Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

ΚΟΛΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤο κρυολόγημα είναι μία ασθένεια που προκαλείται μετά από μόλυνση του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος (μύτη, λαιμός, αυτιά, ιγμόρεια) από κάποιον κάποιον ρινοϊό. Μάλιστα υπάρχουν περίπου 100 διαφορετικοί τέτοιοι ιοί (ιοί του κρυολογήματος), πράγμα που σημαίνει ότι είναι πρακτικά αδύνατο να αποκτήσει κάποιος ανοσία στο κρυολόγημα.

Πρέπει να πω εδώ ότι όταν λέμε ότι κάποιος κρύωσε (έπαθε δηλαδή κρυολόγημα) δε πρέπει να νομίζουμε ότι αναγκαστικά το έπαθε λόγω του κρύου
Το μόνο που κάνει το κρύο είναι να μειώνει τις αντιστάσεις του ανοσοποιητικού μας με αποτέλεσμα να γίνεται ο οργανισμός μας πιο εύκολα ευάλωτος στους διάφορους ιούς του κρυολογήματος. Επίσης η βλεννογόνος που υπό "φυσιολογικές" συνθήκες διατηρεί μία σχετική ύγρανση, ξηραίνεται και έτσι μπορεί πιο εύκολα να προσβληθεί από κάποιον ιό.
Επίσης δε πρέπει να συγχέουμε το κρύωμα με τη γρίπη επειδή είναι δύο διαφορετικές παθήσεις (αν και οι 2 επηρεάζουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα).
Ο ιός της γρίπης είναι διαφορετικός με αυτόν του κοινού κρυολογήματος και μπορεί να καταπολεμηθεί με ειδικά εξειδικευμένα φάρμακα. 

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από το κοινό κρυολόγημα ή από γρίπη. Η περίοδος κατά την οποία το κρύωμα εμφανίζει μεγαλύτερη συχνότητα είναι οι κρύοι χειμερινοί μήνες
Ωστόσο, δεν είναι απίθανο να νοσήσουμε από κρύωμα και οποιαδήποτε άλλη στιγμή του χρόνου. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος κρυώματος ο οποίος είναι ιδιαίτερα συχνός το καλοκαίρι. Η γρίπη αντίθετα είναι ιδιαίτερα σπάνια στους μήνες πέρα από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο.
Τα συμπτώματα που εμφανίζει κάποιος με γρίπη εμφανίζονται απότομα και ξαφνικά σε αντίθεση με το κρυολόγημα που εμφανίζονται σταδιακά. Επίσης η γρίπη έχει πιο έντονα γενικά συμπτώματα και συνήθως πυρετό καθώς και πιο μεγάλη αίσθηση κόπωσης.
Γενικά η γρίπη είναι χειρότερη και ενώ το κρυολόγημα θέλει από 2 μέχρι 7 μέρες για να περάσει, η γρίπη μπορεί να κρατήσει και 2 εβδομάδες ακόμα στους υγιείς γενικά ανθρώπους. Επίσης μετά από τη γρίπη είναι επικίνδυνο να εμφανιστεί και πνευμονία.

Το κρυολόγημα συνήθως ξεκινά με πονόλαιμο, μετά από μία μέρα να ακολουθήσει βήχας, μετά μπούκωμα μύτης και καταρροή, μετά μείωση γεύσης και όσφρησης, αδιαθεσία, κάποια μέτρια κόπωση, κλπ.
Δεν είναι υποχρεωτικό να εμφανιστούν τα συμπτώματα με την ίδια σειρά ή και όλα μαζί αλλά μπορεί να εμφανιστούν μόνο κάποια από αυτά.
 
ΣΥΜΠΤΩΜΑΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΓΡΙΠΗ
ΠυρετόςΣπάνιαΣύνηθες σύμπτωμα
Μυϊκοί πόνοιΜέτριας βαρύτηταςΣύνηθες σύμπτωμα, συχνά μεγάλης έντασης
ΒήχαςΌχι ή ενίοτε παραγωγικός*, παροξυσμικός βήχαςΞηρός, μη παραγωγικός βήχας
ΚόπωσηΉπιαΜέτρια ως έντονη
Εκδήλωση των συμπτωμάτωνΣταδιακήΞαφνική (γενίκευση εντός 3-6 ωρών)
ΡίγηΣπάνιαΑρκετά συχνά
ΦτάρνισμαΣυχνάΣπάνια
ΚαταρροήΣυχνάΣπάνια
ΠονόλαιμοςΣυχνάΕνδέχεται να παρατηρηθεί
Δυσφορία στο στήθοςΉπια έως μέτριαΣυχνά έντονη
ΠονοκέφαλοςΣπάνιαΣυχνά
*λέγοντας παραγωγικός βήχας εννοούμε αυτόν που συνοδεύεται από εκκρίσεις βλέννης ή πύου.
Ο ιός της γρίπης μεταβάλλεται συνέχεια και για αυτό το λόγο όπως ισχύει και με το κρυολόγημα δεν γίνεται να αποκτήσει κάποιος ανοσία στη γρίπη.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΔΕ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝ ΜΟΝΟ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΜΥΚΗΤΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΟ ΙΟΥΣ!!!

Τα φάρμακα που καταπολεμούν τους ιούς λέγονται αντιϊικά και δίνονται μόνο σε περιπτώσεις που έχουμε να κάνουμε με ευπαθείς ομάδες ατόμων προκειμένου αυτά να προστατευτούν από τις πιθανές επιπλοκές της γρίπης (πχ: πνευμονία).

Για αυτό το λόγο μη παίρνετε αντιβιώσεις χωρίς τη συνταγή γιατρού διότι όχι μόνο δεν έχει νόημα αλλά και μπορεί να χειροτερεύσει η κατάστασή σας... 
Επίσης οι αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών δημιουργεί ανθεκτικότερα στελέχη παθογόνων μικροβίων, δηλαδή πιο επικίνδυνα που δε "καταλαβαίνουν" ακόμα και αν χρησιμοποιηθούν τα ισχυρότερα αντιβιοτικά (κίνδυνος και για τη δημόσια υγεία ακόμα) και προκαλεί πολλές φορές ακόμα και ανεπανόρθωτες ζημιές στα καλά βακτήρια που βρίσκονται στο σώμα μας.

Όσον αφορά το αν θα πρέπει να πάρει κάποιος κάποιο φάρμακο αν κρυώσει φυσικά και θα πρέπει πρώτα να ρωτήσει γιατρό, ο οποίος θα σιγουρέψει το ότι ο ασθενής έχει όντως κρύωμα.
Δεν πρέπει ούτε αντιβηχικό σιρόπι  να πάρεις χωρίς να το πει ο γιατρός... Που ξέρεις ότι δεν είσαι αλλεργικός στη δραστική του ουσία; 
Όχι ότι οι γιατροί το κοιτάνε αλλά κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη...

Όσον αφορά το αντιβηχικό στην περίπτωση του κρυολογήματος το μόνο που ίσως κάνει είναι να μειώσει λίγο το σύμπτωμα του βήχα ίσως όμως όχι λιγότερο από το αν κάποιος πίνει ζεστά ροφήματα. 
Τέλος να τονιστεί όσον αφορά τα αντιβηχικά ότι γενικά αν ο βήχας είναι παραγωγικός δε πρέπει να παίρνεις αντιβηχικό (ο βήχας αυτός διώχνει τα φλέματα).

Οι ιοί μεταδίδονται: 
 1. Mέσω του φτερνίσματος ή μέσω του βήχα. 
 2. Μέσω της επαφής με το σάλιο ή τις ρινικές εκκρίσεις ενός μολυσμένου ατόμου ή κατευθείαν αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια.
Δεν χρειάζεται να υπάρχουν συμπτώματα για να μεταδώσει κάποιος τον ιό.
Αυτός εισέρχεται μέσω τον κυττάρων του ρινοφάρυγγα (την περιοχή ανάμεσα στην μύτη και τον λαιμό), και πολλαπλασιάζεται ταχύτατα. 
Το σημείο εισόδου του ιού είναι συνήθως ή μύτη, αλλά σημείο εισόδου μπορεί να υπάρξουν και τα μάτια.


Καταπολεμήστε ότι σας ενοχλεί (μιλώντας κυρίως για το κρυολόγημα) και σας κάνει να αρρωσταίνετε με απλούς και παραδοσιακούς τρόπους! 

Είναι γνωστό ότι το κρυολόγημα είναι μια ασθένεια που αν την αντιμετωπίσεις με κοτόσουπα και χαμομήλι θα κρατήσει επτά ολόκληρες μέρες, ενώ αν την πολεμήσεις με φάρμακα θα κρατήσει «μόνον» έξι! 
Αυτή είναι η πικρή αλήθεια για τις προόδους της επιστήμης σε σχέση με το κρυολόγημα. 

Τι μπορούμε τελικά να κάνουμε για να τα βγάλουμε πέρα με το συνάχι, τον βήχα και τον πυρετό, χωρίς να γεμίσουμε το στομάχι μας με άγνωστα φάρμακα, που τελικά ισοδυναμούν με ένα τσάι; Το καλύτερο απ’ όλα είναι όταν κρυολογούμε (εξάλλου και τα σύγχρονα φάρμακα προς τα εκεί προσανατολίζονται) να βοηθούμε τον οργανισμό μας να κάνει την δουλειά που ξέρει καλύτερα, δηλαδή να παράγει αντιιικές ουσίες - ουσίες που προσπαθούν να φτιάξουν όλα τα εργαστήρια των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά που μέχρι στιγμής αυτές συνεχίζουν να παράγονται αποκλειστικά από τον ανθρώπινο οργανισμό. 
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση; Για κάποιους ανθρώπους η καλύτερη και η ασφαλέστερη λύση είναι οι συνταγές των γιαγιάδων μας. Τα τελευταία χρόνια όλοι στρέφουν διακριτικά τις έρευνές τους προς την παραδοσιακή ιατρική. 


 • ΓIA ΤO MΠOYKΩMA ΤHΣ MYΤHΣ! 
  Aλατόνερο: Για να καταπολεμήσετε το συνάχι, μπορείτε να πάρετε ένα ποτήρι νερό και να το βράσετε στο μπρίκι για δύο έως τρία λεπτά. Mετά διαλύστε σε αυτό μισή κουταλιά αλάτι. Στη συνέχεια, ενσταλάζετε το αλατόνερο στα ρουθούνια σας χρησιμοποιώντας σταγονόμετρο ή μία σύριγγα του φαρμακείου για ενέσεις (αποστειρωμένη, της μίας χρήσης, από την οποία φυσικά αφαιρείτε την βελόνα). 
  Ρίχνετε περίπου 3-4 σταγόνες σε κάθε ρουθούνι. 
  Το αλατόνερο προκαλεί αντισηψία και έχει βλεννολυτικές ιδιότητες. Διαλύει την βλέννα και όχι μόνον ελευθερώνει την μύτη από την συμφόρηση, αλλά σας βοηθάει και να ξεφορτωθείτε τα μικρόβια. 
 • Πολλά υγρά: Aν δεν σας αρέσουν οι χυμοί φρούτων, που είναι ό,τι καλύτερο επειδή έχουν και πολλά θρεπτικά στοιχεία, τότε πίνετε τουλάχιστον πολύ νερό, τσάγια, χαμομήλια και άλλα βοτάνια. 
  H μεγάλη ποσότητα υγρών θα αυξήσει την διούρηση, ώστε να φύγουν με τα ούρα και πολλά μικρόβια, θα ενυδατώσει τον οργανισμό σας και παράλληλα θα καθαρίσει το ανώτερο αναπνευστικό σας, επειδή θα βοηθήσει στη διάλυση των βλεννών. Τα πολλά υγρά βοηθούν και στο να πέσει και ο πυρετός. Δείτε το νερό σαν φάρμακο και φροντίστε όταν αρρωσταίνετε να πίνετε περίπου 7 έως 10 ποτήρια την ημέρα. Επιπλέον αν το ζεσταίνετε δρα σαν διουρητικό. Καλύτερο είναι να αποφύγετε το αλκοόλ.
 • Εισπνοές πάνω από την κατσαρόλα: Αν θέλετε να κοιμάστε ήσυχοι τις μέρες που συναχώνεστε, προτού ξαπλώσετε βράστε σε μια κατσαρόλα με νερό λίγο ευκάλυπτο ή ρίξτε στο βραστό νερό μία κουταλιά Wicks. Όταν το νερό αρχίσει να «παίρνει βράση», βάλτε μία πετσέτα στο κεφάλι, σκύψτε πάνω από την κατσαρόλα σε λογική απόσταση (περίπου 30 εκατοστά) και αρχίστε να αναπνέετε.

 • ΓIA ΤOΝ ΛAIMO KAI ΤOΝ BHXA! 
  Γαργάρες με αλάτι: 
  Aν θέλετε να προλάβετε τον πονόλαιμο και γενικά το κρυολόγημα, μπορείτε να κάνετε προληπτικά γαργάρες με αλατόνερο δύο-τρεις φορές την εβδομάδα. Έτσι, μπορεί να γλιτώσετε την ίωση που σας τριγυρνά. Το ίδιο πάντως μπορείτε να κάνετε και αφού κρυολογήσετε, για να επιταχύνετε την θεραπεία και την ανάρρωσή σας. Παίρνετε πάλι αλατόνερο (το ίδιο μείγμα με εκείνο για τις σταγόνες της μύτης), αλλά αυτή την φορά κάνετε γαργάρες. Ενώ στο αλατόνερο που βάζετε στα ρουθούνια η θερμοκρασία δεν παίζει σημαντικό ρόλο (μπορεί δηλαδή και να είναι σε φυσική θερμοκρασία δωματίου), στις γαργάρες πρέπει να είναι χλιαρό. 

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΠΛΑ

 • Kοτόσουπες με λαχανικά: H κοτόσουπα έχει μπει επισήμως εδώ και δύο χρόνια στο «φαρμακευτικό οπλοστάσιο» της ιατρικής, επειδή διαπιστώθηκε ότι ο ζωμός του κοτόπουλου μειώνει την διάρκεια των κρυολογημάτων, όπως και την ένταση του βήχα ή την ποσότητα της καταρροής. Οι λόγοι; Bασικά άγνωστοι. 

Eικάζεται ότι τα συστατικά της κοτόσουπας έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Κανείς δεν ξέρει όμως πώς ακριβώς επιτυγχάνεται αυτό, αφού δεν παρατηρείται το ίδιο αποτέλεσμα με σκέτο ζωμό κότας ή με σκέτο ζωμό λαχανικών. 

Δείτε εδώ μία καλή συνταγή για κοτόσουπα!
http://gourmetfoodwine.blogspot.com/2012/05/blog-post_22.html
 • Τσαϊ με λεμόνι και μέλι: Το τσάι έχει φλαβονοειδή, και αυτά μάλλον βοηθούν εν γένει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το κρυολόγημα. O μηχανισμός με τον οποίο το καταφέρνουν αυτό, πάντως, δεν είναι γνωστός. 
Ένας λόγος που βοηθά το τσάι πιθανόν να είναι και μόνον η θερμοκρασία του, μιας και το χειμώνα το πίνουμε συνήθως όλοι ζεστό. Το ζεστό αφέψημα (όχι το χλιαρό) έχει αντιική δράση, ανεξάρτητα από το τι περιέχει - τσάι, χαμομήλι ή οτιδήποτε άλλο. Οι περισσότεροι ιοί του αναπνευστικού -όχι όλοι όμως- αντιπαθούν την πολλή ζέστη. 

Άλλος ένας λόγος που βοηθά το τσάι πιθανόν να είναι και το λεμόνι που βάζουμε σε αυτό αφού το λεμόνι είναι αντισηπτικό. Επίσης, βοηθά και το τσάι με λεμόνι και μέλι, επίσης άγνωστο γιατί. Ίσως το μέλι μάς βοηθά επειδή απλούστατα μας κάνει να αποφεύγουμε την ζάχαρη, που πάντα επιδεινώνει το κρύωμα, αφού ευνοεί τον πολλαπλασιασμό μικροβίων και ιών, μειώνοντας παράλληλα (επίσης άγνωστο γιατί) τις άμυνες του οργανισμού. Το μέλι με το λεμόνι είναι και από μόνα τους πολύ χρήσιμα. Στύψτε μισό λεμόνι σε δύο κουταλιές μέλι. 

Είναι ένα «φάρμακο» που θα το ευχαριστηθείτε, γιατί σπάει η έντονη γλυκύτητα του μελιού και μένει η όμορφη γεύση του.

 • Γλειφιτζούρια και καραμέλες: Ότι και αν περιέχουν, όπως και οι «θεραπευτικές καραμέλες», καταπολεμούν με έμμεσο τρόπο τους ιούς και τα μικρόβια. Εικάζεται δηλαδή ότι εκείνο που βοηθά δεν είναι τόσο η ουσία που πιθανόν περιέχουν αλλά το γεγονός ότι προκαλούν σιελόρροια, και καταπίνουμε συνέχεια. Έτσι κατευθύνουμε στο στομάχι μας πολλούς ιούς ή μικρόβια και το ανθρώπινο στομάχι με την σειρά του είναι χώρος εξόντωσης των μικροοργανισμών. 
 • ΓIA ΤON ΠYPEΤO! 
  Βεντούζες: Αν θέλετε να ανακουφίσετε γρήγορα ένα κρύωμα, μπορείτε να δοκιμάσετε και τις βεντούζες. 
  Οι βεντούζες αφήνουν κόκκινα σημαδάκια, που πάντως αργότερα φεύγουν. Εικάζεται ότι ο λόγος που ωφελούν και «παίρνουν» τον πυρετό είναι το ότι προκαλούν υπεραιμία στα πλευρά και στην πλάτη. H υπεραιμία προκαλεί και ευεξία. Ένας λιγότερο δραστικός τρόπος να προκαλέσετε υπεραιμία είναι να ζητήσετε από κάποιον να σας κάνει ένα σχετικά δυνατό μασάζ με λάδι ευκαλύπτου. • Xλιαρό μπάνιο: O πυρετός ελέγχεται με αντιπυρετικά φάρμακα. Αλλά αν 
  θέλετε να τα αποφύγετε και αν ο πυρετός σας δεν έχει φτάσει το 39 (στα παιδιά αν δεν έχει φτάσει το 38,5), τότε μπορείτε να στηρίζεστε στις ψυχρές κομπρέσες και στο χλιαρό μπάνιο, όπως και στην κατανάλωση πολλών χυμών και υγρών. 
Σε αυτά μπορείτε να στηρίζεστε ακόμα και αν παράλληλα παίρνετε αντιπυρετικά φάρμακα, για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα. Το χλιαρό μπάνιο κατεβάζει την θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Kάνετε λοιπόν ντους ή μείνετε στην μπανιέρα για δέκα λεπτά. Να θυμάστε ότι το νερό πρέπει να είναι το πολύ στους 37 βαθμούς και το λιγότερο στους 28. 

Αμέσως μετά το μπάνιο, πλαγιάστε και κουκουλωθείτε. 

Φροντίστε όμως να μην υπάρχουν κρύα ρεύματα και γενικά όταν είστε άρρωστοι (είτε κάνετε μπάνιο είτε όχι) η θερμοκρασία όλου του σπιτιού σας να είναι περίπου στους 25-28 βαθμούς. 
 
 • Σκορδο και λεμόνι: Στον πυρετό μπορεί να σας βοηθήσει πολύ και ένα μείγμα που ίσως να μην ενθουσιάζει σαν γεύση, αλλά έχει πολλά από αυτά που χρειάζεστε: 


Λιώνετε στο γουδί μία σκελίδα σκόρδο, την βάζετε σε ένα ποτήρι, από επάνω ρίχνετε το χυμό ενός λεμονιού και μία κουταλιά μέλι. Τα αναμειγνύετε και στη συνέχεια τα αραιώνετε σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Mετά, δυστυχώς το πίνετε. 

 • Άλλη λύση είναι το κρεμμύδι: 
Ψήνετε ένα κρεμμύδι στο φούρνο και μετά το στύβετε για τον χυμό του. Προσθέτετε τόσο μέλι όσο είναι και το ζουμί που βγήκε. 

Τρώτε όσες κουταλιές θέλετε ή μπορείτε... 

 • ΓIA ΤHN ENIΣXYΣH ΤOY OPΓANIΣMOY! 
  Κόκκινη πιπεριά και κρεμμύδι: Τα τρόφιμα που έχουν κόκκινη πιπεριά, όπως και μεμονωμένα η κόκκινη πιπεριά και η πιπερόριζα (ginger), φαίνεται πως βοηθούν πολύ στο κρυολόγημα. Κανείς όμως δεν ξέρει με βεβαιότητα το γιατί.  
Πιθανόν η ευεργετική δράση της κόκκινης πιπεριάς να οφείλεται στο ότι περιέχει πολλή βιταμίνη A, βιταμίνη C και καροτένια, δηλαδή πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών. 

Το βέβαιο είναι ότι η κόκκινη πιπεριά προκαλεί εκκρίσεις στη μύτη και στο λαιμό, και έτσι βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει πιο γρήγορα τους ιούς και τα μικρόβια. 

Το ίδιο όμως κάνει και το κρεμμύδι και γενικά ότι «καίει» προκαλεί βλεννόλυση και καθαρίζει τους βλεννογόνους, για αυτό και «κλαίμε» όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια. 
 
 • Τα πορτοκάλια και τα λεμόνια: Οι ειδικοί δεν ξέρουν ακόμη με τι τρόπο βοηθούν στο κρύωμα η πορτοκαλάδα και η λεμονάδα, αλλά σύμφωνα με μία θεωρία που μοιάζει βάσιμη, η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή λεμφοκυττάρων, δηλαδή κάποιων κυττάρων που είναι «κλειδιά» με την σειρά τους για την παραγωγή αντισωμάτων. 


Επίσης, με κάποιον τρόπο η βιταμίνη αυτή μοιάζει να «συντονίζει» τις αμυντικές λειτουργίες των κυττάρων - σαν να σχεδιάζει μια στρατηγική που όμως δεν μπορεί ούτε να δει ούτε να ερμηνεύσει το μικροσκόπιο. 
H παρουσία της βιταμίνης C στον οργανισμό, πάντως, αυξάνει σίγουρα την παραγωγή ιντερφερόνης, μίας επίσης αμυντικής ουσίας του σώματος, η οποία «ειδικεύεται» στις ιώσεις. 
 • Η βιταμίνη C και η εχινάκεια. Φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσουν και με τη μορφή συμπληρωμάτων. 
 • Ξηροί καρποί για τον ψευδάργυρο: O ψευδάργυρος στηρίζει τον οργανισμό στη μάχη του με το κρυολόγημα, ίσως γιατί βελτιώνει την λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων και των Τ λεμφοκυττάρων. 
  O ψευδάργυρος είναι απαραίτητος και για να μεταβολίζουμε την βιταμίνη A, η οποία επίσης παίζει αναρρωτικό ρόλο στα κρυολογήματα. 
  H παρουσία του ως καταλύτη είναι βασική, γιατί μπορεί να τρώμε τρία καρότα την ημέρα, θεωρητικά να υπερκαλύπτουμε τις ανάγκες μας σε βιταμίνη A, αλλά το σώμα μας να μην αξιοποιεί ούτε το 30% από αυτήν, επειδή του λείπει ο ψευδάργυρος. 
  Αν δεν τρώτε πολύ κρέας, τότε πολύ πιθανόν να είστε μεταξύ εκείνων που κρυολογούν συχνά επειδή τους λείπει ο ψευδάργυρος. Mπορείτε επίσης να τον βρείτε στα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τα καρύδια αλλά οι τροφές που τον περιέχουν στις μέγιστες ποσότητες είναι τα θαλασσινά (οστρακοειδή, κλπ).

ΠOΤE NA AΦHΣEΤE ΤA ΓIAΤPOΣOΦIA KAI NA ΤPEΞEΤE ΣΤO ΓIAΤPO 
 1. O πυρετός είναι υψηλός και δεν υποχωρεί. 
 2. O πυρετός υποχωρεί και την επομένη επανεμφανίζεται. 
 3. Aρχίζει να επιδεινώνεται ένα άλλο σύμπτωμα πχ ο βήχας. 
 4. Έχετε πολύ έντονο πονοκέφαλο. 
 5. Nιώθετε λήθαργο. 
 6. Παρουσιάζονται εξανθήματα στο σώμα σας. 
 7. Αν το κρύωμα δεν υποχωρεί μετά από 10 μέρες.
 8. Αν έχετε νιώθετε πόνο στο μέτωπο.
 9. Αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε.
 10. Αν πονάνε τα αυτιά σας.
Τέλος να πούμε ότι η χρήση της ασπιρίνης πρέπει να αποφεύγεται όταν κάποιος έχει κρυολόγημα διότι μπορεί να οδηγήσει σε ένα σπάνιο σύνδρομο, το σύνδρομο Reyes. Καλύτερα για αναλγητικό να χρησιμοποιείτε την παρακεταμόλη (depon), αν και πάντα με μέτρο και όχι με την παραμικρή ενόχληση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου