όχι σε αυτά που φτιάχνονται στις δυτικές χώρες λόγω διαφορετικών στελεχών μικροοργανισμών που χρησιμοποιούνται για τη ζύμωση.
Natto: Είναι πλούσιο σε ευεργετικά για τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου βακτήρια, αλλά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο επειδή περιέχουν πολλά φυτοοιστρογόνα τα οποία μόνο σε λογικές ποσότητες βοηθούν να καταπολεμηθεί ο καρκίνος του μαστού. Επίσης είναι πλούσια στο ένζυμο νατοκινάση (nattokinace) που φαίνεται να προλαμβάνει τους θρόμβους και να είναι κατά του Alzheimer.
Miso: Πλούσιο σε γαλακτικά βακτήρια, περιέχει πολύ λεκιθίνη, ένα φωσφολιπίδιο που δημιουργείται κατά τη ζύμωση και φαίνεται να βοηθά να μειωθεί η αρτηριακή πίεση. Μπορεί ακόμα να προστατέψει όσο γίνεται φυσικά από την ακτινοβολία (radiation sickness).
 
Σάλτσα σόγιας: Υπάρχουν πολλά είδη σάλτσας σόγιας. Η κινέζικη σκουρόχρωμη σάλτσα σόγιας μετά από έρευνες φαίνεται ότι περιέχει 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σχέση με το κόκκινο κρασί. Επίσης είναι πλούσια σε γαλακτικά βακτήρια και έχει ισχυρά αντιαλλεργικές ιδιότητες. Βέβαια έχει πολύ αλάτι (για να διατηρηθεί) και σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να την πιούμε όπως κάνουμε με το κρασί...

Η κατανάλωση μικρών ως μετρίων ποσοτήτων ζυμωμένων προϊόντων σόγιας είναι ασφαλή αλλά και προσφέρουν οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν η σόγια δε λέει ότι είναι non GMO (μη γενετικά τροποποιημένη) τότε είναι...
Η σόγια κρύβεται παντού στα τρόφιμα! Ελπίζω να μη θεωρείται ότι πρόσθετα συστατικά όπως η λεκιθίνη σόγιας και πολλά άλλα που περιέχονται σε μία τεράστια γκάμα τροφίμων είναι από non GMO σόγια... Θα πρότεινα απλά να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και να μην προτιμάτε τα τρόφιμα με ασαφείς πληροφορίες... Εξάλλου όσο πιο επεξεργασμένα τα τρόφιμα τόσο πιο πολλά πρόσθετα περιέχουν. 

Επίσης όταν έχουμε μεταλλαγμένη σόγια είτε αυτή ζυμωθεί είτε όχι εξακολουθεί να είναι από μεταλλαγμένη σόγια...
Ένα βασικό που πρέπει να ξέρετε γενικά για τη σόγια που καλλιεργείται είναι ότι το 80% αυτής τουλάχιστον είναι γενετικά τροποποιημένη (GMO). Προσωπικά είμαι κατά των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων όχι επειδή ίσως βλάπτουν μακροπρόθεσμα την υγεία... Αν και μάλλον αυτό ισχύει αφού από έρευνες έχει φανεί πως είναι πιθανόν να προκαλέσουν αλλεργίες, αύξηση της αντίστασης κάποιων μικροβίων στα αντιβιοτικά, κλπ. Αυτό δε το ξέρουμε ακόμα όμως με σιγουριά..

Διαταράσσουν όμως τη φυσική ισορροπία του περιβάλλοντος, επικρατούν πάνω στα άλλα είδη που έπειτα απειλούνται υπό εξαφάνιση αφού δε μπορούν να τα ανταγωνιστούν. Μπορεί να προκληθεί γενετική μόλυνση και σε άλλα φυτά λόγω απελευθέρωσης νέων γονιδίων (μέσω της γύρης για παράδειγμα) σε άλλα φυτά μη μεταλλαγμένα. Πιο ανθεκτικά ζιζάνια μπορεί να δημιουργηθούν με αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών φυσιολογικών ειδών!
Η επιστήμη όπως είναι σήμερα απλά δεν είναι έτοιμη να παίξει με τόσο πολύπλοκα πράματα.. Να κάνει το Θεό. 
GMO: Genetically Modified Organism ή GE: Genetically Engineered 
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα σύμφωνα με τη greenpeace εισάγονται 250.000 τόνοι μεταλλαγμένης σόγιας από ΗΠΑ και Αργεντινή. Εννοείται ότι χρησιμοποιούνται σε ζωοτροφές χωρίς να χρειάζεται να αναφέρεται αυτή η πρακτική πουθενά... Φυσικά το ίδιο συμβαίνει και με άλλα τρόφιμα όπως το καλαμπόκι.

ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ;
Καταναλώνετε σόγια με μέτρο και όχι σαν αντικατάστατο του κρέατος.
Προτιμάτε να καταναλώνετε ζυμωμένα προϊόντα σόγιας και πάλι όχι σε μεγάλες ποσότητες.
Μην αγοράζετε οποιοδήποτε προϊόν σόγιας που δεν ξεκαθαρίζει ότι είναι μη γενετικά τροποποιημένο.
Μην το καταναλώνετε αν έχετε πρόβλημα θυρεοειδή και ιδιαίτερα υποθυρεοειδισμό.
...........................................................................................................................................
Daniells, Stephen (6 June 2006). "Antioxidant-rich soy sauce could protect against CVD". National University of Singapore 


Addressing the Soy and Breast Cancer Relationship: Review, Commentary, and Workshop Proceedings. JNCI J Natl Cancer Inst (20 September 2006) 98 (18): 1275-1284.doi: 10.1093/jnci/djj356

A H Wu, M C Yu, C-C Tseng and M C Pike. Epidemiology of soy exposures and breast cancer risk. British Journal of Cancer (2008) 98, 9–14. doi:10.1038/sj.bjc.6604145

Bruce J. Trock, Leena Hilakivi-Clarke and Robert Clarke. Meta-Analysis of Soy Intake and Breast Cancer Risk. JNCI J Natl Cancer Inst Volume 98, Issue 7Pp. 459-471



Coral A Lamartiniere. Protection against breast cancer with genistein: a component of soy1,2,3
American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 71, No. 6, 1705S-1707s, June 2000

Mark J. Messina and Charles L. Loprinzi. Soy for Breast Cancer Survivors: A Critical Review of the Literature
The American Society for Nutritional Sciences J. Nutr. 131:3095S-3108S, November 2001

Daniel R Doerge, Hebron C Chang. Inactivation of thyroid peroxidase by soy isoflavones, in vitro and in vivo. Journal of Chromatography B. Volume 777, Issues 1–2, 25 September 2002, Pages 269–279

28 σχόλια:

  1. Πολύ κατατοπιστικό άρθρο, στην μικρή μου (1,5 έτους), λόγω αλλεργίας στα γαλακτοκομικά, δίνω καθημερινά γιαούρτι σόγιας (περί τα 100 γρ., sojade, bio-non gmo), μαζί με νιφάδες βρώμης, μαύρη σταφίδα, αποξηραμένο σύκο, θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα (θεωρώ ότι είναι αρκετά ζυμωμένο προϊόν); Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όμως έριξα μία ματιά στην εταιρεία που λέτε και τα προϊόντα της και είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με κάποια που χει το σούπερ μάρκετ.. Και ζυμωμένα.. Μιά χαρά.. Εγώ θα πρότεινα να εναλλάσετε τη σόγια και με γιαούρτια άλλων ξηρών καρπών πχ αμύγδαλο.

      Διαγραφή
  2. καλησπερα,εχω υποθυρεοειδισμο και το τελευταιο διαστημα πινω γαλα απο σογια...επισης σκεφτομαι σοβαρα να γινω χορτοφαγος και να αντικαταστησω το κρεας με σογια ΟΜΩΣ διαβαζοντας τα παραπανω φοβηθηκα,τελικα να συνεχισω να πινω γαλα απο σογια?και με τι μπορω να αντικαταστησω το κρεας αν οχι με τη σογια?ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, ωχ δε θέλω να φοβίζω τον κόσμο γενικά... Ακούστε να δείτε τι θα σας πρότεινα εγώ. Αν θέλετε να γίνετε χορτοφάγος μη βλέπετε τη σόγια ως αντικατάστατο του κρέατος απλά σαν ένα τρόφιμο όπως τα άλλα. Αντικαταστείστε το κρέας με ρύζι με όσπρια, μανιτάρια ή και με κινόα.. Υπάρχουν άπειρες επιλογές για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αλλά και ο συνδυασμός χορτοφαγικών τροφίμων μπορεί να δώσει πρωτεΐνες που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα όπως γίνεται και με το κρέας.
      Όσον αφορά το γάλα σόγιας εγώ θα το ενάλλαζα με γάλα αμυγδάλου καρυδιού και άλλων ξηρών καρπών. Προτιμήστε γάλα σόγιας BIO για να μην είναι από γενετικά τροποποιημένη σόγια και πάντα με μέτρο και όλα μιά χαρά!
      Και σας ενθαρρύνω να αγοράσετε τους δικούς σας ξηρούς καρπούς και να κάνετε το δικό σας γάλα από τέτοιους πολύ καλύτερο από τα προϊόντα που πουλάνε που είναι τόσο ακριβά και πάντα με λιγότερο εκχύλισμα από όσο θα μπορούσαν να έχουν.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα,παρακαλώ διόρθωσε το άρθρο γιατί γίνεται παραπληροφόρηση .
    Μόνο στην πρώτη παράγραφο υπάρχουν 2 λάθη, 1ον) η σόγια περιέχει όλα τα αμινοξέα τουλάχιστον 1 φορά η' σχεδόν της διπλάσιες ποσότητες αναλογικά σε σύγκριση πχ. με κρέας απο κοτόπουλο και 2ον) η κυστίνη δεν είναι ένα απο τα 9 απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό.Επίσης τα φυτο-οιστρογόνα δεν επηρεάζουν σχεδόν καθόλου τον ανθρώπινο οργανισμό λόγο του οπως λέει και η λέξη είναι φυτικής προέλευσης,συκριτικά με τα οιστρογόνα ζωικής προέλευσης όπως πχ απο την κόττα,το γάλα αλλά και τα τυριά τα οποία περιέχουν σε πολλαπλάσιες ποσότητες..
    Πηγές: http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4378/2
    https://en.wikipedia.org/wiki/Essential_amino_acid

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε δίκιο για το ότι η κυστίνη όπως και η κυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο είναι μη απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό και θα διορθωθεί.
      Παρόλα αυτά η σόγια δεν περιέχει διπλάσιες ποσότητες αμινοξέων με το κοτόπουλο και το κρέας αν και υπερτερεί σε κάποια όπως και το αντίστροφο.

      http://www.medbio.info/Horn/Time%206/protei4.gif

      Τέλος δεν λέω στο άρθρο ότι τα φυτοοιστρογόνα είναι επικίνδυνα αλλά ότι μπορεί να γίνουν επικίνδυνα σε περίπτωση υπερκατανάλωσης και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για βρέφη.

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074428/

      Όσον αφορά τα ζωικά οιστρογόνα ποτέ δεν έκανα σύγκριση στο άρθρο και επίσης είναι κάτι που δεν έχει ακριβώς εξακριβωθεί όπως και με τα φυτικά.
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11392381

      Διαγραφή
  4. ρε παιδια πραγματικα τι να κανω? διαβαζω αρθρα οτι το γαλα της αγελαδας ειναι κακο οτι μπλα μπλα οτι προκαλει καρκιο εχει αντιβιωσης μπλα μπλα... σκεφτοουν να αρχισω το γαλα απο σογια βλεπω αλλα αρνητικα παλι τα ιδια με το αλλο... τι να κανω?? μου αρεσει πολυ το γαλα και καθε μερα ξεκιναω την μερα μου με αυτο ... αλλα ειλικρινα δεν ξερω πια ποιος λεει αληθεια ποιος ψεμματα και τι ισχυει τελικα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κοιτάχτε να δείτε... αν υπάρχει το μέτρο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη σόγια όπως και κάθε τρόφιμο. Όπως είπα και πριν απλά είναι καύτερο να προτιμάτε ζυμωμένα προϊόντα σόγιας και γενικά όλα να είναι βιολογικά γιατί αλλιώς κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για μεταλλαγμένη σόγια.
      Εκτός αυτού προτείνω να εναλλάσετε το γάλα σόγιας με γάλα άλλων καρπών όπως αμυγδάλου, καρυδιού, κλπ.
      Το κατσικίσιο γάλα και το βουβαλίσιο (καλά το γαϊδούρας είναι απλησίαστο στην τιμή) είναι πολύ καλές εναλλακτικές επίσης του αγελαδινού γάλακτος. Απλά όλα αυτά θέλουν ένα μέτρο...

      Διαγραφή
    2. Μπορείς να προτιμήσεις γάλα από ρύζι, καναβη, αμύγδαλα, φουντουκι κ ακόμα πολλά που υπάρχουν στο εμπόριο. Επίσης μπορείς να καταναλωτές το γάλα σόγιας με μέτρο. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι ηθικοι κ υγείας για να μην καταναλωνουμε ζωικο γάλα και παράγωγα του. Εδώ είναι μερικοί από αυτούς https://youtu.be/UcN7SGGoCNI

      Διαγραφή
  5. Όταν λέτε ότι μπορούμε να καταναλώνουμε γάλα σόγιας, αλλά με μέτρο, μπορείτε να γίνεται πιο κατατοπιστική? Δηλαδή ποια θα μπορούσε να είναι μια ασφαλης ημερήσια ποσότητα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε περίπτωση που έχετε κόψει εντελώς τα γαλακτοκομικά θα πρότεινα εναλλαγή γάλακτος σόγιας με αμυγδάλου, ρυζιού, κλπ. Αλλά ακόμα και ένα ποτήρι την ημέρα γάλα σόγιας κατά προτίμηση βιολογικό (αλλιώς είναι GMO) δε θα δημιουργούσε κάποιο πρόβλημα.

      Διαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειναι σιγουρο οτ η bio σογια η το bio καλαμποκι δεν ειναι gmo; το ρωταω γιατι αν δεν εχει μεινει ιχνος απο τον αρχικο φυσικο καρπο πως γινεται να μην ειναι κ αυτο gmo? ( απλα καλλιεργουνται με τις βιολογικες προδιαγραφες). Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι βέβαια, ανάμεσα στους κανονισμούς των βιολογικών προϊόντων ένα βασικό σημείο για να πάρουν πιστοποίηση ότι είναι βιολογικά είναι να μη χρησιμοποιούνται γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί.

      Διαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η έρευνα η οποία έχεις κάνει δεν είναι εμπεριστατωμένη όταν βασίζεις τα περισσότερα σου δεδομένα στο wikipedia η οποία πηγή δεν είναι επιστημονικά επικυρωμένη ! Το wikipedia δεν είναι επιστημονικά αποδεκτή πηγή άρα ότι έγραψες είναι απλά γενικά συμπεράσματα σου από ότι βρήκες στο διαδίκτυο ( μη επιστημονικά )...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Διαβαζοντας προσεκτικοτερα το αρθρο και τη βιβλιογραφια μπορεις να δεις οτι υπαρχουν 7 δημοσιευσεις απο διακεκριμενα επιστημονικα περιοδικα απο τις οποιες εχω αντλησει τις πληροφοριες για τους πιθανους κινδυνους της σογιας σε υπερκαταναλωση. Οι πηγες του wikipedia που χρησιμοποιησα ειναι μονο για το τι ειναι τα διαφορα προιοντα σογιας και πως φτιαχνονται κατι το οποιο δε νομιζω οτι χρειαζεται ιδιαιτερη επιστημονικη τεκμηριωση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εμένα μου φάνηκε κάπως να βλέπω βιβλιογραφία τύπου wiki αλλα υπήρχαν αρκετά άρθρα και από pub med. Η σογια είναι αμφιλεγόμενο τρόφιμο και όπως όλα τα τρόφιμα έχει θετικά και αρνητικά. Το ίδιο μπορούμε να πούμε οτι μπορει να συμβεί και με την υπερκατανάλωση κρέατος (δε θα αναλύσω τα θετικά και τα αρνητικα είναι προφανές τι εννοώ) Αυτο που φαινόταν ξεκάθαρα στο άρθρο ήταν οτι η κατανάλωση σογιας δεν είναι ότι καλύτερο έχεις να προτείνεις. Σίγουρα μια,μέτρια κατανάλωση είναι οκ. Ομως αυγο το άρθρο μπορει να φοβισει κάποιον που δεν έχει το ίδιο γνωσιακο υπόβαθρο με κάποιο διαιτολόγο ή κάποιον πιο ενημερωμένο. Τέλος η λέξη μεταλλαγμένο είναι υπερβολική και νομίζω ένας ειδικός θα πρέπει να την χρησιμοποιεί με προσοχή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συμφωνώ με όλα αυτά ήδη έχω απαντήσει παραπάνω στο ότι η σόγια έχει αρνητικά και θετικά και δε τη δαιμονοποιώ απλά τονίζω ότι δεν είναι πανάκεια. Από το wiki έχω πάρει μόνο πληροφορίες για την προέλευση και την παραγωγή των προιόντων σόγιας και όχι τεχνικά πράγματα. Επίης, αν κάποιος διαβάσει όλο το άρθρο και όχι μόνο τον τίτλο κατά τη γνώμη μου μπορεί να καταλάβει ότι η σόγια δεν είναι κακή αν τρώγεται σε κανονικές ποσότητες. Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα έχουν όντως υποστεί μετάλλαξη και μπορούμε να τα πούμε μεταλλαγμένα δεν είχα σκεφτεί ότι έχει αρνητική χροιά σαν όρος.. Είναι ανάλογα τον αναγνώστη το πως θα το πάρει νομίζω ότι δυστυχώς για τέτοια θέματα συνήθως ο κόσμος φανατίζεται.. Η πραγματικότητα είναι ότι τα γενετικά τροποποιημένα έχουν υπέρ και κατά.

      Διαγραφή
  12. Αυτό που με τρόμαξε είναι ο θυρεοειδής...ανέκαθεν προτιμούσα ρόφημα αμυγδάλου, τελευταία όμως το έριξα στη σόγια ταιριάζει περισσότερο και σε διάφορες συνταγές. Δεν ξέρω είμαι πλέον μπερδεμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. james doc
    Γεια σας, Το όνομά μου είναι ο Δρ James Henry από το Πανεπιστήμιο του Μπενίν Διδασκαλία
    Νοσοκομείο, είμαι ειδικός στην Χειρουργική οργάνων, και ασχολούμαστε με το
    αγορά των οργάνων από άνθρωπο που θέλουν να πουλήσουν, και θα βρίσκονται σε
    Τη Νιγηρία, ΗΠΑ και στη Μαλαισία, αλλά η έδρα μας είναι στη Νιγηρία. αν
    Σας ενδιαφέρει η πώληση των νεφρών σας, ή να πωλούν οποιοδήποτε μέρος του σας
    όργανο του σώματος Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω
    Email: jameshenryhome@gmail.com
    Ελπίζοντας να ακούσω από εσάς.
    Χαιρετισμοί,
    Ο Δρ Τζέιμς
    C.E.O
    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕΝΙΝ πανεπιστημιακό νοσοκομείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κάποιες "αλήθεις" που έχει βάλει ο αρθρογράφος για τη σόγια, δε μπορώ να βρω ούτε στη βιβλιογραφία ούτε πουθενά για κάποια πανεπιστημιακή έρευνα ή έστω κάποιου σοβαρού οργανισμού. Καλό είναι να παίρνουμε στα σοβαρά κάποια πράγματα και όχι να κάνουμε copy-paste λόγια τρίτων που γράφουν για χαβαλέ σε θέματα υγείας. Δεν έχει γίνει ΚΑΜΙΑ απολύτως σοβαρή έρευνα που να αποδεικνύει αύξηση της πιθανότητας καρκίνου ή κακής λειτουργίας του θυρεοειδούς ή για οτιδήποτε άλλο έχετε αναφέρει. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ μη λέτε λόγια του αέρα σε ιατρικά ζητήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον αρθρογράφο δεν τον γνωρίζω αλλά έχει βάλει τα papers που έχουν δημοσιευθεί για να στηρίξει τα στοιχεία του. Και από ότι φαίνεται έχει δίκιο και ειδικά για τον καρκίνο του στήθους όπου ελιναι και journal!

      Mark J. Messina and Charles L. Loprinzi. Soy for Breast Cancer Survivors: A Critical Review of the Literature
      The American Society for Nutritional Sciences J. Nutr. 131:3095S-3108S, November 2001

      Και εδώ είναι το link...
      http://jn.nutrition.org/content/131/11/3095S.short

      Διαγραφή
  15. Επείδη κάθησα και έψαξα ένα ένα τα στοιχεία του αρθρου είναι πέρα για πέρα λάθος και παραπληροφορέιτε τον κόσμο!
    Η σόγια έχει μεθειωνινη σε χαμηλα ποσοστά, ο ανθρωπος δεν εχει μεγαλη αναγκη σε θειωδη αμινοξεα οπως αλλα ζωα στην φυση, Η μεθειωνινη επισης εχει ΠΟΛΥ στενη σχεση με ογκογεννεση αν εχεις μεγαλη προσληψη απο διατροφη on the long run.
    Δεν βρήκα πουθένα στοιχεία ότι η σογια προκαλει ελλειψη Β12.
    Είναι πλέον ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟ ότι τα γαλακτοκομικα προιόντα και γενικά το ασβέστιο που προέρχεται από ζωικά προιόντα προκαλεί οστεοπόρωση ενώ αντιθέτως η σόγια προστατεύει https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18277912
    Τωρα το μπορεί να ευνοήσουν την αύξηση των καρκινικών κυττάρων δεν το σχολιάζω.
    Ναι υπαρχει πρόβλημα με την σογια και τον υποθυρεοειδισμό οπως και σε πολλά άλλα τροφιμα βλεπε σταυρανθη λαχανικα κ.α αλλα αν εχεις επαρκη ποσοτητα ιωδιου απο την διατροφη σου δεν υπάρχει θέμα.
    Το 90 τις εκατο της σογιας ναι ειναι μεταλλαγμενη (οπως και πολυ βρωμη ειναι καλαμποκι και πολλα αλλα) αλλα ο λογος που δημιουργηθηκε αυτη η αναγκη κυριως αν οχι αποκλειστικα ειναι για να ταιζονται τα ζωα στις εγκαταστασεις που τα εχουνε και για κανεναν αλλον λογο.Δεν εγινε επειδη ο κοσμος αρχισε να τρωει σογια ξαφνικα η καλαμποκι πολυ.Ετσι κι αλλιως τρως σογια μεταλλαγμενη φιλτραρισμενη απο το μοσχαρι κοτοπουλο κτλ που τρως μη νομιζεις οτι δεν την καταναλωνεις.
    Μια καλή απάντηση για την Ιαπωνική ερευνα είναι εδω: https://foodrevolution.org/askjohn/do-tofu-and-soy-milk-cause-dementia/
    Και επείδη μιλήσατε για Death by Veganism εδω παραθέτω τη Θέση της Αμερικανικής Διαιτολογικής Εταιρείας και Διαιτολόγων του Καναδα για τις Χορτοφαγικές Δίαιτες που λέει: Καλά προγραμματισμένοι vegan και άλλοι τύποι χορτοφαγικής διατροφής είναι κατάλληλοι για όλα τα στάδια του κύκλου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, του θηλασμού, της νηπιακής ηλικίας, της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας.http://jandonline.org/article/S0002-8223(03)00294-3/abstract
    Νομίζω ότι καλύτερα να μην συνεχίσω άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Βρε βρε τη σογια τι κανει!! Ολα αυτα ε;
    Και δε μου λετε κατι αλλο ωρε λεβεντες, οι κρεοφαγοι ανηκουν στο 99,9% του πληθυσμου και οι πλανεμενοι Vegans ενας εκ των οποιων ειμαι κι εγω εδω και 5 χρονια, ανηκουμε στο πολυ 0.1%
    Γιατι λοιπον ολα τα παραπανω κακα που ανεφερει το αρθρο τα εχουν οι κρεοφαγοι;
    Κανονικα επρεπε να ειναι ολος ο πληθυσμος υγειεστατος και μεις οι πλανεμενοι Vegans να τραβαμε τα πανδεινα!

    Για την ιστορια.
    1) Ημουν διαβητικος με γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 9,5 κατα τη διαγνωση, σε 6 μηνες αφοτου εγινα χορτοφαγος ξεμπερδεψα με τον διαβητη και μου εκοψε τα φαρμακα ο γιατρος.
    2) Ειχα υψηλες τιμες λιπιδιων και τρανσαμινασων λογω του μεταβολικου συδρομου πλεον τα παντα ειναι σε φυσιολογικες τιμες

    3) Ενας μυθος «Οι Vegans τρωνε τη σογια με το φορτηγο»! ΕΛΕΟΣ και χαλαρωστε ολοι πτωματοφαγοι, στο σπιτι μας βαρια να τρωμε σογια 2-3 φορες το μηνα. Υπαρχουν τοσα ωραια φαγητα να φας. Δεν χρειαζεται να τρως το ιδιο καθε μερα
    Αλλος μυθος: «Οι Vegans παιρνουν την πρωτεινη απο τη σογια!» ΕΛΕΟΛΑΔΟΣ (ΕΛΕΟΣ επι 2) Η πρωτεινες υπαρχουν σε ολα τα φαγητα και επισης ΕΛΕΟΣ, τις πρωτεινες δεν τις παιρνουμε αυτουσιες, καταβολιζουμε την τροφη μας σε αμινοξεα και με τα αμινοξεα αυτα συνθετουμε πρωτεινες.

    3) «Μεγαλε η σογια ειναι μεταλλαγμενη τρεξε μακρυαααα!!» Πρωτα απο ολα τι θεωρουμε μεταλλαξη; (μεγαλη κουβεντα). Δεν θα υπερασπιστω τη σογια, αλλα θα σας πω για τα υβριδια που τρωμε καθημερινα (κι εγω μαζι) το καλαμποκι, το σιταρι, τις τοματες, τα καρπουζια κτλ. Ερωτηση τα υβριδια ειναι ή δεν ειναι μεταλλαγμενα ειδη φυτων; ΕΙΝΑΙ!
    Τοτε ρε γκασμαδες για ποιο λογο σας χαλαει η μεταλλαξη της σογιας και μονο ε; Τα ζωα που καταβροχθιζετε ξερετε με τι τρεφονται; ΟΧΙ ε; Ειναι νοστιμουλικα και δεν το αγγιζουμε το θεμα!
    Μαθετε λοιπον τι τρωτε και μετα συζηταμε για τη σογια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πόσα σας πληρωνουν οι παραγωγοι ζωικων προιόντων αραγε. Δεν φτάνει που τα προιοντα σογιας τα χρυσοπληρωνουμε 100% και 200% στην Ελλαδα παραπανω απο την τιμη που τα πληρωνουν αλλες χωρες στην Ευρωπη, χρειαζομαστε και δυσφημιση; Μαλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Aparadekte.... Με κάλυψες! Και νόμιζα ότι ήμουν η μόνη που φαίνονταν όλα αυτά υπερβολές στο βωμό της αισχροκέρδιας των κρεατοβιομηχανιών!! Έχω κόψει το κρέας λίγο καιρό και συνεχίζω δυναμικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κανένα τρόφιμο δεν ειναι superfood, ούτε φυσικά και η σόγια μην γραφετε όμως μπούρδες, μια χαρά ειναι η τροφή, όλη η Ευρώπη και η Ασια την χρησιμοποιει συνέχεια και τα προιόντα που προέρχονται απο αυτήν ειναι πάμπολα. Αν γουστάρετε γάλα αγελάδας να πίνετε γάλα αγελάδας, όμως μην αναγκαζετε και αυτούς που δεν θέλουν να το κανουν. Τέλος να πούμε ότι οι τιμες στην Ελλαδα προιόντων σόγιας ειναι πανάκριβες σε σχεση με τον υπόλοιπο κόσμο (!) και καταπληκτικα προιόντα όπως το γιαούρτι σόγιας βρίσκονται πολυ δύσκολα και σε περιορισμένη ποικιλια. Δεν ξέρω τι παιζεται με τις τιμές των σουπερμαρκετ αλλα ειναι απαράδεκτο τα προιοντα αυτά να πουλούνται σε διπλάσια τιμή απο όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη και δειχνει πλήρη έλλειψη σεβασμου προς τον καταναλωτη. Θα επαναστατήσει κάποτε ο Ελληνας γι'αυτα ππου του επιβάλλουν ή πλέον θα τα δέχεται όλα αδιαμαρτύτητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή